Još dve ornitološke retkosti: Mala lisasta guska u Sakulama, riđa lunja u Opovu

Još dve ornitološke retkosti: Mala lisasta guska u Sakulama, riđa lunja u Opovu

OPOVO, 18. februar 2022 – U prva dva meseca 2022. godine na teritoriji naše opštine koja se prostire na južnom delu IBA područja Srednje Potamišje (područje od međunarodnog značaja za ptice) zabeležene su dve retke vrste ptica.

Tokom zimskog brojanja ptica IWC (Međunarodni cenzus ptica vodenih staništa), 22. januara, Aleksandra Keča i Jovan Nećakov su na Tamišu kod Opova zabeležili crvenu lunju (Milvus milvus).

U pitanju je ptica iz reda grabljivica, specifična po račvastom repu. Retka je gnezdarica Vojvodine, nizijskih šuma oko velikih reka. Brojnost nacionalne populacije opada. U periodu seobe posmatrana je širom zemlje, dok zimi nije zabeležena, tako da je ovaj nalaz zbog toga značajan.

riđa lunja (Milvus milvus) foto: Jovan Nećakov

Prilikom obilaska akvatorije ribnjaka u Sakulama, 15. februara, Čeda Vučković i Milan Martić su uspeli da zabeleže još jednu retkost – malu lisastu gusku (Anser erythropus).

Mala lisasta guska je slična i srodna (velikoj) lisastoj guski. Manja je, ima kraći kljun i vrat i specifični žuti ring oko oka. Gnezdi na severu Azije (u novije vreme reintrodukovana je na prostoru Fenoskandinavije gde je malobrojna gnezdarica) i migrira na jug Evrope gde provodi zimu. Našu zemlju preleće u manjim jatima, a pojedinačno ili u malom broju dolazi sa (velikim) lisastim guskama na zimovanje ili se zadržava tokom migratornog preleta i tada se najčešće viđa na lokalitetu Slano Kopovo kod Novog Bečeja.

„Tog dana na ribnjaku u Sakulama zatekli smo oko 3.000 lisastih gusaka i zaista je bio izazov da pronađemo i dokažemo da je mala lisasta guska prisutna i u ovom delu Potamišja. Uspeli smo da je fotografišemo, tako da je ovo 228 vrsta ornitofaune južnog dela IBA Srednje Potamišje (Sakule, Baranda, Čenta, Opovo)“, izjavio je Vučković.

Mala lisasta guska (Anser erythropus) foto: Čeda Vučković

Nešto više od jedne decenije Potamišje od Jaše Tomića do Opova je u proceduri zaštite, odnosno zvaničnog proglašenja kao Predela izuzetnih odlika „Potamišje“. Zašto to traje toliko dugo i kakve su posledice u međuvremenu nastale govori nam Vučković.

„Bogatstvo ornitofaune je samo deo izuzetnog biodiverziteta Potamišja i zaista je postalo već „nepristojno“ govoriti o potrebi njegove zaštite. Nestaju nam izuzetno značajna prirodna staništa kao što su pašnjaci, autohtone poplavne šume vrbe, slatine i zamočvarena staništa i sve je to uglavnom rezultat antropogenih uticaja. Od početka izrade studije, pa preko procedure, prošlo je već skoro 12 godina, a na osnovu mojih istraživanja i monitoringa, brojna staništa duž Tamiša od Sakula do Opova su sada u velikoj meri devastirana u odnosu na 2010. godinu. Nestale su brojne kolonije, smanjene su gnezdeće populacije i ako se ovaj trend nastavi nećemo imati šta da zaštitimo“, smatra Vučković i dodaje da će se poremećaj ekosistema značajno odraziti na biodiverzitet što će dalje uzrokovati šire posledice na celokupnu zajednicu.

Kao primer, Vučković navodi melioracione radove na jednom od ribnjaka kada je došlo do isušivanja prirodnog slatinskog jezera što je uzrokovalo drastično smanjen rod na okolnim njivama, kao i trovanje mišara i istrebljenje lisica, što je opet izazvalo enormno povećanje populacije glodara, a samim time i velike štete na usevima.

Podrška sportu: Kompanija “Dunav osiguranje” partner dvoranskog atletskog SP

Podrška sportu: Kompanija “Dunav osiguranje” partner dvoranskog atletskog SP

Kompanija “Dunav osiguranje” partner dvoranskog atletskog SP

BEOGRAD, 18. februara 2022 (Tanjug) – Kompanija “Dunav osiguranje” i preduzeće “SP Atletika 2022” potpisali su danas ugovoru na osnovu kojeg je “Dunav” postao oficijelni partner Svetskog dvoranskog prvenstva u atletici.

Najveći sportski događaj u Srbiji tokom ove godine i jedan od najvećih u istoriji održaće se od 18. do 20. marta u Štark Areni.

Ugovor o partnerstvu potpisali su član Izvršnog odbora “Dunav osiguranja” Miloš Milanović i direktor preduzeća Predrag Momirović.

