Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje: OD SUTRA ZATVORENI VRTIĆI, ŠKOLE, FAKULTETI…

Predsednik Vučić proglasio vanredno stanje: OD SUTRA ZATVORENI VRTIĆI, ŠKOLE, FAKULTETI…

OD SUTRA ZATVORENI VRTIĆI, ŠKOLE, FAKULTETI…

Opovo, 15. mart 2020;

Na osnovu Ustava Republike Srbije predsednik države Aleksandar Vučić je obavestio javnost da je doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja, koje stupa na snagu odmah.

Zatvaraju se vrtići, škole i fakulteti, zatvaraju se granice za strane državljane i uvodi se karantin. Nastava će se odvijati preko posebnih tv program, svi koji mogu da rade od kuće neće ići na posao, dok će u proizvodnim delatnostima, kao i preduzećima i ustanovama gde se mora dolaziti na posao, biti pojačana zaštita. O ostalim merama javnost će biti uskoro obaveštena.  

Vučić je apelovao na disciplinu i poštovanje mera, i poručio da lica starija od 65 godina moraju ostati u svojim kućama.

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je Odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava zbog opasnosti od koronavirusa, navodi se u saopštenju.

Na sednici je takođe donet zaključak kojim se prag za zabranu javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama snižava sa 100 ljudi, koliko je prethodno bilo određeno, na 50 osoba.

U Republici Srbiji je do 18 časova 15. marta 2020. godine registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja, do 18 časova, testirani su uzorci 15 osoba od kojih je 2 uzorka bilo pozitivno. Pozitivni pacijenti nemaju težu kliničku sliku bolesti i nalaze se u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 283 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Ako primetite više cene u apotekama: PRIJAVITE POZIVOM NA BROJ 011/26 99 610

Ako primetite više cene u apotekama: PRIJAVITE POZIVOM NA BROJ 011/26 99 610

PRIJAVITE POZIVOM NA BROJ 011/26 99 610

Opovo, 15. mart 2020;

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ponovio je da nema razloga za paniku i da robe ima dovoljno na tržištu. On je apelovao na građane da ne skladište zalihe jer namirnica u prodavnicama ima dovoljno.

Takođe, Ljajić je rekao da su od prvog dana krenuli u vanredne kontrole apoteka i maloprodaja kako bi se sprečilo sticanje ekonomske dobiti zbog vanredne situacije. Za sve nepravilnosti, posebno neosnovanom podizanju cena medicinskih sredstava u apotekama građani mogu da prijave pozivom na broj 011/26 99 610.

LD Fazan Opovo: OPOVAČKI LOVCI ODRŽALI GODIŠNJU SKUPŠTINU

LD Fazan Opovo: OPOVAČKI LOVCI ODRŽALI GODIŠNJU SKUPŠTINU

Opovo, 15. mart 2020;

Opovačko Lovačko društvo „Fazan“ održalo je redovnu godišnju skupštinu. Na dnevnom redu su bili izveštaji o finansijama i lovnom radu, kao i planu za naredni period. Naravno, zbog aktuelnih događanja, predsednik društva željko Mosić je rekao da su sve aktivnosti su pod znakom pitanja i biće redukovae u skladu sa trenutnom situacijom zbog epidemije koronavirusa.

Inače, opovački lovci su bili veoma odgovorni, dezinfikovali su celu salu, a svi delegati su na ulazu oprali ruke zaštitnim sredstvima.

U iščekivanju razvoja situacije: MOGUĆE UVOĐENJE VANREDNOG STANJA I ŠTA TO ZNAČI

U iščekivanju razvoja situacije: MOGUĆE UVOĐENJE VANREDNOG STANJA I ŠTA TO ZNAČI

MOGUĆE UVOĐENJE VANREDNOG STANJA I ŠTA TO ZNAČI

Povodom obraćanja predsednika Republike Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare vezano za razvoj pandemije virusa Korona i najave mogućeg  uvođenja vanrednog stanja u kratkim crtama prenosimo vam šta bi to u praksi značilo.

Šta znači uvođenje vanrednog stanja
“Onog sekunda, ukoliko bi se uvelo vanredno stanje, nema više kafići, barovi, restorani,pozorišta…nema ništa više. Vojska na ulice, zna se šta na granice i tako dalje“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Pandemija ili epidemija zaraznih bolesti, kao što je koronavirus, kao prirodne pojave većih razmera koje mogu da ugroze bezbednost, život i zdravlje većeg broja ljudi spadaju u elementarne nepogode, odnosno katastrofe zbog kojih može biti proglašena vanredna situacija.
Ono što građani mogu da očekuju je ponašanje države slično kao u Italiji – ograničeno kretanje, ograničen rad radnji, zabrana okupljanja i izlazak iz zemlje.
Član 202 Ustava Srbije propisuje da po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena su odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno.
Međutim, mere odstupanja ne smeju da dovedu do razlikovanja na osnovu rase, pola, jezika, veroispovesti, nacionalne pripadnosti ili društvenog porekla.
Nisu dozvoljene ni u pogledu zajemčenih prava kao što su: ljudsko dostojanstvo, slobodan razvoj ličnosti,fizički i psihički integritet,zabrana držanja u ropstvu, čovečno postupanje s uvažavanjem dostojanstva ličnosti, pravo na sud, pravo da niko ne može biti kažnjen za delo koje nije previđeno zakonom, sloboda misli, savesti, uverenja i veroispovesti…

Koliko dugo traje vanredno stanje
Po Ustavu Srbije, mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.