Ukupno 18 zaraženih koronavirusom: VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE

Ukupno 18 zaraženih koronavirusom: VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE

VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE

Beograd, 11. mart 2020;

U Republici Srbiji je do 20 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 18 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 20 časova 11. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 151 osoba koja je ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 20 časova, 11.03.2020. godine testirani su uzorci 21 osobe od kojih je 6 bilo pozitivnih i 15 negativnih na novi korona virus.

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere i precizirala pojedne postojeće, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Doneta je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama. Pod javnim okupljanjem smatra se okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji sa više od 100 ljudi.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je instrukciju svim osnovnim i srednjim školama u zemlji u cilju prevencije širenja eventualne infekcije.

Svakoga dana u 18 časova Ministarstvo zdravlja i epidemiološke službe obaveštavaće građane o stanju korona virusa u Srbiji.

Sve odluke stupaju na snagu u četvrtak, 12. marta.

Vlada poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće Uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Građani koji imaju simptome koje izaziva koronavirus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Ulica dr Subotića 5, broj telefona +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

Dom zdravlja Opovo saopštenje: BROJEVI TELEFONA NA RASPOLAGANJU TOKOM EPIDEMIJE

Dom zdravlja Opovo saopštenje: BROJEVI TELEFONA NA RASPOLAGANJU TOKOM EPIDEMIJE

BROJEVI TELEFONA NA RASPOLAGANJU TOKOM EPIDEMIJE

Opovo, 11. mart 2020;

Poštovani sugrađani, obaveštavamo vas o važnim brojevima telefona koji su vam na raspolaganju u toku epidemije virusa Corona.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: 064 894 5235 (od 8:00 do 22:00h)

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE PANČEVO: 062 886 9721 (od 8:00 do 22:00h)

DOM ZDRAVLJA OPOVO: 013 681 – 108; 013 681 – 104 (od 00:00 do 24:00h)

MINISTARSTVO PROSVETE UPUTILO OBAVEZUJUĆU PREPORUKU OSNOVNIM I SREDNjIM ŠKOLAMA

MINISTARSTVO PROSVETE UPUTILO OBAVEZUJUĆU PREPORUKU OSNOVNIM I SREDNjIM ŠKOLAMA

MINISTARSTVO PROSVETE UPUTILO OBAVEZUJUĆU PREPORUKU OSNOVNIM I SREDNjIM ŠKOLAMA

Beograd, 10. mart 2020;

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj uputilo danas je obavezujuću preporuku svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srbiji, a cilju prevencije širenja eventualne infekcije. Ministarstvo je  podsetilo škole da se pridržavaju mera u skladu sa zdravstvenim preporukama, a na terenu su prosvetna i  sanitarna inspekcija koje nadziru škole u vezi sa primenom mera higijene.

U dopisu se navodi da je potrebno da škole preduzmu sledeće:

– redovno održavanje školskog prostora: provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, koristeći rukavice;

– pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa;

– redovno snabdevanje sapunom toaleta, učionica i trpezarija;

– podsticanje učenika na pranje ruku;

– preporučiti učenicima i odraslima da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama;

– ne razmenjivati hranu i ne koristiti iste čaše i flašice za vodu;

– upotrebljene papirne maramice i ubruse redovno odlagati u korpe za otpatke;

– planirati časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija;

– preporučiti roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja;

– planirati aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora;

– postaviti preporuke o preventivnim aktivnostima na sajt škole;

– u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planirati, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme odnosno upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanja.

U dopisu je ukazano i na to da je potrebno da škole zaštitite učenike i roditelje od nepoželjne panike.

Ministarstvo poljoprivrede : OČEKUJE SE VEĆA  CENA SUNCOKRETA, KUKURUZ 140 EVRA PO TONI

Ministarstvo poljoprivrede : OČEKUJE SE VEĆA CENA SUNCOKRETA, KUKURUZ 140 EVRA PO TONI

OČEKUJE SE VEĆA CENA SUNCOKRETA, KUKURUZ 140 EVRA PO TONI

BEOGRAD, 11. marta (Tanjug) – Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pretpostavljene cene za deset poljoprivrednih proizvoda koji su najviše zastupljeni na našim oranicama i u voćnjacima.

Kako je za “Politiku” rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, cilj je bio da se napravi godišnja projekcija cena dominantnih poljoprivrednih proizvoda u strukturi domaće proizvodnje.

Analize su za sada urađene za deset proizvoda i očekuje se da će taj spisak biti dopunjen u narednom periodu. 

“Ideja je da pre žetve, na osnovu tržišno zasnovanih informacija kod nas i u svetu, damo proizvođačima informaciju o očekivanim cenama. Naravno, tu postoje i određena ograničenja u zavisnosti od toga šta će se dogadati u aprilu, maju kada je reč o vremenskim prilikama”, istakao je Nedimović i dodao da su korišćeni podaci svetskih organizacija koje se bave dugoročnom prognozom i planiranjima na tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Srpski poljoprivrednik, rekao je ministar, treba da bude obavešten, a ne ucenjen od strane nakupaca i takozvanih otkupljivača, koji profitiraju na njihovoj neobaveštenosti.

“Ovo se neće svideti velikima jer su do sada imali svoje sajtove gde su objavljivali cene. Sada je država izašla prva sa takvim informacijama jer želimo da sprečimo špekulacije na tržištu”, istakao je ministar poljoprivrede.

On je dodao da postoji nekoliko kurioziteta, na primer, cena suncokreta će sigurno biti veća nego prošle godine, ali još se čekaju analize koje će pokazati u kom intervalu će se kretati.
“Svetsko tržište palminog ulja podbacilo je i nema kompenzacije za tu vrstu ulja. U našoj kulturi ta namirnica nema preveliki značaj, ali je na globalnom tržištu postojala nestašica, što je dovelo do rasta tražnje za suncokretovim uljem”, istakao je Nedimović i dodao da su i za kukuruz i pšenicu trenutna očekivanja u pogledu cene veća nego prošle godine.

Kada je reč o ceni maline, oko koje se svake godine lome koplja, ona se procenjuje na 1,25 evra po kilogramu (avans) za delimično ugovorenu proizvodnju.

Navodi se da su početkom ove godine neke kompanije koje imaju delimično ugovorenu proizvodnju i prodaju već zaključivale ugovore na taj iznos.

Analiza SIDEV-a ukazuje da se, što se tiče pšenice, očekuje prosečna cena oko 160 evra po toni s određenim varijacijama tokom godine.

Najveću cenu žito će dostići pred žetvu, a najnižu u vreme žetve.

Očekivanja su da će cena u proleće prvo početi da se snižava, a da će u jesen beležiti rast, piše list.

Prosečna pretpostavljena cena kukuruza iznosi 140 evra po toni sa varijacijom plus-minus 15 evra. Kada je reč o soji, njena cena ce se kretati izmedu 320 i 340 evra. Imace blagi trend rasta dok ne budu objavljeni podaci o zasejanim površinama i očekivanim vremenskim prilikama u svetu i kod nas, kada se očekuje naredna procena za drugu polovinu 2020. godine.

Ipak, očekuje se da će i cena soje biti blago veća nego 2019. godine, navodi se u izveštaju.

Najveće turbulencije očekuju se na tržištu svinjskog mesa zbog širenja afričke kuge svinja u svetu.

U analizi se navodi da će prosečna cena “žive vage” svinja biti 142 evra (1,42 evra po kilogramu) i da će imati trend rasta u prvoj polovini godine.

Procene su, ističe se, zasnovane na pretpostavkama da će se proizvodnja uvećavati kao posledica rasta cena i očekivanja, kao i da će Kina nastaviti da povećava uvoz koji bi u ovoj godini trebalo da dostigne 3,5 miliona tona (u 2019. zabeležen je uvoz od 2,6 miliona tona).

Pretpostavka je da će se nastaviti rast izvoza ove vrste mesa iz EU u Kinu.

Zbog dobre cene i proizvodnja će rasti (ali ne preterano zbog skupe prasadi), što će dovesti do situacije da će ponuda biti veća od tražnje (ne toliko da bi došlo do velikog pada cena).

 Ističe se da će u EU cena svinja biti viša nego u Srbiji, a očekivanja su da će u poslednjem kvartalu godine doći do pada cena u Evropskoj uniji.