Dom zdravlja Opovo: NOVI REŽIM RADA PEDIJATRIJSKE SLUŽBE

Dom zdravlja Opovo: NOVI REŽIM RADA PEDIJATRIJSKE SLUŽBE

NOVI REŽIM RADA PEDIJATRIJSKE SLUŽBE

Opovo, 12. Mart 2020
Obaveštavamo korisnike usluga Doma zdravlja Opovo o promeni rada pedijatrijske službe Doma zdravlja Opovo.

Od 16.03.2020.godine pedijatrijska služba će raditi u dve smene od 7-19h  u Domu zdravlja Opovo, a radi poštovanja mera prevencije u suzbijanju širenja virusa  Korona.

Promena je izvršena radi novonastale epidemijske situacije u našoj državi, a kako bi se korisnici usluga zbrinuli na najbolji način prema aktuelnim preporukama nadležnih institucija Republike Srbije.

Molimo sve korisnike da decu dovode na pregled isključivo u Dom zdravlja Opovo u periodu od 7 do 19 časova, a ne u Zdravstvene ambulante u naseljenim mestima opštine Opovo.

Ukoliko deca imaju povišenu temperaturu i znake respiratorne bolesti molimo Vas da pre dolaska u Dom zdravlja Opovo pozovete pedijatra radi konsultacije.

Broj telefona 013/681-108

U toku postojanja novonastale epidemijske situacije prekidaju se sve preventivne aktivnosti -vakcinacija i sistematski pregledi dece i školske dece.

S poštovanjem,
dr Brankica Panić
spec.pedijatar

Vanredni sastanak:  PREPORUKE VLADE NA SNAZI, BEZ ZARAŽENIH NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO (VIDEO)

Vanredni sastanak: PREPORUKE VLADE NA SNAZI, BEZ ZARAŽENIH NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO (VIDEO)

PREPORUKE VLADE NA SNAZI, BEZ ZARAŽENIH NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO

Opovo, 12. mart 2020;

Povodom epidemije koronavirusa u Srbiji, predsednik opštine dr Zoran Tasić sazvao je vanredni sastanak na kome su učestvovali predstavnici Doma zdravlja Opovo, predškolske ustanove i škole, Centra za socijalni rad, komunanlnog preduzeća, policijske stanice i Opštinske uprave Opovo.

Razmatrana je situacija na teritoriji Opštine Opovo i okruženju, spremnost institucija u slučaju pojave koronavirusa, kao i preventivnin merama koje se preduzimaju u smislu lične higijene i zaštite, kao i u slučaju pacijenata na koje se sumnja da su zaraženi.

Prema odlukama i preporuci Vlade Republike Srbije otkazani su svi skupovi i manifestacije do daljeg, a predsednik opštine dr Zoran Tasić ističe da na teritoriji naše opštine nema zaraženih od koronavirusa.

„Razlog današnjeg sastanka koji sam sazvao kao šef Štaba za vanredne situacije jeste informacija da se u neposrednom okruženju naše opštine pojavio jedan slučaj koronavirusa. Iz tog razloga želeo sam da vidim spremnost, prvenstveno Doma zdravlja i svih drugih institucija za jednu ovkvu situaciju koja se eventualno može desiti i na našoj teritoriji. Razgovarali smo koje su mere i aktivnosti koje možemo preduzeti, prvenstveno mislim na javne institucije – komunalno preduzeće, škole, vrtić, zdravstvena ustanova, policijska stanica, centar za socijalni rad i sve ostale institucije koje imaju neposredan kontakt sa građanima. Za sada moram da kažem da nema potrebe da se širi panika jer su Dom zdravlja i sve službe u okviru zdravstvene primarne zaštite spremne za ovakvu vrstu epidemije, da nema ni jedan registrovan slučaj na teritoriji naše opštine i da ćemo od danas u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja preduzeti sve mere i aktivnosti neophodne za javne institucije“, izjavio je Tasić.

Direktorka Doma zdravlja Opovo dr Sofija Popović kaže da se zdravstvena ustanova ponaša po propisanim procedurama i upućuje na mere na osnovu kojih se trebaju svi pridržavati.

„Dom zdravlja Opovo se prema preporukama resornog pokrajinskog sekretarijata, ministarstva i zavoda za javno zdravlje ponaša po procedurama i određenim pravilima, tako da je naš Dom zdravlja potpuno spreman na ovakvu situaciju i kadrovski i opremom. Mislimo da nema potrebe za panikom ali smo upozorili na mere koje koje treba da preduzmu određene institucije, tako da je naša preporuka  da se ponašamo prema uputstvima gde se tačno zna ko i šta radi“, rekla je Popović.

Lekar opšte medicine dr Ljiljana Gvozdenović konkretno je govorila o smernicama kojih se trebamo pridržavati, bilo da je bolest u pitanju ili preventiva, i na koji nači su zdravstveni radnici spremni da reaguju. 

