Finansiranje projekata iz oblasti sporta: Dodela ugovora sportskim klubovima (video)

Finansiranje projekata iz oblasti sporta: Dodela ugovora sportskim klubovima (video)

Dodela ugovora sportskim klubovima

OPOVO, 24. februar 2022 – U Kulturnom info centru u Opovu održana je dodela ugovora za finansiranje projekata iz oblasti sporta. Lokalna samouprava je odobrila sredstva za Sportski savez opštine Opovo i 12 sportskih klubova.

Za razliku od prošle godine kada je za sport opredeljeno 3.800.000 dinara, ove godine lokalna samouprava je izdvojila iz budžeta 5.135.000 dinara.

Predsednik opštine Miloš Markov je uručio ugovore i istakao da je budžet za sport značajno uvećan ove godine, kao i činjenicu da amaterski sport drže entuzijasti i volonteri, i da je lokalnoj samoupravi izuzetno važno da se u klubovima radi sa mlađim kategorijama.

„Naša lokalna samouprava je ove godine izdvojila znatno više sredstava u odnosu na prethodnu godinu vezano za finansiranje direktno klubova. Pratimo trend unapređenja sporta i kroz direktnu subvenciju klubova ali i kroz infrastrukturne projekte iz oblasti sporta. S obzirom da su klubovi sa teritorije naše opštine na bazi entuzijazma i volonterizma, a opština smo koja ima bogatu lepezu sportskih sadržaja i pre svega usmerenih prema najmlađima, što je meni izuzetno bitno. Mi kao lokalna samouprava smo rešili da u skladu sa našim mogućnostima, a taj trend ćemo, nadam se, nastaviti i u budućnosti, odvojimo što više sredstava za sport kako bi ih podržali da se takmiče u svojim ligama ali i da pruže adekvatno sportsko obrazovanje i za naše mlade i za naše građane“, izjavio je predsednik opštine.

PROČITAJTE JOŠ:Markov je takođe istakao potrebu za izgradnjom i obnavljanjem sportske infrastrukture, kako za klubove tako i za sportsko – rekreativne potrebe.

„Lokalna samouprava nastavlja kao i prethodnih godina sa unapređenjem sportske infrastrukture, a to nam je jednako bitan segment, možda malo manje bitan u odnosu na rad sportskih klubova jer su oni jezgro koje vuče sport na teritoriji naše opštine, ali nastavljamo sa ulaganjem u sportsku infrastrukturu. Imamo izgradnju mini piča u Sefkerinu koji je u toku, skoro smo uradili teretanu na otvorenom u Barandi, prvu posle Opova i pokušavamo da uradimo sportsko – rekreativne terene na teritoriji cele naše opštine i na taj način direktno pomognemo razvoj opštinskog sporta“, poručio je Markov.

Predsednik Šah kluba „Bata Ćosić“ Goran Vlajković, inače kluba koji će se od ove sezone takmičiti u Prvoj saveznoj ligi, smatra da će tendencija povećanja budžeta za opštinski sport doneti niz benefita u ovoj oblasti.

„Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi na ovakvoj podršci i to do sada nismo imali ako gledamo i procentualno koliko je izdvojeno iz budžeta, a i nominalno ako gledamo koliko je svaki klub dobio. Do sada su klubovi dobijali 50% potrebnih sredstava, a sada je to više. Ako se nastavi ovim tempom i ovakvim povećanjima za nekoliko godina, mislim da možemo očekivati veći napredak u našem sportu“, rekao je Vlajković.

Sredstva su dobili Sportski savez opštine Opovo, fudbalski klubovi Borac (Sakule), Radnički (Baranda), Omladinac 1927 (Opovo) i Tempo (Sefkerin), KK Opovo 99, RK Mladost (Opovo), ŠK Bata Ćosić (Opovo), SK Stevan Doronjski (Sakule), SRU Soko (Sefkerin), USR Linjak (Opovo), KBK Dragon (Sefkerin) i AK Spartak (Opovo).

Lokalna samouprava: Održana 26. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo 

Lokalna samouprava: Održana 26. sednica Opštinskog veća Opštine Opovo 

OPOVO, 24. februar 2022 – Na 26. sednici Opštinskog veća Opštine razmatrano je 15 tačaka dnevnog reda:

1. Razmatranje  Zapisnika sa 25. sednice Opštinskog veća opštine Opovo;

2. Utvrđivanje predloga Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u opštini Opovo za 2022. godinu;

3. Utvrđivanje predloga Programa korišćenja sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa opštine Opovo za 2022. godinu ;

4. Predlog Odluke o pokretanju postupka davanja u zakup poslovnog prostora putem prikupljanja ponuda javnim oglasom, u javnoj svojini opštine Opovo u prizemlju poslovne zgrade  br. 2 na kat. parceli 990 k.o. Sakule u četvrtoj zoni;

5. Zaključak o raspisivanju Javnog  konkursa za  finansiranje programa i projekata

crkava i verskih zajednica iz budžeta opštine Opovo za 2022. godinu;

6. Zaključak o raspisivanju Javnog konkursa za finansiranje programa i projekata

udruženja građana iz budžeta opštine Opovo za 2022. godinu;

7. Zaključak o raspisivanju Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje

medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine

Opovo u 2022. godini;

8. Rešenje o imenovanju Komisije za ocenu projekata podnetih na Konkurse za finansiranje programa i projekata udruženja građana iz budžeta opštine Opovo za 2022. godinu;

9. Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za obezbeđenje sredstava za sufinansiranje projekta iz oblasti socijalnog stanovanja – „Krug podrške“;

10. Zaključak o obezbeđivanju sredstava iz budžeta opštine Opovo za sufinansiranje projekta „Obnovljive konekcije“, po javnom pozivu Evropske unije i Kancelarije Ujedinjenih nacija, za podnošenje infrastrukturnih projekata manjeg obima.

11. Zaključak o pristupanju realizaciji projekta za sufinansiranje uređenja

atarskih puteva i otresišta na teritoriji AP Vojvodine u 2022. godini;

12. Rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve  po zahtevu Opštinske narodne biblioteke Opovo;

13. Zaključak o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmenama Pravilnika o  sistematizaciji radnih mesta  Opštinske narodne biblioteke Opovo;

14. Verifikacija donetih akata između sednica;

15. Tekuća pitanja

Kobasicijada u Turiji: Najava obaranja rekorda, opovačka ekipa u pojačanom sastavu

Kobasicijada u Turiji: Najava obaranja rekorda, opovačka ekipa u pojačanom sastavu

Najava obaranja rekorda, opovačka ekipa u pojačanom sastavu

OPOVO, 24. februar 2022 – Od 25. do 27. februara u Turiji se održava 38. kobasicijada, jedna od najvećih gastroturističkih manifestacija u Srbiji.

Kako organizatori najavljuju, pripremljen je bogat program, a najavljuje se i obaranje sopstvenog rekorda jer će se praviti kobasica dužine 2038 metara.

U takmičarskom delu programa, pravljenju kobasica, našu opštinu će predstavljati ekipa „Šest lopova iz Opova“, koja je do sada na raznim takmičenjima imala lepih uspeha i priznanja.

Kako Opovčani navode, Kobasicijada u Turiji je finale lige šampiona kada je u pitanju ovaj kulinarski proizvod, a ovog puta će imati i jedno specijalno pojačanje u timu.

Turizam: Subvencije i beskamatni krediti za razvoj turizma u 2022. godini

Turizam: Subvencije i beskamatni krediti za razvoj turizma u 2022. godini

NOVI SAD, 23. februar 2022 – Sporazum između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Razvojnog fonda AP Vojvodine, na osnovu kojeg Sekretarijat subvencioniše troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima Fonda u oblasti turizma, poptisan je danas u Pokrajinskoj vladi.

Troškovi koje subvencioniše Sekretarijat u iznosu od tri miliona dinara odnose se na konkurse za dugoročne kredite za razvoj turizma i, posebno, seoskog turizma, koje raspisuje Razvojni fond Vojvodine u 2022. godini, u cilju povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta.

