Volonteri u Sefkerinu: PAKETI POMOĆI ZA STARE I SOCIJALNO UGROŽENE (VIDEO)

Volonteri u Sefkerinu: PAKETI POMOĆI ZA STARE I SOCIJALNO UGROŽENE (VIDEO)

PAKETI POMOĆI ZA STARE I SOCIJALNO UGROŽENE

Sefkerin, 25. mart 2020;

Istog trenutka po uvođenju vanrednog stanja, svi saveti mesnih zajednica Opštine Opovo organizovali su kol centre i volonterske službe u okviru Crvenog krsta Opovo, čiji je zadatak da obilaze i pomažu staračka domaćinstva i socijalno ugrožene porodice.

Komadant opštinskog kriznog štaba predsednik opštine dr Zoran Tasić, danas je zajedno sa volonterima iz Sefkerina obišao desetak domaćinstava kojima su uručeni paketi koji su finansirani sredstvima mesnih zajednica, kao i dobrovoljnim prilozima.

Volonterka i predsednica Saveta mesne zajednice Sefkerin Kristina Krunić ističe da je njihova volonterska služba dostupna građanima svakodnevno.

„Onog trenutka kad je proglašeno vanredno stanje u državi Mesna zajednica Sefkerin se organizovala i prijavila Crvenom krstu Opovo za volontiranje. Trenutno je deset volontera u Sefkerinu, obilazimo sve ugrožene meštane našeg sela, a prioritet su nam ljudi preko 70 godina i koji ne mogu da se kreću. Svakodnevni ih obilazimo, idemo u nabavku osnovnih namirnica, po lekove u apoteku, plaćamo račune. Dali smo im naše brojeve telefona, privatne brojeve, kao i broj mesne zajednice koji je non-stop dostupan, takođe telefon Crvenog krsta i kabineta predsednika opštine, i šta god im bude bilo potrebno mogu da se prijave, a mi ćemo u što kraćem roku izaći na teren i pokušati da im pomognemo“, poručila je Krunić.

Telefon Mesne zajednice Sefkerin je 013/2684-103, Crvenog krsta Opovo 013/682-143 i Centra za pružanje informacija za pomoć građanima 013/682-443.

Inače, pored paketa pomoći koje su u prvom trenutku organizovali lokalna samouprava i mesne zajednice, uskoro će se ova akcija u velikoj meri proširiti jer su prikupljena značajna sredstva tokom humanitarne akcije i donacijama privrednih subjekata iz naše opštine, kao i sredstvima koja sleduju na osnovu odluke Pokrajinske vlade.

Covid-19 u južnom Banatu: DVOJE OBOLELIH U PANČEVU, U OSTALIM MESTIMA BEZ ZARAŽENIH

Covid-19 u južnom Banatu: DVOJE OBOLELIH U PANČEVU, U OSTALIM MESTIMA BEZ ZARAŽENIH

DVOJE OBOLELIH U PANČEVU, U OSTALIM MESTIMA BEZ ZARAŽENIH

Pančevo, 25. mart 2020;

Republici Srbiji su do 15 časova 25. marta 2020. godine registrovana ukupno 384 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova 25. marta 2020. godine testirani su uzorci 245 osoba od kojih je 81 pozitivno i 164 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova 24. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1161 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od svih registrovanih slučajeva juče je na respiratoru bila 21 osoba, a danas 24.U 21 gradu je za sada registrovan barem po jedan slučaj, a najnoviji podaci po gradovima su:

Beograd 158

Niš 40

Valjevo 38

Novi Sad 21

Čačak 13

Kragujevac 12

Kruševac

Ćuprija 10

U ostalim gradovima broj zaraženih je jednocifren. U Pančevu je do sada bilo dve osobe, a u ostalim mestima u Južnom Banatu nema zaraženih.

Zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je najveći broj zaraženih u Beogradu.

Danas je preminula i prva osoba koja je bila zdravstveni radnik, ukupno četvrta žrtva.

Oboljenje zdravstvenih radnika nije neočekivano, oni su prvi na udaru. Da podsetim, kada se prvi put virus javio mislilo se da on ne može da se prenese na čoveka i upravo je oboljevanjem medicinskih radnika tamo uočeno da je to moguće – rekla je Kisić i dodala da tačan broj zaraženih zdravstvenih radnika nema i da su se oni zarazili van zdravstvenih mesta, te da se zaraza nije proširila u zdravstvenim ustanovama.

Dostavljeno 2,5 miliona zaštitnih maski iz Kine: DANAS, NAJKASNIJE SUTRA, DISTRIBUCIJA U SVE APOTEKE

Dostavljeno 2,5 miliona zaštitnih maski iz Kine: DANAS, NAJKASNIJE SUTRA, DISTRIBUCIJA U SVE APOTEKE

DANAS, NAJKASNIJE SUTRA, DISTRIBUCIJA U SVE APOTEKE

Beograd, 25. mart 2020;

Distribucija zaštitnih maski po apotekama širom Srbije počela je jutros, a u prvoj turi dostavljeno je 2,5 miliona maski koje su nabavljene iz Kine, navodi se u informaciji Ministarstva finansija.

“To znači da će od danas, a najkasnije od sutra ujutru, svaka apoteka u našoj zemlji, čak i one u najudaljenijim mestima, biti snabdevene maskama”, piše u informaciji.

Najavljeno je da će danas stići još 4,5 miliona maski, a zatim u narednim danima još dva miliona komada, tako da će maske iz svake ture stići u svaki grad u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Vlada Republike Srbije: PRODUŽENA ISPLATA PRAVA NA SOCIJALNA DAVANJA NA OSNOVU RANIJE DONETIH REŠENJA

Vlada Republike Srbije: PRODUŽENA ISPLATA PRAVA NA SOCIJALNA DAVANJA NA OSNOVU RANIJE DONETIH REŠENJA

PRODUŽENA ISPLATA PRAVA NA SOCIJALNA DAVANJA NA OSNOVU RANIJE DONETIH REŠENJA

Beograd, 25. mart 2020;

Vlada Republike Srbije, na predlog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, donela je Zaključak  da se korisnicima kojima pravo na isplatu socijalnih davanja ističe 15. marta 2020. godine i kasnije, a nadležni organ nije odlučio o daljem korišćenju, to pravo produžava na osnovu ranije donetih rešenja, najduže tri meseca, odnosno dok traje vanredno stanje.

 Doneti Zaključak odnosi se na novčanu socijalnu pomoć, dodatak za pomoć i negu drugog lica, uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, dečiji dodatak, naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i na ostale naknade po osnovu posebne nege deteta, po propisima u oblasti socijalne zaštite i finansijske podrške porodici sa decom.

Požar u Barandi:  UPALIO SE DIMNJAK, IZGORELO POTKROVLJE

Požar u Barandi: UPALIO SE DIMNJAK, IZGORELO POTKROVLJE

UPALIO SE DIMNJAK, IZGORELO POTKROVLJE

Baranda, 24. mart 2020;

Juče oko podneva izbio je požar u ulici Save Kovačevića u Barandi. Kako navode očevici, zapalio se dimnjak kuće, a vatra se proširila tako da je izorelo potkrovlje kuće.

Požar su gasile vatrogasne ekipe iz Opova i Pančeva, a u pomoć su stigli i vatrogasci iz Čente, Sakula i Kovačice.

Načinjena je velika materijalna šteta, ali su ukućani na vreme evakuisani, tako da povređenih nema.