Autonomna pokrajina Vojvodina: PREDSEDNIK VOJVOĐANSKE SKUPŠTINE RASPISAO POKRAJINSKE IZBORE

Autonomna pokrajina Vojvodina: PREDSEDNIK VOJVOĐANSKE SKUPŠTINE RASPISAO POKRAJINSKE IZBORE

PREDSEDNIK VOJVOĐANSKE SKUPŠTINE RASPISAO POKRAJINSKE IZBORE

Novi Sad, 3. mart 2020;

Predsednik vojvođanske Skupštine Ištvan Pastor potpisao je Odluku o raspisivanju pokrajinskih izbora za 26. april. Izbori se održavaju po proporcionalnom sistemu na osnovu lista političkih stranaka, koalicija i grupa građana i bira se 120 poslanika. Pastor je pozvao sve građane Vojvodine da iskoriste svoje građansko pravo i glasaju, a učesnike izbora da vode kulturnu izbornu kampanju.

„Želeo bih da vas pozovem da 26. aprila iskoristite svoje građansko pravo i obavezu, i izađete na birališta i date svoj glas stranci, koaliciji, grupi građana po svojoj želji i volji.

Vi ste jedini koji imate pravo da odlučite ko će u narednom mandatu dobiti priliku da vas predstavlja u Skupštini AP Vojvodine.

Dozvolite mi da se u nekoliko rečenica obratim i svim strankama, koalicijama, grupama građana koji će ispuniti uslove i ući u izborni proces za pokrajinske izbore. Skupština AP Vojvodine je parlament u kojem se neguje visok nivo kulture u ophođenju i međusobno uvažavanje i poštovanje. Svi zajedno smo izgradili respektabilnu instituciju, to je učinak svih 120 poslanika. I iz tog razloga pozivam sve na korektnu i kulturnu izbornu kampanju, na borbu argumentima i programima“, poručio je predsednik Pastor nakon raspisivanja izbora”, poručio je Pastor.

Svetski dan divljih vrsta: KRIVOLOV I UNIŠTAVANJE PRIRODNIH STANIŠTA NAJVEĆA PRETNJA

Svetski dan divljih vrsta: KRIVOLOV I UNIŠTAVANJE PRIRODNIH STANIŠTA NAJVEĆA PRETNJA

KRIVOLOV I UNIŠTAVANJE PRIRODNIH STANIŠTA NAJVEĆA PRETNJA

Opovo, 3. mart 2020;

Svetski dan divljih vrsta koji se svuda u svetu obeležava 3. marta, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija ustanovila je 2013. godine, sa ciljem da se ukaže na posledice krivolova, krijumčarenja i nekontrolisanog sakupljanja iz prirode ugroženih divljih vrsta, kao i na uništavanje staništa i neodrživog korišćenja prirodnih resursa.
WWF, svetska organizacija za prirodu, upozorava na drastično smanjenje raznovrsnosti živog sveta na planeti, jer se za manje od dve generacije, brojnost populacije kičmenjaka duplo smanjila.
„Razlozi su brojni, među njima najznačajniji su uništavanje staništa vrsta i njihovo prekomerno korišćenje. U izveštaju „Nije na prodaju“ WWF poziva na strože mere kako bi se zaustavio zabrinjavajući trend porasta ilegalne trgovine i međunarodnog prometa divljim vrstama, pozivajući se na Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES)”, izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.  Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) više od 30% procenjenih vrsta je pred pretnjom izumiranja. Među najugroženijima su i jesetarske vrste, na čijoj zaštiti radi WWF u Srbiji kroz projekat “Život za dunavske jesetre”. Donji tok Dunava u našoj zemlji jedno je od poslednjih staništa ovih jedinstvenih riba koje potiču iz doba dinosaurusa.


“Uništavanje staništa, ilegalan i prekomeran ribolov jesetri, uglavnom zbog visoke cene kavijara na crnom tržištu, su među glavnim uzrocima izumiranja jesetri. Njihova populacija opala je za čak 70% tokom prošlog veka i usled izgradnje hidrocentrala duž sliva Dunava, čime su prekinuti migratorni putevi neophodni za mrešćenje jesetri”, ističe koordinatorka projekta “Život za dunavske jesetre” u Srbiji Vesna Maksimović.
Inače, datum obeležavanja Svetskog dana divljih vrsta (3. mart) podudara se sa datumom potpisivanja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES), koju je Srbija ratifikovala 2001. godine i za čije sprovođenje je nadležno Ministarstvo zaštite životne sredine.  
 Podaci tog Ministarstva pokazuju da je od 2010. godine u našoj državi zaplenjeno više od 2000 primeraka divljih vrsta životinja. Najviše se krijumčare gmizavci, ptice i krupni sisari poput lavova, medveda i vukova. Nažalost, krijumčarene životinje se često ne mogu pustiti nazad u prirodu, jer njihovo poreklo nije moguće utvrditi ili se radi o primercima koji potiču iz zatočeništva. Najveći deo njih zbrinjava se u zoološkim vrtovima ili specijalizovanim prihvatilištima za divlje životinje.
Povodom Svetskog dana divljih vrsta, u sredu 14. marta u dvorani Kulturnog centra Beograda održaće se tribina o ugroženim divljim vrstama u Srbiji, koju organizuje Festival nauke. Od 18 časova na tu temu će diskutovati direkorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Moderator tribine je Rambo Amadeus, poznati muzičar i ekološki aktivista.
Nakon tribine, prisutni će moći premijerno da pogledaju najbolji dokumentarni film u 2017. godini o slavnoj britanskoj naučnici dr Džejn Gudal, čija istraživanja su iz korena promenila naša saznanja o svetu šimpanzi. Film „Džejn“ rađen je u produkciji  „Nacionalne geografije“.

(Izvor: WWF)

Tango ansambl Libercuatro: „TANGO KROZ VREME“ U KULTURNOM CENTRU OPOVO

Tango ansambl Libercuatro: „TANGO KROZ VREME“ U KULTURNOM CENTRU OPOVO

„TANGO KROZ VREME“ U KULTURNOM CENTRU OPOVO

Opovo, 03. mart 2020;

Nakon klasike, opere, kancona, starogradske i pop rok muzike, Kulturni centar Opovo predstavlja muzičkim sladokuscima ansambl „Libercuatro“, koji izvodi tango muziku. Nešto zaista novo i pre svega kvalitetno. Termin koncerta je 9. mart (ponedeljak) u 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti u prostorijama Opštinske narodne biblioteke i Kulturnom centru Opovo.

Projekat tango ansambla Libercuatro “Tango kroz vreme” nastao je iz ideje da se širem auditorijumu predstavi tango muzika i ova specifična kultura koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu kulturnog nasleđa. Libercuatro je jedan od vodećih kamernih ansambala u Srbiji sa bogatom koncertnom aktivnosti u zemlji i inostranstvu, a karakteriše ga visok izvođački nivo, specifična interpretacija, kao i izuzetna energičnost. 

Libercuatro tango ansambl čine: Ksenija Ristić (klavir, autor aranžmana), Branislava Podrumac, Nataša Radovanović (vokali), Ivana Zavišić (violina) i Aleksandar Stefanović (harmonika). 

Matične knjige umrlih: U FEBRUARU SEDAM PREMINULIH

Matične knjige umrlih: U FEBRUARU SEDAM PREMINULIH

U FEBRUARU SEDAM PREMINULIH

Opovo, 3. mart 2020;

Tokom januara u matičnim i pogrebnim knjigama umrlih upisano je sedam preminulih. Tri u Opovu, dvoje u Barandi i po jedan u Sakulama i Sefkerinu.

OPOVO: Rakila Garača (1935), Đenadija Jovanović (1936), Stojka Šulc (1936); BARANDA: Mirko Letić (1948) SAKULE: Slavko Prvulj (1933), Vlada Vodeničar (1939); SEFKERIN: Dušan Branković (1959).