Jelena Tanasković: Vlada veliko interesovanje za eAgrar, do sada se prijavilo 187.000 poljoprivrednika

08/03/2023

Vlada veliko interesovanje za eAgrar, do sada se prijavilo 187.000 poljoprivrednika

Kopaonik, 8. Mart 2023
/Tanjug/
– Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se do danas 187.000 poljoprivrednika prijavilo i uzelo eID broj za novu platformu eAgrar.

Tanaskovićeva je na panelu “Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti” istakla da je eAgrar izuzetno značajna stvar za naše poljoprivrednike.

“Do danas se 187.000 poljoprivrednika pijavilo i uzelo eID broj i jasno je koliko je velika zainteresovanost, i od 16. marta krećemo sa podizanjem registra i sa prijavom, gde će naši poljoprivrednici moći da kažu da li to što imamo u registru to što oni imaju njihovo realno stanje, što i jeste ideja”, rekla je ministarka.

Sada je pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu

Ministarka poljoprivrede poručila je danas na Kopaonik biznis forumu da je sada pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu i pozvala sve koji razmišljaju gde da ulože svoj novac da izaberu poljoprivredu.

Tanasković je rekla da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu.

“Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprvireda trenutno najbolji izbor”, poručila je ona.

Analize mleka u Referentnoj laboratoriji uskoro dostupne i poljoprivrednicima

Ministarka je najavila danas da će poljoprivredni proizvođači od ove godine moći da nose mleko na analizu u referentnu državnu nacionalnu laboratoriju (DNRL) u Batajnici.

Objasnila je da Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) do sada nije mogla da bude otvorena ka tržištu, jer nije mogla da izada fiskalni račun.

“Upravo sada smo otvorili evidencioni račun i spremamo se da izmenimo zakonodavni okvir koji je obavezuje da za to naplaćuje taksu. Ona će već ove godine postati otvorena za tržište i moći će da radi superanalize za poljoprivrednike”, rekla je Tanaskovićeva na panelu “Poljoprivreda u deglobalizovanom svetu i izazovi s kojima će se Srbija suočiti”.

Uskoro treći poziv u okviru projekta konkurentne poljoprivrede za 12 miliona evra

Tanasković će najavila da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru projekta, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda.

Biće obezbeđeno 12 miliona evra, a reč je o trećem pozivu u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa SB.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Pomoć malinarima pred novu otkupnu sezonu

Ministarka je izjavila da je država pomogla malinarima pred novu otkupnu sezonu reprogramom za kredite i da oni sada pregovaraju sa bankama.

“Zahtevi malinara su se odnosili na reprogram za postojeće kredite koje su uzeli u prethodnoj otkupnoj sezoni i NBS je odobrla taj moratorijum i vlada je potvrdila moratorijum sa tim da moraju hladnjačari koji ga koriste da plate obavezu prema primarnim proizvođačima”, rekla je Tanaskovićeva Tanjugu, na Kopaonik biznis forumu.

Kako je rekla, sa jedne strane ne moraju 12 meseci da vraćaju kredit banci, što će im puno značiti pred novu otkupnu sezonu.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije