Folklor: Opovčanke na manifestaciji Dani srpske kulture u Rumuniji

Folklor: Opovčanke na manifestaciji Dani srpske kulture u Rumuniji

Opovčanke na manifestaciji Dani srpske kulture u Rumuniji
OPOVO, 22. novembar 2022 – U oviru manifestacije „Dani srpske kulture u Rumuniji“, Savez Srba u Rumuniji organizuje i susret veterana. Književne večeri, izložbe i na kraju smotra folklora – veteranskih ansambala, učinile su da Srbi i Temišvar zaista imaju čime da se pohvale. Manifestacija je direktno podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Generalnog konzulata Srbije u Temišvaru i Saveza Srba u Temišvaru.
Na zatvaranju manifestacije nastupili su folklorni, pevački i tamburaški ansambli iz Zrenjanina, Čačka, Pančeva, Opova, Aleksandrova, Čanada, Sent Mikloša, kao i domaćini iz Temišvara.„Veče puno pesme i igre, srdačnih domaćina, odličnog programa, učinili su da se osećamo počastvovano i posebno. Uživali smo“, utisci su naših Opovčanki po povratku iz Temišvara.

Vučić posetio Pančevo: Nemački ZF započeo radove na izgradnji druge fabrike u Pančevu

Vučić posetio Pančevo: Nemački ZF započeo radove na izgradnji druge fabrike u Pančevu

Nemački ZF započeo radove na izgradnji druge fabrike u Pančevu
PANČEVO, 22. novembra (Tanjug) – Kompanija ZF Fridrihshafen započela je izgradnju druge fabrike u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni, a radove je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo će biti najdigitalnija i najzelenija fabrka u celom ZF sistemu”, rekao je Vučić.
Istakao je da je je ta fabrka velika pobeda Srbije i da će mnogo značiti za našu zemlju.
Nova fabrika će biti spas, ne samo za Pančevo već i Banat, dodao je Vučić.
Predsednik je odmah po dolasku u ZF održao kraći sastanak sa rukovodstvom kompanije i izvođača radova.
ZF je najavio da će radovi na izgradnji druge fabrike biti gotovi do polovine 2023. godine.

Obilasku radova prisustvuju član Upravnog odbora ZF odgovoran za Diviziju Tehnologija električnih pogonskih sistema Stefan fon Šukman, generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pokrajinski premijer Igor Mirović i predstavnici grada Pančeva.
U ZF kažu da novi proizvodni pogon u Pančevu predstavlja značajnu prekretnicu u ravoju ZF Srbija i da će biti prvi proizvodni pogon bez emisija u ZF Diviziji za tehnologiju električnih pogonskih sistema.
Za nastavak investiranja u Pančevu ZF Srbija, čiji je obim veći od 230 miliona evra, ta kompanija je dobila državne novčane subvencije i građevinsko zemljište bez plaćanja naknade.
Mere podrške odobravaju se za investiciju ZF u izgradnju proizvodnog objekta od 33.000 kvadratnih metara u Pančevu, a planirano je novo zapošljavanje 589 radnika na neodređeno vreme.

Foto/Vojvodinauzivo

Za tu investiciju Srbija je dodelila bez naknade 160.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, čija vrednost je procenjena na 138,1 miliona dinara.
Predviđena je i dodela sredstava podsticaja iz budžeta Srbije pa će ZF-u pripasti 42,8 miliona evra.
ZF se obavezuje da početnu investiciju u materijalna i nematerijalna sredstva izvrši do kraja 2027. godine i da mora da uloži najmanje četvrtinu od sopstvenog novca.
Novčanu podršku države ZF će dobiti u šest isplata od 2023. do 2028. godine.
ZF u objektu koji će podići u Pančevu planira da proizvodi sisteme za hibridna i električna vozila.
Nemački investitor ZF Grupa je globalni lider u automobilskoj industriji.
ZF u Pančevu ima 58.000 kvadrnih metara proizvodnog pogona i uključuje savremeni razvojni centar, a tim ZF Srbija zapošljava više od 1.000 ljudi.
ZF je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije a do kraja septembra izvezla je za 273,2 miliona evra.
Ta kompanija u Pančevu već proizvodi agregate vozila za program emobilnosti, i mikroprekidače a planirano je i otvaranje razvojnog centra u Novom Sadu.
Globalno ZF je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju.
ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju, a rešenja te kompanije su u domenima upravljanja kretanjem vozila, integrisane bezbednosti, automatizovane vožnja i električne mobilnosti.

ZF omogućava elektrifikaciju različitih vrsta vozila, a svojim proizvodima doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštiti sredine.
Globalno ZF ima oko 157.500 zaposlenih na 188 proizvodnih lokacija u 31 zemlji, a u 2021. godini prijavila je prodaju od 38,3 milijarde evra.

