Sakule: Uređen prilaz groblju i postavljena kamena slova u centru

Sakule: Uređen prilaz groblju i postavljena kamena slova u centru

Uređen prilaz groblju i postavljena kamena slova u centru

SAKULE, 3. februar 2022 – Infrastrukturni građevinski radovi u Sakulama aktuelni su i tokom zime.

Betoniran je prilaz na sakulsko groblje i tim povodom realizovan projekat su obišli zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, zamenik predsednika Skupštine opštine Opovo Dragan Ugrinov, predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin i opštinska većnica Vesna Stanojev.

„U prethodnom periodu uradili smo kompletno renoviranje kapele na sakulskom groblju, eksterijerne i enterijerne radove, opremanje enterijera namešatjem i uslužnim inventarom, a na kraju projekta, betoniran je prilaz od kolovoza do ulaza na groblje“, izjavila je Simin Damjanov.

U svrhu turističke ponude, u centru Sakula ispred parka postavljena su kamena slova sa nazivom mesta.

„Sakule je proslavio Zoran Petrović ali je poslednjih godina naše mesto postalo rado posećena destinacija u okviru manifestacionog, kulturnog i eko turizma, tako da je ovaj natpis dopunio našu turističku ponudu“, istakli su Ješin i Stanojev.  

Institut za transfuziju krvi Srbije: Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije: Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

BEOGRAD, 3. februara (Tanjug) – Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata i pozvao sugrađane da dobovoljno daju krv.

U saopštenju se navodi da svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana korona virusom doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi jer, kako se dodaje, među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period da bi ponovo dali krv.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sugrađane svih krvnih grupa, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, da dobrovoljno daju krv u toj zdravstvenoj ustanovi ili na nekoj od akcija na terenu, a spisak lokacija gde to mogu da učine nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Podseća se da se sutra, 4. februara, širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv raka i dodaje da će Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine obeležiti prvu nedelju februara pozivom svim zdravim sugrađanima da učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi daju svoj doprinos tom danu.

U Srbiji se godišnje u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba, navodi se u saopštenju i podseća da je pacijentima obolelim od raka krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet, precizira se i dodaje da se više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku “Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv”.

Saopštenje opštine Kovačica: Svi koji rade mimo zakona moraju biti najstrože sankcionisani

Saopštenje opštine Kovačica: Svi koji rade mimo zakona moraju biti najstrože sankcionisani

Kovačica, 3. Februar 2022
Lokalna samouprava Kovačica saopštila je da je u Domu zdravlja u toku opsežna akcija pripadnika Posebnog odeljenja Višeg javnog Tužilaštva u Beogradu i MUP Srbije, zbog sumnje da su određeni zaposleni zloupotrebili službeni položaj, te da su sačinjavali i prodavali lažne potvrde o vakcinaciji protiv Covid-19.

“Pozdravljamo akciju Posebnog odeljenja Višeg javnog Tužilaštva u Beogradu i MUP Srbije. Na njima je da utvrde da li je bilo kršenje zakona i ko su odgovorna lica. Svako ko krši zakon, pogotovo kada je zdravlje u pitanju, mora da bude najstrože sankcionisan, kako oni na koje se sumnja da su sačinjavali lažne potvrde o vakcinaciji, tako i oni na koje se sumnja da su ih kupovali. Zakoni moraju da se poštuju, kao i prezumpcija nevinosti. Treba izbeći spekulacije ko je kriv. Neka to utvrde i saopšte istražni organi”, saopštilo je rukovodstvo opštine Kovačica.

Ribolovački savez Vojvodine: Od 1. februara lovostaj na štuku

Ribolovački savez Vojvodine: Od 1. februara lovostaj na štuku

OPOVO, 3. februar 2022 – Od 1. februara počeo je lovostaj na štuku i trajaće do 31. marta. Ova grabljivica bi trebala da se mresti u narednom periodu i moramo da joj obezbedimo uslove da sve to uspešno završi sa što manje ometanja. Imamo je na svim našim vodama, negde u manjem a negde i u značajno većem broju. Nekada je bila najbrojnija kao grabljivica na Tamišu, što godinama unazad nije više slučaj. Razlozi su uobičajeni, kao i za druge vrste čiji je broj manji u odnosu na neka prošla vremena. Na prirodne uslove poput vodostaja ne možemo da utičemo ali na suzbijanju krivolova i aktivnostima ribolovaca u smislu poštovanja propisa moramo.

Kao i prošle godine, podsetićemo na šta će biti usmerena pažnja ribočuvara a tiče se ribolovaca:

1. Posedovanje dozvole za ribolov (dnevna dozvola može samo uz prethodnu najavu i potvrđenom kontaktu sa ribočuvarem za teren gde se vrši ribolov);

2. Maksimalno 3 (tri) štapa sa po dve udice može da se koristi prilikom vršenja ribolova;

3. Zabranjeno je koristiti alohtone vrste kao mamac za lov grabljivica (babuška, amurski čebačok-bezribica, sunčica itd.

4. Upotreba mrežice za kedere nije dozvoljena od 2016. godine i tretira se kao upotreba bilo kog drugog mrežarskog alata;

5. Svaka zadržana štuka – na kanapu, stringeru, u čuvarci, kanti (…) u ovom periodu povlači za sobom sigurno prekršajnu prijavu!

Saobraćaj: Tri sudara na putu Pančevo-Beograd

Saobraćaj: Tri sudara na putu Pančevo-Beograd

Izvor: 013 info
Ovog jutra na putu Pančevo-Beograd dogodile su se tri saobraćajne nezgode.
Prema prvim informacija u smeru ka Beogradu došlo je do sudara, a u kojem je učestvovalo tri vozila, rečeno je za portal 013info iz MUP-a.
Pored ovog udesa, dogodila su se jutros još dva udesa u kojima su učestvovala dva vozila, rečeno nam je iz MUP-a.
U sva tri udesa povređeno je jedno lice.

Na terenu je policija koja vrši uviđaj.