Sportsko rekreativni centar Opovo: U toku su radovi na rekonstrukciji i reparaciji (video)

Sportsko rekreativni centar Opovo: U toku su radovi na rekonstrukciji i reparaciji (video)

OPOVO, 25. februar 2022 – Na sportsko rekreativnom centru Opovo u toku su radovi na rekonstrukciji i reparaciji ograda, tribina i sportskih rekvizita, kao i postavljanje novih žardinjera i kanti za odlaganje smeća.

Sportsko rekreativni centar i radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov, predsedsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i njegov zamenik Dragan Ugrinov.

Markov ovaj sportsko rekreativni centar ističe kao turistički biser Opova ali i veoma važno mesto za sportsku rekreaciju i mladih i odraslih.

„Došao sam da vidim kakva je situacija na našem sportsko rekreativnom centru, s obzirom da smo prošle godine počeli da ga renoviramo, rekonstruišemo i obnavljamo igrališta. U razgovoru sa odgovornim izvođačem radova zadovoljan sam sa dinamikom radova. Planiramo da do početka proleća, kada naš sportski centar počinje intenzivno da se koristi, mada i sada imamo priliku da vidimo i decu i ljude koji se ovde šetaju, sva igrališta budu u potpunosti uređena. Sve ono što je polomljeno ili zastarelo da bude zamenjeno i da ovaj sportski centar zaista bude biser našeg Opova“, izjavio je Markov.

PROČITAJTE JOŠ:Predsednik opštine se posebno osvrnuo na problem ulaska vozila na kompleks sportsko rekreativnog centra prilikom odlaska na obale Tamiša, prakse koju uglavnom sprovode vikend turisti iz Beograda i okoline.

„Takođe, ono što smo počeli prošle godine a nastavili ove tiče se vikend turista iz Beograda koji dolaze ovde i uništavaju naš sportski centar tako što vozilima prolaze kroz njega da bi došli do Tamiša iako to ne bi smeli da rade. Rešili da to više ne dozvoljavamo, postavljamo žardinjere na prolazima, koje će osim dekorativnog karaktera imati i ulogu fizičke barijere za prolazak vozila“, poručio je Markov.

U okviru rekonstrukcije postavljeno je 16 betonskih žardinjera, 10 kanti za smeće i stubova, žičana ograda i dve nove kapije na teniskom terenu, nove letve za sedenje na tribinama sportskih terena sa farbanje metalnih konstrukcija tribina, zaštitne mreže, farbanje i postavljanje novih obruča za koševe, kao i postavljanje rampe na ulazu u sportsko rekreativni centar.

Turnir u šahu: Pančevo OPEN startuje danas

Turnir u šahu: Pančevo OPEN startuje danas

Pančevo, 26. Februar 2022
U periodu od 26.02.2022. do 06.03.2022. Pančevo će biti domaćin velikog međunarodnog turnira u šahu. U sklopu glavnog turnira održaće se još tri turnira, i to brzopotezni turnir, kadetski rapid turnir i ženski osmomartovski rapid turnir.
Organizator turnira je Šahovski savez Vojvodine, Šahovski savez Pančeva i ŠK Aljehin uz svesrdnu pomoć Sportskog saveza Pančeva i grada Pančeva. Turnir će se održavati u Narodnom muzeju Pančevo.
Posle velikih uspeha pančevačkih kadeta i medalja sa međunarodnih takmičenja Pančevo postaje i regionalni centar kada su u pitanju šahovski turniri. Predstojeći turnir spada u red najjačih turnira u regionu. Posebno raduje činjenica da će na turniru učestvovati kadeti i omladinci iz celog sveta.

ONB Opovo: Radionice za razvijanje umetničkih i zanatskih veština

ONB Opovo: Radionice za razvijanje umetničkih i zanatskih veština

Radionice za razvijanje umetničkih i zanatskih veština

OPOVO, 26. februar 2022 – Opštinska narodna biblioteka Opovo od 5.marta organizuje likovne i kreativne radionice za decu i odrasle, svake subote, od 11 do 13 časova u prostorijama biblioteke u Opovu. Svaka radionica biće posebno najavljena, kao i tema i starosna grupa.

Na radionicama se deca susreću i bave različitim materijalima i tehnikama: crtanje olovkama, ugljenom, bojicama, flomasterima, kredama; slikanje akrilnim bojama, akvarelom, na različitim podlogama, za štafelajem, na stolu ili patosu, štampanje u tehnici linoreza i pečatiranje raznim materijalima iz prirode ili reciklaže, rad sa glinom, jednostavni projekti od grnčarije do skulpture prilagođeni dečijim rukama, upoznavanje za teksturama, bojama i glazurama, gips i gipsani zavoji, skulptura i upotrebni predmeti, maske i odlivci od gipsa, vez na recikliranim podlogama i šivenje ručnim tehnikama, bojenje tkanina batik tehnikom, slike od eksera i konca na dasci i dr.