Kik boks: Janjić učestvovao na seniorskom prvenstvu u Turskoj

Kik boks: Janjić učestvovao na seniorskom prvenstvu u Turskoj

Janjić učestvovao na seniorskom prvenstvu u Turskoj

Sefkerin, 22. novembar 2022
Srpski kik bokseri su završili svoju ekspediciju u Antaliji u Turskoj i vratili sa seniorskog prvenstva Evrope održanog od 11 do 20 novembra 2022. godine sa osvojenim medaljama, od toga, 4 zlatne, 6 srebrnih i 9 bronzanih.
U sastavu Srpske reprezentacije učestvovao je i naš Uroš Janjić iz kluba “Dragon” Sefkerin u kategoriji do 67 kilograma gde je učestvovalo  26 odličnih takmičara iz reprezentacija  zemalja koje dominiraju u ovom sportu, u disciplini borbi K-1.
Nakon žreba Uroš je odigrao meč sa šampionom iz Ukrajine koji je višestruki prvak velikih prvenstava, Evrope i sveta. Janjić se borio odlično u sve tri runde,ali je ukrajinac ipak dobio na poene.
Svi naši reprezentativci su bili odlično pripremljeni ali je konkurencija bila izuzetno jaka.
Uroš Janjić je najmlađi član seniorske reprezentacije Srbije i u ovoj godini je osvojio velike rezultate. Zlato na prvenstvu Srbije u Senti u borbi discipline K-1 i zlato i pehar – titulu šampiona “Wako Evropskog kik boks kupa Servis open”u Kraljevu u borbama discipline Ful kontakt.
Takođe na “Wako balkanskom prvenstvu” u Kraljevu osvojio je u veoma jakoj konkurenciji srebrno odličje u disciplini borbe low kick.
Osvojiti odličan rezultat u tri borilačke discipline na najvećim prvenstvima je ogroman sportski uspeh za mladog kik boksera tokom 2022 godine .
Ovom prilikom se zahvaljujemo na pomoći i razumevanju u realizaciji nabavke opreme i velikih priprema takmičara kluba: Lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine Milošu Markovom, sportskom savezu opštine, firmi “Agros” i direktoru Jovanu Rackovom, Pekari M&N I njenom vlasniku Dejanu Svetliku kao i braći Egman iz Švajcarske.

Upravni odbor KBK Dragon.

 

Faktori na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine električne grejalice

Faktori na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine električne grejalice

Faktori na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine električne grejalice

Korišćenje grejalice je zgodan i jednostavan način da brzo podignete sobnu temperaturu i dodate toplinu svakoj prostoriji vašeg doma. Dostupne u različitim veličinama i stilovima, električne grejalice mogu pomoći da uštedite na troškovima komunalnih usluga tokom hladnih zimskih meseci. Mnogi električne grejalice se takođe mogu pohvaliti posebnim karakteristikama kao što su automatska oscilacija i digitalne kontrole za veću udobnost tokom rada.

Kada je u pitanju kupovina grejalice na struju, većina ljudi postavlja  pitanja kao što su – da li je grejalica dovoljna da adekvatno zagreje moj prostor? I koliko će koštati ako grejalica radi svaki dan? Koji model grejalice je najbolje kupiti za zagrevanje doma?

Kako bismo odgonetnuli odgovor na ova, ali i druga pitanja, hajde da ispitamo 5 najboljih karakteristika koje vaša grejalica treba da poseduje.

Tip grejalice

Prvi faktor koji treba da odredite pre nego što izaberete grejalicu za vaš prostor je koji tip grejača vam je potreban. Iako postoje brojni stilovi grejalica, u suštini postoje tri tehnologije grejanja pod koje spada svaka električna grejalica, a to su zračenje, konvekcija i ventilator.

Konvektorske grejalice obično obezbeđuju ravnomerno grejanje cele sobe; zračeće grejalice pružaju brzo, tačkasto grejanje u malim prostorima; grejalice sa ventilatorom koriste unutrašnji ventilator koji duva preko grejnog elementa; i mikatermički grejači nude brzu, široko rasprostranjenu toplotu uz uštedu prostora. Odabir odgovarajuće vrste grejalice za vašu primenu je najbolji način da se obezbedi efikasan učinak.

Možda ćete želeti da razmislite i o zidnoj grejalici, koja je praktična i štedi vaš prostor, dok pruža visok nivo toplotne energije. Naročito je pogodno da grejalica za kupatilo bude zidna, jer ne želite podni uređaj u blizini mokrih površina.

Neki modeli su jednostavno okačeni na zid pomoću nosača, a drugi su zapravo uvučeni u zid. Oni se obično koriste u hotelima, kupatilima i sobama sa ograničenim prostorom.