“Kompanija “Dunav“ bila je i ostaće sinonim za sigurnost i podršku. Upravo zato sam ponosan što će “Dunav“ kao najveći domaći brend u ovoj sferi biti oficijelno osiguranje Svetskog atletskog prvenstva i na taj način pokriti rizike organizatora takmičenja, što je potpuno prirodno. Uz atletiku i Atletski savez bili smo i 2017. godine na, po ocenama mnogih, najuspešnijem Evropskom dvoranskom prvenstvu, koje je održano takođe u Beogradu”, izjavio je Milanović posle potpisivanja ugovora.

Osvedočeni smo prijatelj afirmisanih klubova i sportista, ali i mladih talenata. Kompanija „Dunav osiguranje“ uvek je nastojala da podrži projekte koji doprinose sportu, zdravom takmičarskom duhu i oslonac su mladima, dodao je Milanović.

“Trudili smo se da budemo uz prave vrednosti, a mladi i sport će i dalje biti naš prvi izbor. Uz podršku države i veliki uloženi trud, verujem da ćemo svi biti na visini zadatka i opravdati ukazano poverenje. Siguran sam da će se ovo prvenstvo pamtiti po brojnim ličnim i svetskim rekordima, ali i domaćinskoj atmosferi po kojoj je Srbija poznata. U ime „Dunav osiguranja“ svim takmičarima želim rekordne rezultate i medalje, a Srpskom atletskom savezu i organizacionom odboru mnogo uspeha u realizaciji takmičenja i ispisivanju nove stranice u istoriji atletike”, istakao je Milanović.

Direktor “Atletika 2022” Momirović rekao je da je svima jasno da je u organizaciji jednog velikog takmičenja kao što je Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici sigurnost svih učesnika, takmičara i organizatora najvažnija.

“Kompanija “Dunav osiguranje” bila je sa nama i 2017. godine kada smo organizovali najveći evropski atletski događaj u istoriji Srbije, a sada smo ponovo zajedno kada organizujemo najveći sportski događaj svetskih razmera, u istoriji Srbije. Siguran sam da ćemo i ubuduće sarađivati i da ćemo i naredne velike događaje organizovati zajedno jer mi se uz Kompaniju “Dunav” osećamo sigurnije. Hvala vam na poverenju”, poručio je Momirović.

Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković istakao je da je ugovor sa kompanijom “Dunav osiguranje” najvredniji u organizaciji.

“Veliki zahvalnost i ponos što smo nastavili saradnju koju smo počeli još 2013. godine, malo ko se seća da je “Dunav” bio sponzor Evropskog prvenstva u krosu, koje je bilo najbolje organizovano ikada, a zatim 2017. godine kada smo organizovali najbolje Evropsko prvenstvo. Sada nastavljamo saradnju osiguranje od svih rizika, a verujte da je ugovor posebno vredan zbog globalne pandemije korona virusa. “Dunav osiguranje” preuzima rizik i osigurava ceo događaj, od velikog broja rizika. Nadam se da ćemo se svi zajedno radovati novim svetskim rekordima koji će biti postignuti u Beogradu”, rekao je Branković.

Verujem da će ljudi u Srbiji na sebi svojstven način uzvratiti podršku prijatelju Svetskog atletskog prvenstva, Kompaniji “Dunav”, da će osigurati sebe i članove svoje porodice, automobile, sve ono što “Dunav” ima u ponudi, naglasio je Branković.

On je posebno naglasio da je posle sjajne organizacije Evropskoig prvenstva država na čelu sa predsednikom Vučićem tražila da se Beograd kandiduje i za dobija nje Svetskog prvenstva, koliko god to u nekom trenutku izgledalo nerealno.

“Uspeli smo i postali najmanja država koja je u istoriji dobila organizaciju Svetskog prvenstva. Biće to najbolja promocija Beogarda i Srbije, prenosi će ići u više od 100 zemalja, oko 850 stranih novinara se akreditovalo, plus 4.500 ljudi, od čega oko 1.000 atletičara, koji će boraviti u Beogradu desetak dana”, poručio je Branković.

Srpski reprezentativac Strahinja Jovančević rekao je da je velika stvar kvalifikovati se na Svetsko prvenstvo i biti među najboljima.

“Moj prvi cilj bio je da se kvalifikujem, pa tek onda dođem u situaciju da dajem neke predikcije. Ja lično sam možda i najbolji primer koliko je sigurnost svakog sportiste važna jer sam pre dve nedelje imao kovid. Jako je dobro što je “Dunav osiguranje” tu uz nas u slučaju da se desi nešto neplanirano”, izjavio je Jovančević i dodao da se nada da će na takmičenju pružiti i više od maksimuma jer podrška domaće publike uvek može da “donese neki centimetar više” kao što je bio slučaj sa Ivanom Španovićem 2017. godine.

Ujedno, organizatori šampionata danas su predstavili i medalje koje će osvojiti najbolji atletičari sveta.

