Vlada Republike Srbije: OD SUTRA NA SNAZI POTPUNA ZABRANA KRETANJA ZA STARIJE OD 65 GODINA, ZA OSTALE OD 20 DO 5H

Vlada Republike Srbije: OD SUTRA NA SNAZI POTPUNA ZABRANA KRETANJA ZA STARIJE OD 65 GODINA, ZA OSTALE OD 20 DO 5H

OD SUTRA NA SNAZI POTPUNA ZABRANA KRETANJA ZA STARIJE OD 65 GODINA, ZA OSTALE OD 20 DO 5H

Beograd, 17. mart 2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je Vlada Srbije na večerašnjoj sednici donela teške odluke čiji je cilj zaštita zdravlja građana, među kojima je odluka da se sutra od 10 časova zabrani izlazak na ulice građanima starijim od 65 godina u gradovima, kao i starijim od 70 godina u ruralnim i sredinama sa manje od 5.000 stanovnika.

Vučić je rekao da je druga mera veoma oštra i odnosi se na sve ostale građane, koji od sutra, u periodu od 20 časova uveče do 5 časova ujutru, neće smeti da budu na ulici.

Od ove zabrane izuzeti su oni koji su na radnom zadatku, kao i oni koji rade treću smenu, dodao je predsednik.

On je rekao da su ove nove, rigorozne mere, donete u cilju borbe protiv širenja virusa korona u našoj zemlji.

Predsednik je istakao da se Srbija suočava sa neverovatnim izazovima, kao i mnoge druge zemlje u Evropi, i objasnio da se mere donose u skladu sa tim, ali i zbog činjenice da nismo uspeli da obezbedimo punu disciplinu neophodnu da se smanji stepen ugroženosti i rizika za stanovništvo.

Doneli smo nepopularne odluke, ali će obe značiti zaštitu života ljudi, kao i to da mi jasno pokazujemo da nam je jedino stalo do toga da sačuvamo ljudske živote u zemlji, pravo na budućnost, naše roditelje, penzionere, rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da se druga mera tiče svih građana, izuzev starijih od 65 godina, koji uopšte ne smeju na ulice, i znači da niko ne može da bude u vremenskom periodu od 20 časova do 5 časova ujutru na ulici sem nadležnih organa, i to samo onih koji su na zadatku, ili onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

On je ponovio da se nove mere uvode kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, i saopštio da je danas u Italiji umrlo 345 ljudi.

Prema njegovim rečima, Španija je 5. marta imala troje mrtvih, bili su tada skoro kao mi danas koji nemamo žrtava, ali je pitanje trenutka kada će ih biti, a samo desetak dana kasnije, odnosno danas, imaju 510 mrtvih.

Španija ima taj uspon veći nego u Italiji. Situacija u Francuskoj je užasno teška, vrlo teško je u Nemačkoj, Austriji, Sloveniji, a sve teže je i u Grčkoj. Nadam se da će Hrvatska uspeti da se izbori sa ulaskom koronavirusa u bolnice. To je razorilo Italiju, a i nama je najveća i najteža opasnost, upozorio je Vučić.

On je istakao da ovakve, najteže mere, do danas nisu uveli ni oni koji su suočeni sa težom situacijom, ali da naša zemlja to čini znajući da je to jedini način da se suprotstavi koronavirusu.

Molim da ljudi razumeju. Imao sam lično iskustvo sa donošenjem teških mera i kod poplava i kada je državu trebalo izbaviti iz bankrotstva. Samo najtežim merama može da se postigne rezultat, jer se teška bolest ne leči aspirinom, poručio je predsednik.

Vučić je naveo da su najveća žarišta u Srbiji tri grada koja su značajno pogođena – Beograd, Kikinda i Niš, a nešto manje Čačak.

On je rekao da jedan deo poljoprivrednog stanovništva između 65 i 70 godina mora da obavi setvu kukuruza, soje i repe, ali da je neuporedivo manje izložen riziku.

