Lokalni izbori 2020: OPOVAČKI NAPREDNJACI PRVI PREDALI IZBORNU LISTU (VIDEO)

Lokalni izbori 2020: OPOVAČKI NAPREDNJACI PRVI PREDALI IZBORNU LISTU (VIDEO)

OPOVAČKI NAPREDNJACI PRVI PREDALI IZBORNU LISTU

Opovo, 5. mart 2020;

Samo dan nakon raspisivanja lokalnih izbora, Opštinski odbor SNS Opovo predao je Opštinskoj izbornoj komisiji lokalnu izbornu listu Aleksandar Vučić – Za našu decu sa overenim potpisima i kompletnom dokumentacijom. Zajedno sa svojim saradnicima i aktivistima stranke, dokumentaciju je predao predsednik Opštinskog odbora dr Zoran Tasić, a od strane Opštinske izborne komisije konstatovno je da su svi propisani dokumenti predati.

Vrlo brzo nakon što je juče predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković raspisala lokalne izbore za odbornike u gradovima i opštinama, građani su počeli da dolaze u prostorije Opštinskog odbora SNS u Opovu kako bi dali svoje potpise za listu. Opovački naprednjaci su se dobro organizovali i tokom jučerašnjeg popodneva sakupili potpise za lokalnu, ali i pokrajinsku i republičku listu.

Tasić se zahvalio građanima na podršci u prikupljanju potpisa i poverenju koje imaju u politiku Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića.

„Moram da se zahvalim prvenstveno građanima Opštine Opovo, koji su u velikom broju podržali ne samo listu Srpske napredne stranke na lokalnim izborima već i na pokrajinskim i republičkim. Za nešto manje od 24 časa uspeli smo da prikupimo više od 600 potpisa što govori da su građani Opštine Opovo prepoznali politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke i da je ovako velika podrška u Opovu potvrda dobre politike koja se vodila prethodne četiri godine“, izjavio je nakon predaje liste Tasić.

Na pitanje kako će teći predizborne aktivnosti Tasić poručuje da kampanja počinje već ovog momenta i zasnivaće se na neposrednom razgovoru sa građanima.

„Što se nas tiče kampanja počinje već ovog momenta i cilj naše kampanje jeste da obiđemo svaku kuću, svaku ulicu, svakog građanina, da razgovaramo, pa i da istrpimo kritike, ali pre svega da predstavimo šta smo to radili ove četiri godine. Ne samo kao lokalna vlast već i sve ono što je urađeno na pokrajinskom i republičkom nivou. Cilj naše kampanje nije da se bavimo opozicijom i njihovim kampanjama već da predstavimo naše rezultate i realizovane projekte u prethodne četiri godine, rekao je Tasić.

Predsednik opovačkih naprednjaka je izrazio želju da predstojeća kampanja bude fer i korektna i da će se isključivo baviti interesima građana Opova.

 „Svima želim dobru izbornu kampanju, našim konkurentima naravno fer i korektnu kampanju, mi se nećemo baviti njima jer ćemo se baviti isključivo onim što smo radili prethodne četiri godine i isključivo interesima građana naše opštine, poručio je Tasić.

U međuvremenu, večeras u 19:00 časova, Opštinska izborna komisija je proglasila listu Aleksandar Vučić – Za našu decu pod rednim brojem 1, a kako saznajemo prvi na ovoj listi nalazi se aktuelni predsednik opštine i predsednik Opštinskog odbora SNS Opovo dr Zoran Tasić.

MUP konkurs: UPIS 200 POLAZNIKA NA OSNOVNU OBUKU VATROGASNO – SPASILAČKIH JEDINICA

MUP konkurs: UPIS 200 POLAZNIKA NA OSNOVNU OBUKU VATROGASNO – SPASILAČKIH JEDINICA

UPIS 200 POLAZNIKA NA OSNOVNU OBUKU VATROGASNO – SPASILAČKIH JEDINICA

Beograd, 5. mart 2020;

U toku je konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova za upis 200 polaznika na Osnovnu obuku pripadnika vatrogasno – spasilačkih jedinica na koji se zainteresovani mogu prijaviti zaključno sa 20. martom 2020. godine.

Pravo učešća na konkursu ima lice koja ispunjava sledeće uslove: 

1)  da je državljanin Republike Srbije 

2) da najmanje godinu dana ima prebivalište na teritoriji organizacione jedinice za koju je raspisan konkurs 

3) da nema manje od 19, a više od 30 godina starosti do dana zaključenja konkursa 

4) da ima završenu srednju školu

5) da ne postoje bezbednosne smetnje za zasnivanje radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova 

6) da poseduje važeću nacionalnu vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom „C“ kategorije

7) da ispunjava posebne uslove u pogledu kriterijuma zdravstvene, psiho-fizičke i bazičnomotoričke sposobnosti

Napominjemo, da pravo učešća ima i lice koje poseduje važeću nacionalnu vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom „B“ kategorije, a nije položilo vozački ispit „C“ kategorije, uz obavezu da ga položi u roku od 1,5 godine od dana završetka osnovne obuke pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica.

Prijava na konkurs, sa dokumentacijom, podnosi se policijskoj stanici po mestu prebivališta kandidata. Tekst i bliže uslove konkursa možete naći na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova www.mup.gov.rs  i sajtu  Centra za osnovnu policijsku obuku www.copo.edu.rs. Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve zainteresovane da se prijave na konkurs

Opštinska uprava Opovo: JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK IZLOŽEN NA UVID

Opštinska uprava Opovo: JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK IZLOŽEN NA UVID

JEDINSTVENI BIRAČKI SPISAK IZLOŽEN NA UVID

Opovo, 5. mart 2020;

Na osnovu člana 14. i 15. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Sl. glasnik RS“, br. 104/2009 i 99/2011), tačke 9. i 10. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/2012), Opštinska uprava opštine Opovo daje sledeće obaveštenje:

Obaveštavaju se građani opštine Opovo da je Jedinstveni birački spisak – deo biračkog spiska za područje opštine Opovo, na osnovu koga će se 26.04.2020. godine održati izbori za Narodne poslanike, poslanike u Skupštini AP Vojvodine i odbornike u Skupštini opštine Opovo, izložen na uvid u Opštinskoj upravi opštine Opovo, Opovo, Borisa Kidriča br. 10, u prostorijama matične službe.

Građani mogu izvršiti uvid u birački spisak, svakog radnog dana od 7,30 do 15,30 sati i zahtevati upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska do 10.04.2020. godine u 24 časa, nakon čega se birački spisak zaključuje.

Najkasnije 5 dana pre dana zaključenja biračkog spiska, birač ima pravo da podnese zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji, odnosno prema mestu boravišta u inostranstvu.

Od proglašenja izborne liste pravo na uvid i na podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahtev se prilažu ovlašćenje i potrebi dokazi.

Posle zaključenja biračkog spiska od 11.04.2020. godine do 22.04.2020. godine u 24 časa  (najkasnije 72 sata pre dana određenog za održavanje izbora) građani i podnosilac proglašene izborne liste ili lice koje on ovlasti mogu zahtev za promene u jedinstvenom biračkom spisku podneti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave neposredno ili preko Opštinske uprave opštine Opovo po mestu prebivališta.

Zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska, podnosi se Opštinskoj upravi opštine Opovo pismeno na adresu: Opštinska uprava opštine Opovo, Borisa Kidriča br. 10, Opovo ili neposredno u službenim prostorijama matične službe.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnom sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana.
Ili putem ovog LINKA

Načelnik Opštinske uprave Opovo
Jelena Petrović, dipl. pravnik

Poziv na obuku: SARADNJA LOKALNIH SAMOUPRAVA SA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA U RAZVOJU LOKALNE ZAJEDNICE

Poziv na obuku: SARADNJA LOKALNIH SAMOUPRAVA SA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA U RAZVOJU LOKALNE ZAJEDNICE

SARADNJA LOKALNIH SAMOUPRAVA SA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA U RAZVOJU LOKALNE ZAJEDNICE

Novi Sad, 5. mart 2020;

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom nastavlja sa aktivnostima usmerenim na jačanje kapaciteta organa javne uprave i organizacija civilnog društva u pravcu izgradnje i unapređenja dijaloga i njihove međusobne saradnje.

Pored podsticanja saradnje u procesima odlučivanja, Kancelarija kontinuirano promoviše i radi na jačanju kapaciteta jedinica lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva za veće učešće u EU Programu „Evropa za građane i građanke“, za koji je Kancelarija nacionalna kontakt tačka u Republici Srbiji.

Imajući u vidu potrebu da se obezbedi efikasna primena novog pravnog okvira i ojačaju kapaciteti lokalnih samouprava i civilnog društva za međusobnu saradnju u cilju razvoja lokalnih zajednica, Kancelarija organizuje ciklus obuka kojima će biti obuhvaćeni predstavnici oba sektora.

U skladu sa navedenim, pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće na obuci koja će se održati u Novom Sadu, u sredu 11. marta 2020. godine u Kulturnoj stanici Svilara, (Đorđa Rajkovića 6b) sa početkom u 9 časova, te da svoje ili prisustvo najviše dva predstavnika Vaše institucije/organizacije potvrdite najkasnije do utorka, 10. marta na adresu sanja.atanaskovic@civilnodrustvo.gov.rs. Više informacija: OVDE

Pokrajinski izbori 1992 – 2016: OPŠTINU OPOVO PREDSTAVLJALO SEDAM POSLANIKA

Pokrajinski izbori 1992 – 2016: OPŠTINU OPOVO PREDSTAVLJALO SEDAM POSLANIKA

OPŠTINU OPOVO PREDSTAVLJALO SEDAM POSLANIKA

Opovo, 5. mart 2020;

Od prvih parlamentarnih pokrajinskih izbora održanih 1992. godine do danas Opštinu Opovo je predstavljalo sedam poslanika u osam mandata. Tokom tog perioda održano je sedam redovnih i jedni prevremeni izbori, a u tri navrata su se menjali izborni sistemi.

Prvi ppokrajinski izbori u višestranačkom pluralizmu održani su 31. maja / 14. juna 1992. godine po većinskom izbornom sistemu, ali je ove izbore većina opozicije bojkotovala. Na izborima u Opštini Opovo pobedio je kandidat Socijalističke partije Srbije Đorđe Obradović iz Opova ali su već 20. decembra iste godine održani preveremeni vanredni izbori na svim nivoima. Na preveremenim pokrajinskim izborima pobeđuje kandidat opozicije, odnosno koalicije Demokratskog pokreta Srbije (DEPOS) Živa Bogdanov iz Opova. Ovu koaliciju su u Opovu činili Srpski pokret obnove, Demokratska stranka Srbije i Savez seljaka.

Na sledeće pokrajinske izbore koji su održani 3/17. novembra 1996. godine nova opoziciona koalicija „Zajedno“ u Opovu na izbore ulazi razjedinjena i neorganizovana što koristi Socijalistička partija Srbije čiji kandidat Milan Buzadžija iz Sakula relativno lako pobeđuje.

Novi preokret je usledio na izborima 24. septembra / 8. oktobra 2000. godine kada Demokratska opozicija Srbije (DOS) ubedljivo pobeđuje, a Opovo u pokrajinskoj Skupštini predstavlja Srđan Savulov iz Opova (Demokratska stranka).

Promena nema ni na narednim izborima 19. septembra / 3. oktobra 2004. godine kada je za pokrajinskog poslanika izabran Zoran Jeminović iz Opova (Demokratska stranka). Ovi izbori su sprovedeni po kombinovanom sistemu glasanja jer je 60 poslanika birano po proporcionalnom jednokružnom sistemu u kojem je Vojvodina jedna izborna jedinica, a glasa se za listu koju predlaže stranka, koalicija ili grupa građana, dok se drugih 60 poslanika bira po većinskom dvokružnom sistemu prema kojem je Vojvodina podeljena na 60 izbornih jedinica, tako da svaka opština daje najmanje jednog poslanika. Opovački poslanik Zoran Jeminović izabran je po većinskom izbornom sistemu.

I na izborima održanim 11/25. maja 2008. godine poslanik iz Opova je izabran po većinskom sistemu, a pobedio je tadašnji predsednik opštine Milorad Soldatović (Grupa građana „Milorad Soldatović“) iz Opova. Sa proporcionalnih lista ni jedan kandidat iz naše opštine nije izabran.

Najneizvesniji izbori odigrali su se 6/20. maja 2012. godine kada je kandidat koalicije Pokrenimo Vojvodinu – Tomislav Nikolić SNS, Nova Srbija, Pokret socijalista, Pokret snaga Srbije – BK, Predrag Ginculj iz Sefkerina pobedio u drugom krugu glasanja. Ni na ovim izborima naša opština nije imala poslanike sa proporcionalnih lista.

Poslednji pokrajinski izbori održani 24. aprila 2016 doneli su ponovo promenu u izbornom sistemu. Umesto kombinovanog uveden je potpuno proporcionalni po jednokružnom sistemu u kojoj je Vojvodina jedna izborna jedinica. Svakako da ovakav izborni sistem ne odgovara malim sredinama (opštinama) koje često ostaju bez svog predstavnika u parlamentu jer se bira sa stranačkih i koalicionih lista. Ipak, Opština Opovo je zbog ubedljive pobede liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ i na ovim izborima dobila pokrajisnkog poslanika, a po drugi put nas je u vojvođanskom parlamentu predstavljao Predrag Ginculj (SNS) i on je do sada jedini poslanik iz naše opštine sa dva mandata.