Poslovi: Potražnja za IT kandidatima porasla za dve trećine

Poslovi: Potražnja za IT kandidatima porasla za dve trećine

BEOGRAD, 21. februara (Tanjug) – U 2021. godini u Srbiji je došlo do porasta potražnje od 65 procenata za kandidatima u IT sektoru u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je danas sajt HelloWorld.rs.

Na tom sajtu prošle godine bilo je na raspolaganju 11,5 hiljada pozicija IT stručnjacima dok je 2020. godine bilo nešto manje od 7.000 raspisanih oglasa.

“Uprkos tom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada”, ocenio je taj sajt.

Prošle godine najviše su bili traženi IT-jevci sa poznavanjem programskih jezika JavaScript i povezani frameworkovi (React, Node, Angular), SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP i povezani frameworkovi (Symfony, Laravel), i C++.

Najčešće tražene pozicije u IT sektoru bile su JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, .NET Developer, System Administrator / Engineer i Frontend developer i PHP Developer.

Dve trećine oglasa bilo je namenjeno mediorima, odnosno kandidatima koji imaju od dve do pet godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije.

Tek svaki deseti oglas bio je namenjen juniorima, a preko četvrtine oglasa traženi su seniori.

IT-jevci najčešće posao traže na sajtovima za zapošljavanje, LinkedIN-u i sajtovima kompanija, a zatim preko preporuka prijatelja, kao i posredstvom društvenih mreža.

Istraživanje „Puls Srpske IT zajednice” koje je sproveo sajt HelloWorld.rs pokazalo je da od beneficija kod poslodavca IT-jevcima najbitnije fleksibilno radno vreme.

Slede rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke.

Na top listi beneficija zatim su privatno zdravstveno osiguranje, te nagrade i bonusi.

Kabinet predsednika opštine: Radni sastanak sa predstavnicima verskih zajednica (video)

Kabinet predsednika opštine: Radni sastanak sa predstavnicima verskih zajednica (video)

OPOVO, 21. februar 2022 – U kabinetu predsednika opštine održan je radni sastanak sa predstavnicima verskih zajednica – pravoslavnih crkvenih opština iz Opova, Sakula, Barande i Sefkerina, i katoličke crkvene župe Opovo.

Predsednik opštine Miloš Markov je inicirao sastanak kako bi se planirao ovogodišnji konkurs za sufinansiranje verskih zajednica.

Ispred pravoslavnih crkvenih opština, protonamesnik Željko Milovanov je istakao da je sastanak bio konstruktivan, a da će i ove godine projekti biti usmereni na građevinske radove.

„Sastanak je prošao veoma konstruktivno, zahvaljujemo predsedniku opštine koji je inicirao ovaj skup kako bi sagledali prioritete i rešili probleme na najbolji mogući način. Svi problemi se uglavnom tiču građevinskih stvari, konkurisaćemo sa projektima i opština je kao i do sada obećala značajnu pomoć, a i ovo što je do sada urađeno, urađeno je zahvaljujući pomoći naše lokalne samouprave“, izjavio je Milovanov.

Predstavnik katoličke crkvene župe, predsednik crkvenog odbora Željko Horvat najavljuje nastavak radova na župnom domu.

„I prethodnih godina smo puno toga uradili uz pomoć naše opštine i sada smo se dogovorili naredne radove. Ove godine nastavljamo naš projekat rekonstrukcije župnog doma, opština nam je obećala i mi smo zahvalni predsedniku opštine na sagledavanju problema i nadamo se početku radova za nekih mesec dana“, poručio je Horvat.

Ove godine lokalna samouprava je za konkurs sufinansiranja verskih zajednica opredelila dva miliona dinara.

Vremenske prilike: Prepodne pretežno sunčano, popodne naoblačenje

Vremenske prilike: Prepodne pretežno sunčano, popodne naoblačenje

Prepodne pretežno sunčano, popodne naoblačenje

Srbija, 21. februar, 2022
 U Srbiji ujutru i prepodne na jugu umereno oblačno, u ostalim krajevima pretežno sunčano i toplije, a od sredine dana naoblačenje sa kišom i pljuskovima, na planinama sa snegom.
Tokom noći sneg se očekuje ponegde i u nižim predelima zapadne, centralne i južne Srbije. Najniža tempereratura od 0 do 5, najviša dnevna od 12 do 18 stepeni.
Vetar slab i umeren južnih smerova, posle podne i uveče u skretanju na severozapadni, koji će u zoni fronta biti pojačan.
U Beogradu ujutru i prepodne pretežno sunčano i toplije, posle podne naoblačenje sa kisom i pljuskovima. Vetar slab i umeren južnih smerova, posle podne u skretanju na severozapadni.
Najniža tempereratura oko 5, najviša dnevna oko 16 stepeni.
U Srbiji u utorak pretežno oblačno, mestimično sa kišom, na planinama sa snegom uz povećanje visine snežnog pokrivaca. Sneg se ujutro i pre podne ocekuje ponegde i u nižim predelima zapadne, centralne i juzne Srbije. Posle podne i uvece postepeno razvedravanje sa severa. Duvace umeren i jak severozapadni vetar.
U sredu prolazno naoblacenje, povremeno sa kratkotrajnom kišom, na planinama sa snegom.
U četvrtak na severu i zapadu pretežno sunčano, u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno. Jos ujutro i pre podne u planinskim predelima provejavanje slabog snega, a zatim suvo uz postepeno razvedravanje.
U petak pretežno sunčano i toplije, a za vikend hladnije – u nižim predelima povremeno kratkotrajna kiša i susnežica, a na planinama sneg.
U ponedeljak promenljivo oblačno i suvo.