Kapacitet grejanja

Kada tražite grejalicu jedna od najvažnijih stvari o kojima treba razmišljati je veličina prostora koji će grejalica pokriti, što se određuje prema snazi grejača.

Generalno govoreći, sobna grejalica koristi 10 vati snage grejanja da zagreje svaki kvadratni metar vašeg prostora. Dakle, tipična grejalica od 1.500 vati će pokriti sobe prosečne veličine do 20 m2 kada se koristi kao dodatni izvor toplote.

Ova smernica je opšte pravilo koje se ne primenjuje na svaki model. U zavisnosti od tehnologije grejanja, vašeg unutrašnjeg okruženja i primene, neke grejalice mogu pokriti i više prostora.

Energetska efikasnost

Ako ste zabrinuti za uštedu energije i želite da održite niske troškove grejanja, dobra je ideja da uporedite efikasnost pre nego što odaberete grejalicu.

Da vaši računi za struju ne bi naglo porasli, neophodno je da izaberete pravi energetski efikasan grejač za vaše okruženje i veličinu vašeg prostora. Pored toga, specijalne funkcije kao što su režimi za uštedu energije, podesivi termostati, niska snaga i programibilni tajmeri ​​pomažu u smanjenju potrošnje energije i doprinose ekonomičnom radu.

Sigurnosne karakteristike

Ako se ne koriste pravilno, grejalice na struju mogu predstavljati visok nivo rizika od požara. Zbog toga je neophodno uzeti u obzir sigurnosne karakteristike. Da bi značajno smanjili rizik od požara, mnogi proizvođači opremaju svoje električne grejalice površinama koje su hladne na dodir i drugim naprednim bezbednosnim funkcijama za siguran rad.

Neki grejači prostora imaju unutrašnji prekidač koji automatski isključuje napajanje ako se grejač slučajno prevrne ili sruši. Zaštita od pregrevanja, još jedna neprocenjiva bezbednosna funkcija, takođe je uključena u većinu jedinica za grejanje prostora. Ovaj prekidač služi kao senzor koji automatski isključuje grejač ako unutrašnje komponente dostignu temperaturu koja nije bezbedna.

Nivo buke

Kao i većina električnih uređaja, mnoge grejalice emituju buku tokom rada, ali taj zvuk je toliko blag i neprimetan da se postavlja pitanje da li ga je opravdano nazvati bukom. Neki modeli, međutim, proizvode više zvuka od drugih. Razmislite o jedinicama bez ventilatora, kao što su grejalica sa postoljem za tihi rad u okruženjima u kojima vam je potrebna tišina, kao što su vaša spavaća soba ili kancelarija.

Najvažnije stvari koje treba uzeti u obzir kada kupujete grejalicu na struju za zagrevanje vašeg životnog prostora su veličina prostora koji želite da zagrejete i tip grejalice, koje mogu biti sa ventilatorom, konvektorske, zračne i mikatermičke. Ostala razmatranja uključuju funkcije bezbednosti i pogodnosti upotrebe. Kada zaključite koji model je odgovarajući za vaše potrebe, rešićete pitanje grejanja vašeg doma tokom zimske sezone u narednim godinama.

Lokalna samouprava: Najava 22. sednice Skupštine opštine Opovo

Lokalna samouprava: Najava 22. sednice Skupštine opštine Opovo

Najava 22. sednice Skupštine opštine Opovo

OPOVO, 22. novembar 2022 – Predsednik skupštine Nenad Josić zakazao je 22. sednicu Skupštine opštine Opovo za 25. novembar. Na dnevnom redu je 10 tačaka:

  1. Razmatranje i donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Opovo za 2022. godinu (Rebalans III), sa izmenama i dopunama Kadrovskog plana Opštinske uprave opštine Opovo za 2022. godinu;
  2. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Plana razvoja opštine Opovo 2022-2029;
  3. Razmatranje i donošenje Odluke o utvrđivanju elemenata poreza na imovinu za teritoriju opštine Opovo;
  4. Razmatranje i donošenje Odluke o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2023. godinu na teritoriji opštine Opovo;
  5. Razmatranje i donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o obrazovanju Štaba za vanredne situacije;
  6. Razmatranje i donošenje Odluke o izmenama i dopunama Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine Opovo
  7. Razmatranje i donošenje Odluke o usvajanju Lokalnog akcionog plana za mlade opštine Opovo za period 2022-2025 godine;
  8. Razmatranje i donošenje Rešenja o izmenama i dopunama Rešenja o obrazovanju Komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Opovo;
  9. Razmatranje i usvajanje godišnjeg Izveštaja o radu PU „Bambi“ Opovo, godišnjeg Izveštaja o radu direktora PU „Bambi“i Izveštaja o radu timova za radnu 2021/2022 godinu;
  10. Odbornička pitanja.