Cilj je upoznavanje dece sa osnovnim konceptom nastanka umetničkog dela kao i primena u savremenom životu, stvaranje priče na zadatu temu,vizuelizacija naracije, izrada predmeta, kao i diskusija i analiza radova. Kroz praktičan sa edukatorima/umetnicima iz različitih oblasti, upoznajemo proces nastanka umetničkog dela. Kreativne radionice pružaju deci i mladima prostor, vreme, materijale i stručnu podršku. Evo nekoliko važnih razloga zašto deci treba pružiti mogućnost da se bave umetnošću i zanatima:

– Upoznavanje s različitim materijalima i sticanje sigurnosti u baratanju njima

– Sticanje samopouzdanja

– Razvijanje motornih, kognitivnih i komunokacionih sposobnosti

– Podsticanje različitih socijalnih veština prilikom rada u manjim grupama

Takođe, u narednom periodu, i naši stariji sugrađani kao i bake i deke imaće prilike da se druže i stvaraju zajedno sa svojim unucima.

Ovaj projekat osmišljen je kako bismo svi zajedno radili na promociji kulture i umetnosti u našoj lokalnoj zajednici.

„Dragi sugrađani, ako ne podržimo naše umetnike, onda žrtvujemo maštu svoje zemlje na oltaru svakodnevice i na kraju nećemo moći više ni u šta da verujemo i nijedan san više neće vredeti.“

Yann Martel

Prvu radionicu vodiće Olga Reljić (1971). Olga je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Postdiplomske studije sa temom dizajn knjige na Kunsthochschule Burg Giebichenstein u Halle an de Saale u Nemačkoj. Bavila se grafičkim dizajnom, dizajnom knjiga i web-dizajnom. Osnovala i dvanaest godina vodila kreativni atelje „Arttreff“ u Kelnu, Nemačka, gde je stekla dragocena iskustva u radu s decom i omladinom različitih uzrasta kao i s odraslima u kreativnim radionicama.

Prva radionica je prilagođena mlađoj deci, do 12 godina a tema je linorez. Svi zainteresovani mogu se prijaviti telefonom na 063 10 68 319 ili na mejl kulturnicentaropovo@gmail.com. Molimo Vas da imate u vidu da je broj učesnika ograničen.

EU za kulturno nasleđe i turizam: Čisto i sigurno – bezbedan i miran boravak turista

EU za kulturno nasleđe i turizam: Čisto i sigurno – bezbedan i miran boravak turista

Čisto i sigurno – bezbedan i miran boravak turista

Počele su obuke „Čisto i sigurno“ za osposobljavanje ugostiteljskih i turističkih radnika u primenjivanju epidemioloških mera. Osnovni cilj je da se omogući bezbedan boravak gostiju u hotelima i restoranima širom Srbije.

Kroz edukaciju, koja će trajati od februara do juna 2022. godine, proći će preko 8 hiljada učesnika, što će značajno smanjiti rizik u širenju COVID-19 u objektima koje turisti posećuju.

Sertifikacionu šemu „Čisto i sigurno“ je pokrenuo HORES uz podršku Ministarstva turizma, Turističke organizacije Srbije i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

Više info na https://www.eu-za-turizam.rs/hoteli-i-restorani-spremno…/

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija: Za sada bez nove ture vaučera za 2022

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija: Za sada bez nove ture vaučera za 2022

Za sada bez nove ture vaučera za 2022

Beograd, 26. Februar 2022
Nakon što je 100.000 vaučera za 2022. godinu podeljeno u rekordnih 11 dana, očekivalo se da će već na proleće, za kada se planira prvi rebalans budžeta, biti odobrena nova “tura” vaučera – ipak, kako eKapija saznaje u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, još se ne zna da li će dodatnih vaučera biti.

“Ukupan broj vaučera je, u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije, ograničen raspoloživim budžetskim sredstvima u skladu sa odredbama Zakona o budžetu za 2022. godinu. U ovom trenutku, MTTT, Sektor za turizam ne raspolaže informacijama koje se odnose na mogućnost realizovanja dodatnog broja vaučera za 2022. godinu”, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za eKapiju.

Inače, ove godine, vaučeri za subvencionisani odmor podeljeni su u rekordnom roku – za samo 11 dana.

Resorno Ministarstvo je za vaučere opredelilo 500 miliona dinara. Prošle godine, interesovanje je takođe bilo veliko, pa je osim redovnih 100.000 vaučera, kasnije odobreno još 50.000 vaučera.