LD „Šnjep“ Baranda: LOVCI – VOLONTERI U NOVOJ AKCIJI

LD „Šnjep“ Baranda: LOVCI – VOLONTERI U NOVOJ AKCIJI

LOVCI – VOLONTERI U NOVOJ AKCIJI
Baranda, 24. mart 2020:
Lovci baranđanskog društva „Šnjep“ nastavljaju sa volonterskim akcijama tokom vanrednog stanja. Ponovo su sopstvenim sredstvima pripremili 15 paketa hrane i higijene koje su podelili najstarijim penzionerima, koji zbog vanrednih mera imaju zabranu kretanja van svojih domova.
I ne samo to, baranđanski lovci su danas stigli da učestvuju i u gašenju požara u Barandi.

Vest za penzionere: VLADA DONELA ODLUKU O ISPLATI PENZIJA UZ POSEBNA OVLAŠĆENJA I PUTEM DOSTAVE

Vest za penzionere: VLADA DONELA ODLUKU O ISPLATI PENZIJA UZ POSEBNA OVLAŠĆENJA I PUTEM DOSTAVE

VLADA DONELA ODLUKU O ISPLATI PENZIJA UZ POSEBNA OVLAŠĆENJA I PUTEM DOSTAVE

Beograd, 24. mart 2020.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom COVID-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.

Instrukciju i model ovlašćenja mozete pogledati na sajtu NBS i ovom LINKU

Dom zdravlja Opovo: 200 PAMUČNIH ZAŠTITNIH MASKI ZA ZDRAVSTVENU USTANOVU (VIDEO)

Dom zdravlja Opovo: 200 PAMUČNIH ZAŠTITNIH MASKI ZA ZDRAVSTVENU USTANOVU (VIDEO)

200 PAMUČNIH ZAŠTITNIH MASKI ZA ZDRAVSTVENU USTANOVU

Opovo, 24. mart 2020;

Posredstvom lokalne samouprave sprovedena je nabavka pamučnih zaštitinih maski i rukavica za javne službe i tim povodom predsednik opštine dr Zoran Tasić uručio je 200 maski Domu zdravlja Opovo. Ako bude bilo potrebe zdravstvena ustanova će dobiti još maski, onoliko koliko im treba.

Ispred zdravstvene ustanove Danijela Janković se zahvalila na donaciji.

„Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi što je donirala 200 maski Domu zdravlja Opovo, koje ćemo koristiti u cilju zaštite naših građana, kao i samih zdravstvenih radnika. Trenutno imamo dovoljan broj maski i možemo normalno da funkcionišemo“ izjavila je ispred zdravstvene ustanove Danijela Janković.

Po njenim rečima Dom zdravlja Opovo je spreman za sve izazove, a građani se mole da poštuju zdravstvene preporuke i mere.

„Želim da obavestim stanovnike Opštine Opovo da je zdravstvena ustanova u potpunosti spremna da odgovori na sve izazove koji nas čekaju sa novonastalom situacijom u borbi Covida-19. Nema mesta panici, postoji visok nivo ozbiljnosti, a molila bih naše meštane da se pridržavaju preporuka, da smanje kretanje na minimum, da izabrane doktore kontaktiraju telefonom kao i do sada i moram da ih pohvalim da su vrlo disciplinovani. Znači, pre nego što dođu u ustanovu da obave telefonski razgovor, da nas pozovu, a brojevi telefona su objavljeni i na sajtovima Doma zdravlja i Opštine Opovo, kao i na vidnim mestima u sva četiri naselja. Trenutna epidemiloška situacija je potpuno mirna ali molimo vas da u ovom narednom periodu gde može biti skok zaraženih na republičkom nivou, ostanete kod kuće, jer sada je najvažnije da ostanete kod kuće“, poručila je Janković uz poruku „Ostani kod kuće“.

Opovački dom zdravlja ima opremljenu i spremnu respiratornu ambulantu, a od lokalne samouprave su dobili još jedno putničko vozilo kojim će se u uslovima vanredne situacije dovoziti i razvoziti zaposleni zdravstveni radnici koji ne žive u Opovu.

RHMZ Srbije: UPOZORENjE NA SNEG I FORMIRANJE SNEŽNOG POKRIVAČA

RHMZ Srbije: UPOZORENjE NA SNEG I FORMIRANJE SNEŽNOG POKRIVAČA

UPOZORENjE NA SNEG I FORMIRANJE SNEŽNOG POKRIVAČA

Opovo, 24. mart 2020;

Danas i sutra doći će do povećanja visine snežnog pokrivača, u većini mesta od 5 do 10 cm za 12 sati, na planinama, u Pomoravlju i u nižim predelima istočne Srbije od 10 do 20 cm, za 12 sati, lokalno i više, gde će usled jakog vetra doći će do stvaranja snežnih nanosa. Sutra posle podne slabljenje, a uveče i kratkotrajni prestanak snežnih padavina.
Na području Beograda danas i sutra veći deo dana sneg, uz povećanje visine snežnog pokrivača od 10 do 15 cm, a na širem području grada usled jakog vetra i više. Sutra kasno posle podne slabljenje, uveče i prestanak padavina.