Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama: Dodeljeno 390 miliona dinara za 22 medija na jezicima manjina

Sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama: Dodeljeno 390 miliona dinara za 22 medija na jezicima manjina

Izvor: AP Vojvodine
Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević danas je u Pokrajinskoj vladi uručila ugovore za sufinansiranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalni saveti, vredne 390 miliona dinara.

Zahvaljujući na korektnom i profesionalnom radu, Miloševićeva je istakla da informisanje na jezicima nacionalnih manjina jeste jedan od najznačajnijih prioriteta Pokrajinske vlade, i da su u prethodne četiri godine, od kada je njen aktuelni saziv, ova sredstva uvećana sa 264 miliona na 390 miliona dinara, sa željom i tendencijom da budu još veća.

Kako je navela Dragana Milošević, tradicionalna podrška za listove nacionalnih zajednica – nacionalnih manjina izuzetno je važna za očuvanje nacionalnog identiteta, jer se on kroz jezik i pismo najbolje čuva.

„Politika Vlade Republike Srbije, pa samim tim i Pokrajinske vlade, jeste pravovremeno i objektivno informisanje građana, što svaki manjinski medij svakodnevno i čini, na čemu smo vam neizmerno zahvalni, a ujedno smo i na ovaj način  dokazali da ćemo biti vaša snažna podrška i to smo i ispunili,  povećavanjem sredstava iz godine u godinu“, istakla je ona.

Danas su, kao i prethodnih godina, uručeni ugovori za 22 lista iz devet izdavačkih kuća – Mađar so, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni i izdavački centar.

Direktorka Novinsko-izdavačke ustanove „Mađar so“ Rozalija Ekres, kao i ostali predstavnici manjinskih listova, zahvalili su u ime svojih izdavačkih kuća, ističući da bi bez podrške Pokrajinske vlade njihov opstanak bio ugrožen i da je upravo taj partnerski odnos države veoma bitan u očuvanju nacionalnog identiteta na ovim prostorima.

Oni su naglasili da su i novinski papir, energenti i sirovine veoma poskupeli, tako da je sa povećanjem budžetskih sredstava moguć njihov opstanak na tržištu i dalji rad na informisanju građana svih nacionalnih zajednica.

RFZO: Vantelesna oplodnja i operacija katarakte na privatnim klinikama i 2022

RFZO: Vantelesna oplodnja i operacija katarakte na privatnim klinikama i 2022

Vantelesna oplodnja i operacija katarakte na privatnim klinikama i 2022

BEOGRAD, 10. februara (Tanjug) – Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da je zaključio ugovore sa privatnim klinikama za usluge vantelesne oplodnje, operacije katarakte i hiberbarične medicine za 2022. godinu, čime je obezbeđeno nesmetano pružanje ovih usluga osiguranim licima.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je navela da je potpisano 13 ugovora za usluge vantelesne oplodnje, među kojima sa tri nove privatne klinike, a da će operacije senilne i presenilne katarakte obavljati 24 privatne klinike, od čega je jedna privatna klinika nova, dok će usluge hiperbarične medicine pružati 10 privatnih klinika, među kojima su četiri nove.

“Bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, RFZO je u 2021. godini obezbedio nesmetano pružanje navedenih usluga osiguranim licima, što će se nastaviti i u 2022. godini”, istakla je Škodrićeva.

Takođe, oko 800 privatnih apoteka predale su ponudu za zaključivanje ugovora sa RFZO za snabdevanje osiguranih lica lekovima sa Liste lekova, navedeno je u saopštenju.

Krediti za povrtare: Od danas prijave na konkurs iz oblasti organske proizvodnje

Krediti za povrtare: Od danas prijave na konkurs iz oblasti organske proizvodnje

BEOGRAD, 10. februara (Tanjug) – NLB Banka i Komercijalna banka, članice NLB Grupe, i ove godine zajedno pokreću konkurs namenjen organskim proizvođačima Organic u okviru koga će biti nagrađeno pet projekata iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, saopštila je Komercijalna banka.

Projekti će biti nagrađeni novčanim nagradama u ukupnom iznosu od 2,5 miliona dinara a zainteresovani proizvođači na konkurs mogu da se prijave od danas do 20. aprila.

Pravo da učestvuju na ovom konkursu imaju poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom koji su sertifikovani ili su u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju, uključujući i proizvođače koji imaju grupni sertifikat, odnosno ugovor sa organizatorom proizvodnje.

Projekti koji od strane stručne komisije budu ocenjeni kao najbolji, biće nagrađeni jednakim novčanim nagradama u iznosu od po 500.000 dinara.

Organic konkurs se održava od 2012. godine a na njemu je do sada učestvovalo 585 projekata, od kojih je nagrađeno 37.

Najviše prijava i to 84 stiglo je prošle godine.

Građevinarstvo: Krajem godine porasla vrednost građevinskih radova u Srbiji

Građevinarstvo: Krajem godine porasla vrednost građevinskih radova u Srbiji

BEOGRAD, 10. februara (Tanjug) – Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji je u četvrtom kvartalu prošle godine porasla za 27,1 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 10,4 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama je povećana za devet procenata a na ostalim građevinama za 11,2 odsto u stalnim cenama.

Najveći rast je zabeležen u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, 42,5 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji vrednost izvedenih radova je opala za 9,6 odsto u odnosu na isti kvartal 2020. godine.

Fudbal prelazni rok: Nova pojačanja za Radnički

Fudbal prelazni rok: Nova pojačanja za Radnički

Nova pojačanja za Radnički

BARANDA, 10. februar 2022 – U samom finišu fudbalskog prelaznog roka Radnički se pojačao sa dva važna fudbalera. U redove baranđanskih „Vrana“ došli su štoper Uroš Purić i napadač i prednji vezni Dragan Sabo. Oba fudbalera dolaze iz kluba Zlatar (Nova Varoš).

Nešto ranije, tokom prelaznog roka Radnički je pojačao povratnik Slobodan Vitorović.

Novu pripremnu utakmicu Radnički igra sa sefkerinskim Tempom u Barandi 13. februara (13:00h).