Treća žrtva koronavirusa: NAJAVLJENO DRASTIČNO UVEĆANJE TESTIRANJA

Treća žrtva koronavirusa: NAJAVLJENO DRASTIČNO UVEĆANJE TESTIRANJA

NAJAVLJENO DRASTIČNO UVEĆANJE TESTIRANJA

Beograd, 23. март 2020.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je danas od posledica zaraze koronavirusom u KBC „Dragiša Mišović“ preminula još jedna osoba starosti 60 godina, što je treća žrtva ove bolesti u našoj zemlji, najavivši drastično uvećanje testiranja koje se može očekivati za 48 časova.

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj je učestvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, kao i članovi kineskog ekspertskog tima za borbu protiv koronavirusa, koji su pre dva dana doputovali u našu zemlju, precizirao da preminula ženska osoba nije imala težu kliničku sliku.

On je rekao da se broj obolelih povećava iz dana u dan, a takav se utisak stiče i zbog loše metodologije, po kojoj smo saopštavali dva puta dnevno broj zaraženih, ističući da će se sada to činiti jednom, u 15 časova, onako kako to rade druge evropske zemlje.

Nadležni su se do trudili i delimično uspeli da, ne samo uz nadzor, već i uz ključnu ulogu lekara, uspore pandemijsku krivu, kako ne bi došlo do eksponenecijalnog rasta obolelih, kao što je slučaj u nekim zemljama, ukazao je predsednik.

On je najavio, nakon razgovora sa kineskim stručnjacima, promenu pristupa u borbi protiv koronavirusa, koja podrazumeva veći broj testiranja, ali i izolaciju i lakše obolelih ljudi.

Krenućemo na masovna testiranja, a njihovo drastično uvećanje može se očekivati za 48 časova, poručio je Vučić i naveo da imamo dovoljno testova za prve dane drastičnog uvećanja, a u međuvremenu dobićemo nove testove i ljude koji mogu da ih sprovedu.

Prema njegovim rečima, iz razgovora sa kineskim stručnjacima predstavnici države su mnogo toga saznali, a bilo je reči o tri stvari – kako i na koji način da zdravstveno, medicinski tretiramo i napadnemo koronavirus, koje su dodatne mere koje država može i mora da preduzme da bismo omogućili zdravstvu da obavi svoj posao, kao i ekonomske mere da se olakša kriza, odnosno omogući da građani prežive period i imaju pristojnu budućnost u zemlji.

Najava dezinfekcije javnih površina: AKO VREME DOZVOLI DEZINFEKCIJA OD SUTRA (VIDEO)

Najava dezinfekcije javnih površina: AKO VREME DOZVOLI DEZINFEKCIJA OD SUTRA (VIDEO)

AKO VREME DOZVOLI DEZINFEKCIJA OD SUTRA

Opovo, 23. mart 2020;

Sa šest ručnih automatizovanih rasprkivača i jednim na poljoprivrdenoj mašini JP „Mladost“ Opovo, ako vremenski uslovi dozvole, od sutra ujutru kreću sa dezinfekcijom najfrekventnijih javnih površina. Prskaće se oko Doma zdravlja Opovo, prostori ispred marketa, pošte, banke, Opštinske uprave, kao parkovi, a nakon toga akcija će biti sprovedena i u ostalim mestima naše opštine.

Komunalno preduzeće obišli su predsednik opštine dr Zoran Tasić i komunalna inspekcija Opštinske uprave Opovo kako bi se analizirala situacija i napravila strategija dezinfekcije za naredni period. U toku narednih dana predsednik opštine je najavio nabavku najefiksnijeg dezinfekcionog sredstva natrijum hlorida kao i saradnju sa privatnim sektorom kako bi se akcija dezinfekcije sprovela što brže i što efikasnije.

„Očekujemo da u narednom vremenskom periodu uz podršku Javnog preduzeća „Mladost“ i nabavku materijala za dezinfekciju uključimo u sveobuhvatnu akciju i poljoprivrednike, tako da će dezinfekcija krenuti na kompletan prostor svih ulica u sva četiri naseljena mesta. Za sada imamo 50 litara hlora koji ide u odnosu 3 do 4 posto na 10 litara, a danas smo dobili i preporuku Pokrajinske vlade za nabavku natrijum hlorida. Očekujem da ćemo već u toku dana krenuti sa nabavkom, tako da ćemo za nekoliko dana imati spremljen natrijum hlorid i krenuti sa akcijom u koju će biti uključeni svi građani koji zaista žele da pomognu kako bi dezinfekcija na teritoriji naše opštine bila kvalitetno urađena“, izjavio je Tasić.

Ako vremenski uslovi dozvole akcija startuje sutra u ranim jutarnjim časovima. U slučaju kiše ili snega, akcija se prolongira do prestanka padavina i suvog vremena.

AP Vojvodina:  POKRAJINSKA VLADA POMAŽE LOKALNIM SAOMOUPRAVAMA U PODRŠCI PENZIONERIMA

AP Vojvodina: POKRAJINSKA VLADA POMAŽE LOKALNIM SAOMOUPRAVAMA U PODRŠCI PENZIONERIMA

POKRAJINSKA VLADA POMAŽE LOKALNIM SAOMOUPRAVAMA U PODRŠCI PENZIONERIMA

Novi Sad, 23. mart 2020;

U okviru mera za ublažavanje posledica epidemije virusa korona i olakšavanja svakodnevnog života građana, Pokrajinska vlada preporučila je danas svim lokalnim samoupravama u Vojvodini da obezbede sredstva za nabavku prehrambenih i higijenskih paketa za pomoć penzionerima sa mesečnim primanjima nižim od 30.000 dinara, a kao podršku za 19 manje razvijenih lokalnih samouprava u realizaciji ove preporuke, izdvojiće 50 miliona dinara.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se, inače, leči 11 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19.  Kod dva pacijenta, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije i oni se nalaze u veoma teškom opštem stanju, dok je opšte stanje preostalih obolelih pacijenata zadovoljavajuće.

Kod svih obolelih pacijenata sprovodi se dvadesetčetvoročasovni monitoring i intenzivno lečenje. Svi pacijente se leče po algoritmima i protokolima predviđenim za obolele od korona virusa i u njihovom lečenju učestvuju lekari svih neophodnih specijalnosti.

Nacionalna služba za zapošljavanje: KOMUNIKACIJA SA STRANKAMA

Nacionalna služba za zapošljavanje: KOMUNIKACIJA SA STRANKAMA

KOMUNIKACIJA SA STRANKAMA

Beograd, 23. mart 2020;

Uzimajući u obzir da je 17.03.2020. godine u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje privremeno obustavljen neposredan rad sa strankama, zbog trenutne situacije u Republici Srbiji, uzrokovane širenjem virusa COVID-19,  a u cilju iznalaženja mogućnosti za najefikasnije ostvarivanje kontinuiteta u procesu rada, obaveštavamo Vas o načinima komunikacije sa strankama :

Prvu prijavu lica na evidenciju i podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti  podneti  elektronskim putem.

Dostavljanje uverenja o statusu lica na evidenciji, sprovodiće se  elektronskim putem;

Podnošenje zahteva/prijava po raspisanim javnim pozivima/konkursima sprovodiće se elektronskim putem.

Detaljne informacije i  obrasci  biće dostupni na internet portalu Nacionalne službe www.nsz.gov.rs  od 23.3.2020. godine 

Svi potrebni obrasci, koje je neophodno dostaviti Nacionalnoj službi, nalaze se na sajtu Nacionalne službe, opcija Dokumenti, potom opcija Obrasci.

Pribavljanje i dopuna dokumentacije sa klijentima  razmenjivaće se  elektronskim putem;

Licima zainteresovanim za program samozapošljavanja kao i onima koji su već podneli zahtev za učešće u navedenom programu dostaviće se elektronskim putem Prezentacija Obuke „Put do uspešnog preduzetnika;

Poslodavcima kod kojih će, usled vanrednog stanja, doći do prekida realizacije programa, prekid će se  tretirati kao odlaganje izvršenja ugovornih obaveza, do završetka nastalih okolnosti;

Kontakt telefoni i mejl adrese putem kojih zainteresovana lica mogu dobiti sve potrebne iformacije vezane za rad filijala Nacionalne službe nalaze se na internet stranici NSZ  i na ullaznim vratima svake filijale.

O svim promenama režima rada sa strankama, blagovremeno ćemo informisati javnost.