Predsednik je uputio molbu najstarijim građanima da to razumeju i da razmisle o tome zašto bi država ovo radila, osim ako nije krajnja nužda.

Vučić je ponovio da se to radi da bismo zaštitili živote starih i da će zato biti organizovane lokalne samouprave svuda gde je moguće.

Napravićemo izuzetak, pokušaćemo da do svih domova dođemo preko mladih ljudi, a tamo gde ne uspemo otvorićemo prodavnice za te penzionere koji ne budu mogli da dobiju pomoć, naveo je predsednik Srbije.

Otvorićemo, kako je objasnio, supermarkete samo za njih između 4 i 7 nedeljom ujutru, obezbedićemo im masku i razmak između njih da mogu da kupe potrepštine za narednih sedam dana, da niko ne ostane gladan i bez namirnica.

Vučić je saopštio i da više ne teku nikakve izborne radnje za izbore za narodne poslanike raspisane 4. marta, kao i da više nema nikakvih izbornih blokova.

To je dogovor postignut danas i ja sam zahvalan svim ljudima koji su pokazali želju da učestvuju na izborima. Imamo jedinstven stav po tom pitanju. Izbori za nas ne postoje dok se borimo sa koronom. Kada se to završi, zajedno ćemo dogovoriti datum izbora, rekao je predsednik nakon razgovora sa predstavnicima izbornih lista danas popodne.

Ni o kakvim datumima nismo hteli da govorimo, to je jednoglasan stav svih učesnika današnjeg sastanka, a kada se završi borba sa ovom najvećom pošasti savremenog sveta od Drugog svetskog rata do sada, onda ćemo se posvetiti politici i svemu drugom, preneo je on.

Ovo radimo zato što je to naša obaveza, jer smo izabrani da zaštitimo živote ljudi, rekao je Vučić

Ministarstvo zdravlja: TOKOM DANA SEDAM POZITIVNIH, UKUPNO 72 POTVRĐENA SLUČAJA COVID 19

Ministarstvo zdravlja: TOKOM DANA SEDAM POZITIVNIH, UKUPNO 72 POTVRĐENA SLUČAJA COVID 19

TOKOM DANA SEDAM POZITIVNIH, UKUPNO 72 POTVRĐENA SLUČAJA COVID 19

Opovo, 17. mart 2020;

U Republici Srbiji je do 18 časova 17. marta 2020. godine registrovano ukupno 72 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 17. marta 2020. godine testirani su uzorci 39 osoba od kojih je 7  pozitivnih i 32 negativnih na novi korona virus.

 U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

 Do 18 časova 17. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 374 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Opštinski štab za vanredne situacije: IZMENE I DOPUNE ODLUKE O MERAMA ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID 19

Opštinski štab za vanredne situacije: IZMENE I DOPUNE ODLUKE O MERAMA ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID 19

IZMENE I DOPUNE ODLUKE O MERAMA ZA SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID 19

Opovo, 17. mart 2020;

Na današnjoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije donesene su izmene i dopune Odluke o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID 19.

Tačka 6. Odluke o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID – 19, menja se i glasi: „6. Izdaje se naredba Opštinskoj upravi Opovo za skraćenje radnog vremena:

Ugostiteljskih objekata i drugih objekata koji se bave prodajom neprehrambenih proizvoda (restorani, kafići, barovi, prodavnice i ostali ugostiteljski i trgovinski objekti) od 08,00 do 18,00 časova.

Објекти који се баве продајом прехрамбених производа, радно време најраније од 06,00 до најкасније 21,00 часова.Пекаре најраније од 05,00 до најкасније 20,00 часова.

Бензинске станице најраније од 06,00 до најкасније 22,00 часова.

Објекти брзе хране најраније од 08,00 до најкасније 21,00 часова.