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i direktor Fonda Goran Savić.

„Nastavljamo saradnju sa Razvojnim fondom Vojvodine u interesu korisnika sredstava i kredita Fonda. Ovo nije jedini sporazum koji imamo sa Fondom. Podsetiću i na sporazum o rodno senzitivnom kreditiranju, kojim smo definisali kamate u različitim iznosima za vlasnice turističkih potencijala, kako bi se što više ekonomski osnažile. Ono što će uslediti jeste potpisivanje sporazuma sa Garancijskim fondom, sa Turističkom organizacijom Vojvodine, kao i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje“, rekao je Ivanišević. On je dodao da je cilj udruživanja sredstava i kapaciteta nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, što pokazuje jasnu orijentaciju budžeta Sekretarijata ka krajnjim korisnicima.

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine istakao je da se ova kreditna linija u saradnji sa Sekretarijatom sprovodi već dugi niz godina veoma uspešno, te da je doprinela povećanju i unapređenju turističkih potencijala u AP Vojvodini.

„Naglasio bih da je ova kreditna linija beskamatna, a da su konkursi otvoreni do kraja 2022. godine. Finansira se izgradnja kapaciteta i objekata koji služe turizmu i ugostiteljstvu, za razvoj ruralnog, verskog, sportsko-rekreativnog i drugih vidova turizma, te za podizanje nivoa seoskih domaćinstava. Period otplate kredita je sedam godina uz 24 meseca grejs perioda i kamatnom stopom od 1 do 3 procenta, koju u potpunosti subvencioniše Sekretarijat, koji pokriva i troškove naknade kredita“, rekao je Savić.

Korisnici ovih kredita mogu biti pravna lica i preduzetnici, odnosno mikro, mala i srednja pravna lica, za iznose od 300.000 do 20 miliona dinara po subvenciji, uz sopstveno učešće od 20 odsto ukupne vrednosti projekta. Pored toga, konkursom namenjenim fizičkim licima, nosiocima komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine sa aktivnim statusom, predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 do 10 miliona dinara po subvenciji, sa istovetnim uslovima kao i za pravna lica.

Udruživanje sredstava Sekretarijata i Fonda stvara uslove za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podiže stepen konkurentnosti i utiče na smanjenje stope nezaposlenosti sa povećanim radnim angažmanom u okviru turističkih delatnosti. Pored izgradnje, adaptacije i opremanja turističkih objekata, smeštajnih i uslužnih kapaciteta, krediti obuhvataju i sportsko-rekreativne i rehabilitacione objekte, seoska domaćinstva, plutajuće objekte i prevozna sredstva u funkciji turizma, kao i izradu suvenira.

Vremenske prilike: Danas tokom dana pretežno sunčano i malo toplije

Vremenske prilike: Danas tokom dana pretežno sunčano i malo toplije

Srbija, 24. Februar, 2022
U Srbiji ujutru mestimično magla i slab prizemni mraz, na severu i zapadu slab mraz očekuje se ponegde i na dva metra visine, a tokom dana biće pretežno sunčano i malo toplije.

Jutarnja temperatura od -2 do 4, a najviša dnevna od 9 do 14 stepeni. Vetar slab i umeren, na severu jugoistočni, u ostalom delu severni i severozapadni, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.

U Beogradu ujutru na širem području grada slab mraz, a tokom dana pretežno sunčano i malo toplije.

Jutarnja temperatura od -1 do 2, a najviša dnevna oko 12 stepeni. Vetar slab i umeren, jugoistočni.

U Srbiji u petak jutro hladno, mestimično sa prizemnim mrazem, a ponegde i slabim mrazem na dva metra visine, a tokom dana pretežno suncano.

U petak krajem dana i uveče na severu i zapadu, a u subotu i u ostalim krajevima postepeno naoblačenje.

Za vikend i u ponedeljak pretežno oblačno, mestimično sa kišom, ponegde i kratkotrajnim pljuskovima, a u brdsko – planinskim predelima sa snegom.

Od utorka malo do umereno oblačno i suvo.