Saobraćaj: Blato na putu, opasnost za vozače

Saobraćaj: Blato na putu, opasnost za vozače

Blato na putu, opasnost za vozače

Opovo, 4. februar 2022
Kako saznajemo od naših sugrađana, na novom putu, Opovo-Debeljača, u delu bliže ovom mestu na nekoliko mesta nalaze se velike količine blata koje su sa njiva povukli pojedini vozači traktora. Pored ovih lokacija, tragovi blata mogu se naći i na drugim putnim pravcima u našoj opštini i šire, a koji su posledica neodgovornih pojedinaca koji nakon izlaska sa njiva ne uklone zemlju sa svojih točkova traktora.
Ovakve situacije mogu biti vrlo opasne po bezbednost učesnika u saobraćaju, tako da ovom prilikom apelujemo na vozače da dodatno obrate pažnju, a na vozače traktora da uklone ostatke zemlje sa svojih poljoprivrednih mašina pre nego što se uključe u saobraćaj.

Zdravlje: Svetski dan borbe protiv raka

Zdravlje: Svetski dan borbe protiv raka

Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Međunarodno udruženje za borbu protiv raka ove godine je pokrenulo novu trogodišnju kampanju povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka u kojoj se okupljaju pojedinci, organizacije i vlade širom sveta u cilju smanjenja nejednakosti u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

U prvoj godini kampanje, fokus je na smanjenju prepreka u pristupu preventivnim uslugama, dijagnostici, lečenju i nezi obolelih od raka.

Svake godine 19,3 miliona osoba oboli od nekog oblika raka, a 30-50% svih oblika raka se može sprečiti usvajanjem zdravih stilova života, redovnim skrining pregledima, ranim otkrivanjem i blagovremenim lečenjem. Međutim, 75% svih prevremenih smrtnih ishoda od raka u svetu do 2030. godine i dalje će se registrovati u nerazvijenim i srednje razvijenim zemljama. Većina prevremenih smrtnih ishoda od raka u ovim zemljama javlja se među različitim populacionim grupama zbog razlika u nivou obrazovanja, prihoda, mesta stanovanja,  etničke pripadnosti, rase, pola, seksualne orijentacije ili starosti.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje planira promotivno-edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znakova malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. Takođe je veoma važno boriti se protiv mitova, dezinformacija i zabluda u vezi sa malignim bolestima, jer odlaganje i/ili izbegavanje ranog otkrivanja, adekvatnog lečenja i nege, dovodi do lošijeg ishoda po zdravlje. Neophodno je osnažiti čitavu zajednicu kako bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije ljudi obolelih od malignih bolesti, kako na radnom mestu tako i u zdravstvenom sistemu i u čitavom društvu.

Ministartsvo za zaštitu životne sredine: Obuka inspektora za rad u Jedinstvenom ekološkom informacionom sistemu

Ministartsvo za zaštitu životne sredine: Obuka inspektora za rad u Jedinstvenom ekološkom informacionom sistemu

ZRENJANIN, 4. februar 2021 – Grad Zrenjanin danas je bio domaćin skupa kom su prisustvovali inspektori za zaštitu životne sredine i predstavnici lokalnih samouprava iz sva tri okruga sa teritorije Banata, a na skupu su prisustvovali i predstavnici Opštine Opovo.

 U organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, svim inspektorima uručeni su mobilni telefoni sa instaliranim softverom i prezentovan rad aplikacije, namenjene radu u Jedinstvenom ekološkom informacionom sistemu na nivou Republike Srbije.

Prisutnima su se obratili sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je rekao da su kvalitetna i tačna koordinacija, kao i razmena informacija između različitih subjekata, izuzetno značajni kada je u pitanju brzina rešavanja ekoloških problema. Pomenuo je i da budžetska izdvajanja za ekologiju u jedinicima lokalne samouprave nikada nisu bila veća.

– Želimo da, u saradnji s Ministarstvom zaštite životne sredine, budemo dobar servis za građane kada je u pitanju rešavanje svakodnevnih ekoloških problema i zato su značajni i ova aplikacija i današnja obuka, koja će nam omogućiti da budemo brži i efikasniji u tome. Bitno je i da građani vide kako i na koji način teče rešavanje nekog problema, kako se oni prijavljuju i kakva je koordinacija između inspektora, komunalne milicije, lokalne samouprave, komunalnih preduzeća – istakao je Salapura.

Sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić izvršila je primopredaju mobilnih telefona sa instaliranim softverima inspektorima.

– Putem ove aplikacije i Ekološkog informacionog sistema, građani će moći odmah da prijave problem i da ga fotografišu, da pošalju našim administratorima koji će moći u istom momentu kontaktirati jedinice lokalne samouprave i nadležne inspekcije, proslediti im problem i očekivati u roku od sedam dana da se ta povratna informacija obradi i dostavi kao obrađena Ministarstvu, kako bi mogli da tom građaninu proslede informacije – rekla je Jokićeva i dodala da je od izuzetnog značaja da se ta problematika  ozbiljno shvati.

– Od kako je sistem počeo da radi, od 31. januara, dobili smo preko 500 prijava. Naši administratori su ih gotovo sve obradili i poslali svim nadležnim inspekcijskim službama i jedinicama lokalnim samoupravama, i sada se od njih očekuju odgovori – rekla je sekretarka, uz napomenu da je trenutno sistem uspostavljen u 12 upravnih okruga.

– Građani mogu da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja može besplatno da se preuzme na Google Play i APP Store, da je omogućeno i slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001, kao i telefonski pozivi Kontakt centru na broj 0800-003-003, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova, rekla je još sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Jokić.

Na teritoriji Republike Srbije registrovano je oko 3.500 hiljade divljih deponija, od čega je prošle godine sanirano 500, a Ministarstvo će s tim aktivnostima nastaviti, kako bi se što više tih problema rešilo. (Izvor: portal Grad zrenjanin)

Narodni muzej Pančevo: „Podunavske slike“ autora Veljka Mihajlovića

Narodni muzej Pančevo: „Podunavske slike“ autora Veljka Mihajlovića

„Podunavske slike“ autora Veljka Mihajlovića

Pančevo, 4. februar 2022
Svečano otvaranje izložbe „Podunavske slike“ autora Veljka Mihajlovića najavljeno je za
utorak 08. februar u 19 časova

Veljko Mihajlović (grafičar, slikar, crtač) rođen je 1948. godine u Sarajevu, a odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je završio Fakultet likovnih umetnosti. Umetnik je najpoznatiji po ciklusima grafika u tehnici duboke štampe. Izlagao je na 217 samostalnih izložbi, od čega 57 u Beogradu. Učesnik je i mnogobrojnih grupnih izložbi.
Ciklus “Podunavske slike” nastao je 2020. godine, a predstavlja umetnikovo viđenje značajnih utvrđenja, arheoloških lokaliteta i drugih znamenitosti na obalama Dunava od Beograda do Kladova.

Sportski vikend: Startuju košarkaši i košarkašice

Sportski vikend: Startuju košarkaši i košarkašice

Sportski vikend: Startuju košarkaši i košarkašice

OPOVO, 4. februar 2022 – Ovog vikenda startuje prolećni deo košarkaških takmičenja.

U 10. kolu Međuregionalne lige – Jug košarkaši Opova 99 biće u Pančevu domaćini ekipi Jadrana iz Golubinaca. Opovčani su prvi deo sezone završili na osmoj poziciji sa skorom od tri pobede i šest poraza.

Pioniri Opova (U14) se svojoj grupi KSV KL-D sastaju sa ekipom Vršac doo i biće domaćini u Opovu.

Drugi deo sezone u Opovu startuju i mlađe pionirke Agros Basketa koje će u okviru 1. stepena / 2. grupe KSB prvenstva, u 12. kolu igrati sa ekipom Pobednik.

Tokom vikenda fudbalski klubovi igraće pripremne prijateljske utakmice.

KOŠARKA: KSV Međuregionalna liga – Jug / 10. kolo

Pančevo (OŠ Jovan Jovanović Zmaj), 5. februar (subota) 18:00; OPOVO 99 – JADRAN (Golubinci)

KOŠARKA: KSV pioniri (U14) / grupa KL-D / 10. kolo

Opovo (OŠ Dositej Obradović), 5. februar (subota), 13:30h; OPOVO 99 – VRŠAC doo

KOŠARKA: KSB mlađe pionirke / 1. stepen / 2. grupa / 12. kolo

Opovo (OŠ Dositej Obradović), 6. februar (nedelja) 19:00h; AGROS BASKET – POBEDNIK

FUDBAL: pripreme

Pančevo (kod Hale sportova), 6. februar (nedelja) 12:00h; STARI TAMIŠ – RADNIČKI (Baranda)

Opovo, 6. februar (nedelja) 14:00h; OMLADINAC 1927 – VOJA GAČIĆ (Pančevo)