Stižu rode u Potamišje: I SEFKERINSKI „PRVOJE“ PORANIO

Stižu rode u Potamišje: I SEFKERINSKI „PRVOJE“ PORANIO

I SEFKERINSKI „PRVOJE“ PORANIO

Sefkerin, 2. februar 2020;

Već tokom poslednje dekade februara bele rode su počele da se se pojavljuju širom regiona i Evrope. U neposrednoj okolini Pančeva prva roda je zabeležena već 8. februara. Prvog dana marta na svoje staro gnezdo sleteo je i sefkerinski „Prvoje“ da uredi „dom“ i sačeka svoju partnerku. Ovu lepu vest javila nam je naša čitateljka Irina Jevtić, koja kaže da je „Prvoje“ i prethodnih godina uvek bio prvi u Sefkerinu.

Čeda Vučković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da su za ovako rani dolazak ptica „krivac“ klimatske promene.

„Prethodne dve nedelje dobijali smo vesti o pojavljivanju belih roda u celom regionu što je izuzetno rano, mada nas to ne treba puno začuditi jer je cela zima bila u znaku ranog proleća. Poslednjih godina sve češće se neke mediteranske vrste gnezde u Srbiji što je egzaktan pokazatelj da se klima ubrzano menja i da, pre svega uzroke klimatskih promena, moramo shvatiti ozbiljno. Što se tiče sefkerinskog „Prvoja“ zanimljivo je da smo prošlog petka na osnovu građanske inicijative i u saradnji sa lokalnom samoupravom i komunalnim preduzećem imali zakazano postavljanje metalne platforme za gnezdo upravo na električnom stubu gde se smestio Prvoje jer je to gnezdo prethodne godine izazivalo kratke spojeve. Akcija je otkazana zbog kiše i pomerena za ovu nedelje ali kako stvari stoje, akciju ćemo prolongirati za pozno leto kada potomstvo Prvoja izleti iz gnezda“, izjavio je za Glas Opova Vučković.

Tokom poslednjih desetak dana slične akcije su sprovedene u Barandi i Opovu, a lokalna samouprava je finansirala izradu više komada veštačkih platformi za gnezda, koje će kada se budu stvorili uslovi postaviti na električne stubove.

Inače, najveći deo populacije belih roda (Ciconia ciconia), koja je inače strogo zaštićena vrsta, gnezdi se u Vojvodini, a dominira populacija u Potamišju, odnosno selima i mestima duž reke Tamiš. Za nas je zanimljivo da se u Opštini Opovo (Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin) u zavisnoti od sezone i uslova, gnezdi između 80 i 90 parova belih roda. Najviše aktivnih gnezda ima Sakule (35 – 40) i nalazi se na drugom mestu u Srbiji, odmah iza rekordera sela Taraš kod Zrenjanina koja ima preko 40 aktivnih gnezda belih roda.

Republička direkcija za imovinu: RDI TRAŽI PONUDE ZA KUPOVINU 36 STANOVA U JUŽNOM BANATU

Republička direkcija za imovinu: RDI TRAŽI PONUDE ZA KUPOVINU 36 STANOVA U JUŽNOM BANATU

RDI TRAŽI PONUDE ZA KUPOVINU 36 STANOVA U JUŽNOM BANATU

Opovo, 2. mart 2020;

Republička direkcija za imovinu zatražila je ponude za kupovinu 36 stanova na teritoriji grada Pančeva odnosno graničnih opština Kovin, Kovačica, Opovo i Alibunar, i gradskoj opštini Palilula, objavljeno je na sajtu RDI.

Stanovi se pribavljaju u javnu svojinu Republike Srbije za rešavanje stambenih potreba izbeglica na teritoriji Pančeva i graničnih opština.

Najviša prihvatljiva cena stanova može biti do 810 evra po kvadratnom metru bez PDV-a.

Do 39 m2 površine se traži najviše do 34 stana, a najviše do dva stana izmedju 40 i 49 m2.

Ponude za prodaju stanova pod ovakvim uslovima dostavljaju se Direkciji najkasnije do 27. februara sledeće godine. 

Detaljnije : http://www.rdi.gov.rs/oglasi.php

Košarka KSB pionirke 16. kolo: OPOVČANKE UBEDLJIVE U NOVOM BEOGRADU

Košarka KSB pionirke 16. kolo: OPOVČANKE UBEDLJIVE U NOVOM BEOGRADU

OPOVČANKE UBEDLJIVE U NOVOM BEOGRADU

Opovo, 1. mart 2020;

NOVI BEOGRAD 7 – AGROS BASKET (Opovo) 18:86 (7:18; 4:20; 2:28; 5:20); Mladim košarkašicama Agros Basketa očigledno je prijala zimska pauza. U nastavku prvenstva Opovčanke su ubedljivo savladale svoje vršnjakinje iz ekipe Novog Beograda i zabeležile svoju devetu prvenstvenu pobedu. Šutersku kanonadu Opovčanki predvodile su Rackov i Jovanov sa 16, a za njima Ninkov i Šaran sa 14 postignutih poena.

AGROS BASKET: Novakov, Jovanov 16 (1), Ninkov 14, Jakimov 4, Simić 2, Šaran 14, Blagojević 11, Rackov 16, Veljanovski 8, Lekić, Vlah 2.

Sa skorom od devet pobeda i pet poraza košarkašice Agros Basketa nalaze se na petoj pozicije 1. grupe / 1. stepena KSB prvenstva za pionirke.