Ministarstvo zdravlja: U JUŽNOM BANATU 1874 OSOBA U SAMOIZLOACIJI, U OPOVU 38

Ministarstvo zdravlja: U JUŽNOM BANATU 1874 OSOBA U SAMOIZLOACIJI, U OPOVU 38

U JUŽNOM BANATU 1874 OSOBA U SAMOIZLOACIJI, U OPOVU 38

Opovo, 29. mart 2020;

U Republici Srbiji je do 15 časova 29. marta 2020. godine registrovan ukupno 741 potvrđen slučaj COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 27. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 2462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od posledica koronavirusa preminulo je 13 osoba, 55 pacijenata čije je stanje teško nalazi se na respiratorima, dok je 45 osoba izlečeno.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do 28. marta u južnom Banatu je registrovano ukupno šest potvrđenih slučaja COVID 19 (dva u Pančevu, tri u Alibunaru i jedan u Vršcu). U samoizolaciji nalazi se 1874 osoba od čega 825 u Pančevu, 361 u Vršcu, 157 u Beloj Crkvi, 154 u Kovinu, 145 u Alibunaru, 139 u Kovačici, 55 u Plandištu, 38 u Opovu.

Rode vole Barandu: VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

Rode vole Barandu: VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

VEŠTAČKA PLATFORMA NARASLA U PRAVO GNEZDO

Baranda, 28. mart 2020;

Ako smo i sumnjali, sumnje više nema, rode vole Barandu. Na veštačku metalnu platformu koja je početkom februara postavljena umesto prirodnog gnezda koje se urušilo tokom radova na elektromreži gnezdi se par belih roda.

Da podsetimo, u pitanju je bilo jedno od najstarijih i najvećih gnezda bele rode u okolini, koje se nalazilo na drvenoj banderi na uglu ulica Petra Drapšina i Borisa Kidriča u Barandi. Tokom radova na zameni starih drvenih bandera, kako navode u Elektrodistribuciji Pančevo, gnezdo se urušilo nakon demontiranja i premeštanja žica na koje se dobrim delom svoje površine naslanjalo.

Ovaj događaj je veoma uznemirio građane ove ulice koji su bilo ponosni na gnezdo staro 40 godina i izuzetno velikog gabarita, a koje je bilo svojvrsna turistička atrakcija i neka vrsta zaštitnog znaka sela u kojem se snimala kultna serija „Vratiće se rode“. Njihovi protesti i žalbe stigli su do lokalne samouprave koja je nakon upućene molbe vrlo brzo reagovala.

Samo nekoliko dana kasnije zajedničkom akcijom lokalne samouprave i JP „Mladost“ Opovo uz stručne konsultacije Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na istom mestu postavljena je metalna platforma na novom betonskom stubu. U veštačko gnezdo postavljena je osnova od granja iz starog gnezda i ostalo je samo da se čeka. Ali nije se dugo čekalo. Već početkom marta, što je dosta rano za prolećnu migraciju belih roda, mužjak se pojavio na gnezdu, a ubrzo je stigla i njegova „nevesta“. Gnezdo su u međuvremenu dogradili i sada se čekaju mladi.

Da li je u pitanju isti par od prošlih godina ili su stanari novi, ne možemo biti sigurni, a možda to toliko nije ni važno. Važno je da su gnezdo prihvatil na radost komšiluka ali i svih ljubitelja ptica i prirode.

eUprava Vlade RepublikeSrbije: POSTANITE KORISNIK ELEKTRONSKIH USLUGA

eUprava Vlade RepublikeSrbije: POSTANITE KORISNIK ELEKTRONSKIH USLUGA

POSTANITE KORISNIK ELEKTRONSKIH USLUGA

Opovo, 29. mart 2020;

Građani Srbije su u mogućnosti da na portalu eUprava https://euprava.gov.rs/ koriste veliki broj elektronskih usluga i tako brojne administrativne poslove obave od kuće, što je od posebnog značaja u periodu dok traje vanredno stanje proglašeno zbog epidemje virusa COVID-19.  Elektronske usluge možete da koristite od kuće sa svog računara ili sa mobilnog uređaja i tako smanjite opasnost od zaraze.

Elektronske usluge su deo ukupnih napora Vlade Republike Srbije da reformiše i unapredi rad javne uprave kako bi se građanima i privredi pružile kvalitetne usluge uz uštedu vremena i novca. U uslovima epidemije virusa COVID-19 elektronske usluge su se pokazale dodatno korisnim, jer zbog toga što građanima omogućavaju obavljanje brojnih administrativnih poslova od kuće, smanjuju opasnost od zaraze.

Kako biste mogli da koristite elektronske usluge neopodno je da na portalu eUprava kreirate svoju elektronsku identifikaciju (svoj korisnički nalog). Možete da koristite 3 oblika elektronske identifiacije koji će vam omogućiti pristup određenom broju elektronskih usluga:

1.  Kreiranje naloga korisničkim imenom i lozinkom

Ovo je najjednostavniji način za kreiranje korisničkog naloga i predstavlja  identifikaciju osnovnog nivoa pouzdanosti koji Vam dozvoljava pristup određenom broju usluga.

Detaljna uputstva kako se korisnički nalog kreira na ovaj način možete pronaći https://euprava.gov.rs/kreiranje-korisnickog-naloga-korisnickim-imenom-i-lozinkom

2. Kreiranje naloga pomoću kvalifikovanog elektronskog sertifikata

Građani koji poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) mogu da svoj korisnički nalog na portalu eUprava kreiraju i uz pomoć ovog sertifikata. Korisnički nalog kreiran na ovaj način predstavlja identifikaciju visokog nivoa pouzdanosti, što Vam omogućava pristup svim uslugama eUprave.

Detaljna uputstva kako se korisnički nalog kreira na ovaj način možete pronaći https://euprava.gov.rs/prijava-dvofaktorskom-autentikacijom-za-korisnike-sa-kvalifikovanim-elektronskim-sertifikatom

3. Prijavljivanje pomoću dvfaktorske autentikacije

Prijava dvofaktorskom autentikacijom predstavlja srednji nivo pouzdanosti za koji korisnik može sam sebi da generiše parametre putem mobilnog ili tablet uređaja, trenutno samo ukoliko poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat. Korisnicima koji se prijavljuju na ovaj način dostupno je 98% usluga  na portalu eUprava.

Detaljna uputstva kako možete da koristite dvofaktorsku autetikaciju možete da pronađete https://euprava.gov.rs/kreiranje-registracija-korisnickog-naloga-kvalifikovanim-elektronskim-sertifikatom-visok-nivo-poverenja

Krizni štab opštine Opovo: ZABRANA KRETANJA OD 15 SATI, PRODAVNICE DO 13

Krizni štab opštine Opovo: ZABRANA KRETANJA OD 15 SATI, PRODAVNICE DO 13

ZABRANA KRETANJA OD 15 SATI, PRODAVNICE DO 13

U skladu sa najnovijim merama vezano za vanredno stanje Opštinski štab za vanredne situacije doneo novu odluku.

Na osnovu člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS“ broj 87/18) Opštinski štab za vanredne situacije je dana 29.03.2020. godine doneo:

Odluku o o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije Covid – 19 29.03.2020

    Izdaje se naredba:

  1. Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata  osim objekata brze hrane i objekata gde je uvedena šalterska prodaja hrane,  čije je radno vreme od 07,00 do 15,00 časova (vikendom od 07,00 do 13,00 časova).
  • U objektima brze hrane, kao i objektima koji su uveli šaltersku prodaju hrane,   zabranjeno je zadržavanje lica u neposrednoj blizini objekata, kao i konzumacija hrane i pića u objektu, u bašti objekta ili u neposrednij blizini objekta.

To znači da građanin može da kupi hranu i piće „za poneti“, a ne može da kupljenu   hranu i piće konzumira za stolom ili šankom u samom  objektu ili u bašti  objekta.

Ukoliko ugostitelj u objektu brze hrane želi da vrši svoju delatnost za vreme trajanja vanrednog stanja, neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće za poneti ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u sam  objekat. Pri tome radnici u objektu brze hrane moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti. 

  • Ograničava se radno vreme svih trgovinskih objekata do 15,00 časova, vikendom do 13,00 časova, tako da najranije dnevno vreme početka delatnosti može biti 05,00 časova, a najkasniji završetak dnevne delatnosti je 15,00 časova, vikendom 13,00 časova.

                                               ODLUKA