Sportski vikend: Košarka u Pančevu, fudbal u Opovu i Barandi

Sportski vikend: Košarka u Pančevu, fudbal u Opovu i Barandi

OPOVO, 18. februar 2022 – U 12. kolu međuregionalne KSV lige – Jug, Opovčani kao domaćini dočekuju u Pančevu ekipu Vojke. Gosti su sa skorom 1-10 poslednji na tabeli, tako da su Opovčani favoriti u ovom meču.

Fudbaleri nastavljaju sa pripremnim utakmicama. Omladinac u opovu igra uzvratnu utakmicu sa Potisjem iz Knićanina, dok Radnički u Barandi dočekuje PKB Kovilovo.

KOŠARKA: Međuregionalna KSV liga – Jug / 12. kolo

Pančevo (OŠ Jovan Jovanović Zmaj), 19. februar (subota) 18:00h; OPOVO 99 – VOJKA

FUDBAL: pripremne utakmice

Opovo, 20. februar (nedelja) 14:30h; OMLADINAC 1927 – POTISJE (Knićanin)

Baranda, 20. februar (nedelja) 14:00h; RADNIČKI – PKB (Kovilovo)

Nova mera pomoći: Neophodna dokumenta mamama da konkurišu za stan ili kuću

Nova mera pomoći: Neophodna dokumenta mamama da konkurišu za stan ili kuću

Neophodna dokumenta mamama da konkurišu za stan ili kuću

Izvor: Novosti
Svaka mama koja je dobila dete od početka 2022. godine i odluči se za kupovinu stana ili gradnju kuće, ako nema nekretninu, dobiće od države 20 odsto sredstava. Ovo je precizirano uredbom koju je u četvrtak usvojila Vlada Srbije. “Novosti” vam otkrivaju koja su dokumenta potrebna da biste podneli zahtev.

Pored dokaza koji se pribavljaju po službenoj dužnosti, podnosilac zahteva dostavlja i sledeće dokaze:

1) dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici – izvod iz matične knjige venčanih ili izjava overena kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik, o postojanju vanbračne zajednice data pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću (ne stariji od mesec dana);

2) dokaz o statusu jednoroditeljske porodice (izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dete, izvod iz matične knjige umrlih za drugog roditelja, rešenje invalidske komisije ili potvrda fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje da nije ostvareno pravo na penziju (ne starije od mesec dana);

3) uverenje nadležnog jednog ili više organa jedinice lokalne samouprave u kojoj je podnosilac zahteva imao registrovano prebivalište da se u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije vodio kao obveznik poreza na imovinu fizičkih lica po osnovu vlasništva na stanu ili kući za stanovanje;

4) izjavu podnosioca zahteva, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da nema u vlasništvu stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije koja predstavlja zajedničku imovinu, susvojinu ili posebnu imovinu, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik;

5) izjavu supružnika odnosno vanbračnog partnera datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da nema stan ili kuću na teritoriji Republike Srbije u zajedničkoj svojini sa podnosiocem zahteva stečenu po osnovu bračne tekovine ili zajednice života, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik;

6) izjavu podnosioca zahteva datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da ona i njen supružnik odnosno vanbračni partner, do dana podnošenja zahteva, nisu u postupku odobravanja novčanih sredstava za kupovinu, izgradnju ili adaptaciju nepokretnosti prema odlukama Vlade Republike Srbije, Autonomne Pokrajine Vojvodine ili jedinica lokalne samouprave, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik;

7) izjavu podnosioca zahteva, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije otuđio stan ili kuću koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik;

8) izjavu supružnika odnosno vanbračnog partnera, datu pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, da u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva nije otuđio stan ili kuću u zajedničkoj svojini sa podnosiocem zahteva stečenu po osnovu bračne tekovine ili zajednice života, koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, overenu kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik;

9) tehnički opis sa popisom radova i predmet i predračun radova overen od strane odgovornog projektanta ukoliko je podnet zahtev za učešće u izgradnji objekta;

10) potpisan predugovor sa pravnim licem ovlašćenim za projektovanje i građevinske radove

11) građevinsku dozvolu izdatu u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji

12) predugovor o kupoprodaji stana ili kuće overen kod javnog beležnika, odnosno nadležnog suda na području na kome nije imenovan javni beležnik;

13) uverenje MUP-a o kretanju prebivališta u prethodnih pet godina do dana podnošenja zahteva;

Prosveta: U svim školama u Srbiji od ponedeljka neposredna nastava

Prosveta: U svim školama u Srbiji od ponedeljka neposredna nastava

BEOGRAD, 18. februara (Tanjug) – Od ponedeljka, 21. februara, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivaće se neposredna nastava, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, u periodu od 9. do 17. februara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 3.200 (0,42 odsto) obolelih.

U saopštenju Ministarstva prosvete se dodaje da je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida-19 u istom periodu iznosio 4,3 odsto.

Učenici su ove nedelje na produženom raspustu, koji zbog lošije epidemiološke situacije traje devet dana, uključujući vikende.