„U ovom trenutku kod nas nema potvrđenog obolelog od covida niti sumnje u obolele. Ono što bih ja kao lekar apelovala jeste da se svi pridržavamo smernica, a to da se osobe na teritoriji Opštine Opovo ili su gosti u našoj opštini, ako imaju simptome visoke temperature, kašlja, otežanog disanja, a boravili su u zemljama koje su zaražene ovim virusom ili su bili u kontaktu polsednjih 14 dana sa osobama koji su putovali u ove zemlje da jave na telefone koje smo objavili na svim institucijama opštine i medijima, pozovu dežurnog epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Pančevo ili nas u Domu zdravlja Opovo, dežurnog ili izabranog lekara ili telefon Ministartvs zdravlja. Dalji postupci i radnje su po smernicama za zarazne bolesti koje su Ministratsvo i zavod rekli. Ako osobe koje su bolesne ili sumnjaju da su bolesne ipak dođu u Dom zdravlja ili zdravstvenu ambulantu dužnost je da se toj osobi na ulazu da maska i sprovede se u sobu za izolaciju gde smo mi potpuno spremni i imamo opremu koja nas štiti – skafanderi, maske, naočari, pregledamo i uputimo bolesnika na infektivnu Infektivnu kliniku opšte bolnice Pančevo. Takođe apelujemo na samosvet na održavanje lične higijene – pranje ruku, topla voda, sapun, asepsol, alkohol, suvi dezifencijenci, maramice za jednokratnu upotrebu, takođe bez rukovanja, ljubljenja, grljenja, održavanje distance u razgovoru bar do jednog metra, što manje okupljanja u zatvorenim prostorijama“, pručila je doktorka Gvozdenović.

Što se tiče maski za lice doktori skreću pažnju da se ona prvenstveno stavlja obolelom ili nekom pod sumnjom da je oboleo, kao i onom koji pacijenta pregleda. Maske su jednokratne i nakon toga se bacaju.

Na sastanku je posebno upućena preporuka da se svi zaposleni u firmama, javnim ustanovama, deca u vrtićima i školama, bez obzira da li se radi o običnoj prehladi ili gripu upute kući i dok potpuno ne ozdrave odsustvuju sa posla ili nastave.

DZ Opovo: PREPORUKE O MERAMA PREVENCIJE I SUZBIJANJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA

DZ Opovo: PREPORUKE O MERAMA PREVENCIJE I SUZBIJANJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA

PREPORUKE O MERAMA PREVENCIJE I SUZBIJANJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Opovo, 12. mart 2020;

respiratorna higijena – korišćenje papirnih maramica jednokratno

pranje ruku vodom i sapunom

održavanje socijalnog kontakta na udaljenosti ne manjoj od 1m

ograničiti okupljanja u zatvorenom prostoru

provetravanje radnih prostorija na svaka 2 sata, redovno brisanje podova u radnom prostoru (mokro brisanje dva puta u toku dana), održavanje toaleta

dezinfekcija radnih površina, pultova, kvaka dezinficijensom na bazi alkohola

informisanje zaposlenih i posetioca koji borave u ustanovama da ukoliko imaju akutne respiratorne tagobe, a imali su kontakt sa osobama koje dolaze iz potencijalno ugroženih teritorija i/ili su i sami putovali OBAVEZNO kontaktiraju telefonom svog izabranog lekara u Zdravstvenim stanicama Opštine Opove ili hitnu službu Doma zdravlja Opovo

edukovati zaposlene o racionalnom korišćenju zdravstvene zaštite

bodrenje svih članova lokalne zajednice da u toku korišćenja zdravstvene zaštite medicinskom osoblju daju tačne i potpune informacije o svom kretanju

edukacija zaposlenih o pravilnoj i bezbednoj upotrebi lične zaštite

Kulturni centar Opovo: ODLAŽU SE BIOSKOPSKE PROJEKCIJE I POZORIŠNE PREDSTAVE

Kulturni centar Opovo: ODLAŽU SE BIOSKOPSKE PROJEKCIJE I POZORIŠNE PREDSTAVE

ODLAŽU SE BIOSKOPSKE PROJEKCIJE I POZORIŠNE PREDSTAVE

Opovo, 12. mart 2020:

Poštujući poslednju odluku Vladr Republike Srbije, otkazuje se najavljene bioskopske projekcije filma „Hotel Beograd“, koje će biti odložene do daljeg, a prikazivanje filma biće prilagođeno preporukama Vlade RS.

Takođe, neizvesno je i održavanje najavljenih pozorišnih predstava Najavljenih za kraj marta i početak aprila, o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti.

Ministarstvo rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: KONKURS – EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA IZ KATEGORIJE JEDNORODITELJSKIH PORODICA

Ministarstvo rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: KONKURS – EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA IZ KATEGORIJE JEDNORODITELJSKIH PORODICA

KONKURS – EKONOMSKO OSNAŽIVANJE ŽENA IZ KATEGORIJE JEDNORODITELJSKIH PORODICA

Opovo, 12. mart 2020;

Predmet javnog konkursa je dodela finansijskih sredstava Ministarstva u 2020. godini za podršku projektima udruženja u oblasti ekonomskog osnaživanja žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica. Projekte sprovode udruženja kao dobrovoljne, nevladine i nedobitne organizacije u oblastima od javnog interesa.
Sredstva za ovaj konkurs, u ukupnom iznosu od 3.000.000,00 dinara, obezbeđena su Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2020. godinu („Službeni glasnik RS”, broj 84/19). Maksimalni iznos koji se može potraživati po jednom predloženom projektu je 500.000,00 RSD.

Očekivani datum početka i realizacije izabranih projekata je od 2. jula do 2. decembra 2020. godine.

Zainteresovana udruženja, dužna su da prijave i predloge projekata sa celokupnom traženom dokumentacijom u štampanom obliku i nasnimljenom na CD-u, dostave najkasnije do 27. marta 2020. godine u 15:30 časova.

Detaljnije na linku:

KONKURS