U svim ovim objektima tokom radnog vremena u zatvorenim prostorijama dozvoljeno je prisustvo najviše 50 lica.“

Tačka 7. Odluke o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID – 19, menja se i glasi:

„7. Izdaje se naredba Opštinskoj upravi opštine Opovo, da u skladu sa svojim ovlašćenjima, izvrši zatvaranje svih dnevnih klubova penzionera, igraonica za decu, teretana i kladionica.“

U Odluci o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID – 19, dodaje se tačka 17. koja glasi:

„17. Na području opštine Opovo prestaju sa radom sve pijace.“

Nalaže se JP „MLADOST“ Opovo da izvrši kontrolu sprovođenja Naredbe iz stava 1. ove tačke.

U Odluci o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID – 19, dodaje se tačka 18. koja glasi:

„18. Građani radi ostvarivanja svojih prava mogu kontaktirati:

Opštinsku upravu opštine Opovo i to na broj telefona: 013/681-030 (taster 0) u vremenu od 07,30 od 15,30 časova, ili elektronskim putem na mail adresu: pisarnica@opovo.org.rs.

Pozivni centar u Centru za socijalni rad na broj telefona: 013/682-443 u vremenu od 07,30 do 15,00 časova, i na mobilni telefon: 061/640-40-11 u vremenu od 00,00 do 24,00 časova, ili elektronskim putem na mail adresu: socopovo@yahoo.com

Pozivni centar u Crvenom krstu, na broj telefona: 013/682-143 u vremenu od 07,30 do 15,00 časova.

U Odluci o merama za sprečavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID – 19, dodaje se tačka 19. koja glasi:

„19. Počev od 17.03.2020. godine, Opštinski štab za vanredne situacije opštine Opovo nalazi se u stalnom zasedanju.“

Odluka

Opštinski štab za vanredne situacije: PREDUZETE VANREDNE MERE, GRAĐANI DA PRATE OBAVEŠTENJA (VIDEO)

Opštinski štab za vanredne situacije: PREDUZETE VANREDNE MERE, GRAĐANI DA PRATE OBAVEŠTENJA (VIDEO)

PREDUZETE VANREDNE MERE, GRAĐANI DA PRATE OBAVEŠTENJA

Opovo, 17. mart 2020;

Povodom vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa i preduzetim merama na teritoriji Opštine Opovo, građanima se obratio predsednik opštine dr Zoran Tasić, koji je rekao da se aktivnosti menjaju iz sata u sat, dok Opštinski štab za vanredne situacije neprekidno zaseda i zamolio građane da prate obaveštenja preko nacionalnih TV stanica i lokalnih medijskih glasila www.glasopova.rs , kao i zvaničnog sajta Opštine Opovo www.opovo.org.rs . Tasić je potvrdio da je lokalna samouprava preduzela sve propisane mere donete odlukama Vlade Republike Srbije, posebno istakavši formiranje Centra za pružanje informacija i pomoći najstarijim građanima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova: ŠALTERI ZA UPRAVNE POSLOVE NE RADE, DOKUMENTA KOJA SU ISTEKLA BIĆE VAŽEĆA

Ministarstvo unutrašnjih poslova: ŠALTERI ZA UPRAVNE POSLOVE NE RADE, DOKUMENTA KOJA SU ISTEKLA BIĆE VAŽEĆA

ŠALTERI ZA UPRAVNE POSLOVE NE RADE, DOKUMENTA KOJA SU ISTEKLA BIĆE VAŽEĆA

Opovo, 17. mart 2020;

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović saopštio je da šalteri Uprave za upravne poslove, u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije, od danas neće raditi.

Ministar je precizirao da ova Uprava neće primati zahteve za produženje ličnih dokumenata, a u toku trajanje ove odluke dokumenta koja su istekla biće važeća.

Sa druge strane, Stefanović je zamolio one građane koji imaju potrebu za izdavanje novog dokumenta da se Ministarstvu unutrašnjih poslova obrate eletronskim putem na imejl adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

OPOVO ŠALTER SALA: 064 606 8357