Vučić posetio Pančevo: Nemački ZF započeo radove na izgradnji druge fabrike u Pančevu

22/11/2022

Nemački ZF započeo radove na izgradnji druge fabrike u Pančevu
PANČEVO, 22. novembra (Tanjug) – Kompanija ZF Fridrihshafen započela je izgradnju druge fabrike u pančevačkoj Severnoj industrijskoj zoni, a radove je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ovo će biti najdigitalnija i najzelenija fabrka u celom ZF sistemu”, rekao je Vučić.
Istakao je da je je ta fabrka velika pobeda Srbije i da će mnogo značiti za našu zemlju.
Nova fabrika će biti spas, ne samo za Pančevo već i Banat, dodao je Vučić.
Predsednik je odmah po dolasku u ZF održao kraći sastanak sa rukovodstvom kompanije i izvođača radova.
ZF je najavio da će radovi na izgradnji druge fabrike biti gotovi do polovine 2023. godine.

Obilasku radova prisustvuju član Upravnog odbora ZF odgovoran za Diviziju Tehnologija električnih pogonskih sistema Stefan fon Šukman, generalni direktor ZF Srbija Milan Grujić, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pokrajinski premijer Igor Mirović i predstavnici grada Pančeva.
U ZF kažu da novi proizvodni pogon u Pančevu predstavlja značajnu prekretnicu u ravoju ZF Srbija i da će biti prvi proizvodni pogon bez emisija u ZF Diviziji za tehnologiju električnih pogonskih sistema.
Za nastavak investiranja u Pančevu ZF Srbija, čiji je obim veći od 230 miliona evra, ta kompanija je dobila državne novčane subvencije i građevinsko zemljište bez plaćanja naknade.
Mere podrške odobravaju se za investiciju ZF u izgradnju proizvodnog objekta od 33.000 kvadratnih metara u Pančevu, a planirano je novo zapošljavanje 589 radnika na neodređeno vreme.

Foto/Vojvodinauzivo

Za tu investiciju Srbija je dodelila bez naknade 160.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, čija vrednost je procenjena na 138,1 miliona dinara.
Predviđena je i dodela sredstava podsticaja iz budžeta Srbije pa će ZF-u pripasti 42,8 miliona evra.
ZF se obavezuje da početnu investiciju u materijalna i nematerijalna sredstva izvrši do kraja 2027. godine i da mora da uloži najmanje četvrtinu od sopstvenog novca.
Novčanu podršku države ZF će dobiti u šest isplata od 2023. do 2028. godine.
ZF u objektu koji će podići u Pančevu planira da proizvodi sisteme za hibridna i električna vozila.
Nemački investitor ZF Grupa je globalni lider u automobilskoj industriji.
ZF u Pančevu ima 58.000 kvadrnih metara proizvodnog pogona i uključuje savremeni razvojni centar, a tim ZF Srbija zapošljava više od 1.000 ljudi.
ZF je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije a do kraja septembra izvezla je za 273,2 miliona evra.
Ta kompanija u Pančevu već proizvodi agregate vozila za program emobilnosti, i mikroprekidače a planirano je i otvaranje razvojnog centra u Novom Sadu.
Globalno ZF je tehnološka kompanija koja posluje na globalnom nivou i proizvodi sisteme za putnička i komercijalna vozila, kao i industrijsku tehnologiju.
ZF omogućava vozilima da gledaju, razmišljaju i postupaju, a rešenja te kompanije su u domenima upravljanja kretanjem vozila, integrisane bezbednosti, automatizovane vožnja i električne mobilnosti.

ZF omogućava elektrifikaciju različitih vrsta vozila, a svojim proizvodima doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštiti sredine.
Globalno ZF ima oko 157.500 zaposlenih na 188 proizvodnih lokacija u 31 zemlji, a u 2021. godini prijavila je prodaju od 38,3 milijarde evra.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije