Košarka: Debi Ane Jovanov za prvi tim Crvene Zvezde

Košarka: Debi Ane Jovanov za prvi tim Crvene Zvezde

Debi Ane Jovanov za prvi tim Crvene Zvezde

OPOVO, 14. novembar 2022 – Subota, 12. decembar je bio veliki dan za opovačku košarkašicu Anu Jovanov koja je u utakmici 6. kola Prve ženske košarkaške lige Srbije imala svoj debi za prvi seniorski tim Crvene Zvezde MTS.

Crvena Zvezda je pobedila Dugu iz Šapca rezultatom 94:44, a Ana je na terenu provela 8,5 minuta i za to vreme postigla dva poena, imala jednu asistenciju i jednu ukradenu loptu. Uspeh je još veći jer Ana kadetkinja i ima samo 16 godina (puni 23. novembra).

Ana Jovanov je ponikla u opovačkom Agros Basketu, od prošle sezone nastupa za Crvenu Zvezdu sa kojom je osvojila državna prvenstva u kadestkoj i juniorskoj kategoriji, a letos je nastupala za kadetsku reprezentaciju Srbije na Prvenstvu Evrope B divizije sa kojom je osvojila prvo mesto i plasman u A diviziju.

 

foto: ŽKK Crvena Zvezda

 

Fudbal DJBL zapad: Novi poraz Opovčana, Branđani propustili veliku priliku

Fudbal DJBL zapad: Novi poraz Opovčana, Branđani propustili veliku priliku

Novi poraz Opovčana, Branđani propustili veliku priliku

OPOVO, 13. novembar 2022 – Nije novost i nije prvi put ali se našim klubovima u Drugoj južnobanatskoj ligi to sve češće dešava. Da li su započeli utalmicu bez „klupe“ pa u međuvremenu nisu imali zamenu za povređenog fudbalera ili nisu uspeli da sakupe 11 igrača za početak utakmice (što je posebno brukanje), možda više nije ni bitno koliko je neozbiljno.

OMLADINAC (Deliblato) – RADNIČKI (Baranda) 1:1 (1:0); Radnički je propustio kolosalnu priliku da se izjednači sa vodećoom ekipom Budućnosti, koja je sa Proleterom, na veliko iznenađenje odigrala mršavih 1:1 na svom terenu u Banatskom Brestovcu. Nažalost, i Baranđani su kao veliki favoriti izvukli samo bod u deliblatu tako da je razlika od dva boda ostala nepromenjena.

Razlog je svakako u činjenici da su Baranđanani na gostovanje otišli sa samo 10 fudbalera i tako brojčano hendikepirani još dobro i prošli, s obzirom da su na poluvremenu gubili 1:0.

Radnički: Babin, Purić, Petrov, Radojev, Rajšić, Dmiović, S.Divljački, Dobrić, Sabo, Cukić.

OMLADINAC 1927 (Opovo) – BSK BAVANIŠTE 0:3; za razliku od prethodnog kola kada su na teren izašli sa osam fudbalera, Opovčani su ovog puta imali startnih 11. Međutim, ni to nije pomoglo, kao i maler da se u 20. minutu povredi njihov najiskusniji i najkreativniji igrač Selvidin Abdula, tako da su zabeležili sedmi uzastopni poraz u aktuelnom prvenstvu.

Omladinac 1927: Maksimović, Popović, Radojčić, B.Todorović, S.Todorović, Đurđulena, Šiđanin, Ivanov, Cvijović, Abdula, Stajić, Jovanović.

Rezultati 13. kola: Omladinac (D) – Radnički 1.1; Stari Tamiš – Mundial 1:6; Budućnost – Proleter 1:1; Omladinac 1927 – BSK Bavanište 0:3; Jugoslavija – Mladost 6:2.

Tabela: 1. Budućnost (31); 2. Radnički (29); 3. Jugoslavija (25); 4. Proleter (23); 5. Mundial (19); 6. BSK Bavanište (16); 7. Omladinac (D) (14); 8. Mladost (13); 9. Omladinac 1927 (8); 10. Stari Tamiš (7)

 

Košarka: Opovčanima bodovi u Novim Banovcima

Košarka: Opovčanima bodovi u Novim Banovcima

Opovčanima bodovi u Novim Banovcima
OPOVO, 13. novembar 2022 – Košarkaši Opova 99 zabeležili su novu pobedu u prvenstvu Međuregionalne lige KSV jug i sada imaju pozitivan skor pobeda i poraza 4-3.
OMLADINAC (Novi Banovci) – OPOVO 99 80:88 (27:22; 20:29; 14:21; 19:16).

Republička izborna komisija: Danas izbori za članove saveta nacionalnih manjina

Republička izborna komisija: Danas izbori za članove saveta nacionalnih manjina

Danas izbori za članove saveta nacionalnih manjina

Srbija, 13. Novembar 2022
Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjine održavaju se danas, a na njima učestvuje 50 izbornih lista.

Kako je saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa ima 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina, za 19 članovi se biraju neposredno, dok se za četiri biraju putem elektorskih skupština.

Glasanje na neposrednim izborima biće sprovedeno na 949 birackih mesta, koja će biti otvorena od sedam do 20 časova dok će se elektorske skupštine održati u isto vreme, a početak je u 12 časova.

Nacionalne manjina koje biraju članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjacka, bunjevacka, bugarska,  vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka.

Četri nacionalne manjine biraju članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina.

Glasanje putem elektorske skupštine manje je poznat vid izbora od neposrednih.

Izbori putem elektorske skupštine predstavljaju način posrednog izbora članova nacionalnih saveta, navedeno je na sajtu RIK-a, u uputstvu za glasanje putem elektorske skupštine.

Pravo glasa na tim izborima nemaju svi pripadnici nacionalne manjine upisani u poseban birački spisak, već samo oni koji su, po zakonom utvrđenom postupku, prijavili i ispunili zakonske uslove da budu elektori, odnosno da na elektorskoj skupštini biraju članove nacionalnog saveta.

Ključni uslov da neki birač dobije stastus elektora je da ga potpisima podrži određen broj birača pripadnika nacionalne manjine.

Izbore na elektorskoj skupštini sprovodi odbor od tri člana koje imenuje Republička izborna komisija među poznavaocima izbornih postupaka.

Da bi mogla da se održi elektorska skupština, na njoj mora da se pojavi više od polovine potvrđenih elektora.

Izbori na elektorskoj skupštini se sprovode tajnim glasanjem za izborne liste, uz primenu proporcionalnog izbornog sistema, odnosno raspodelom mandata članova nacionalnog saveta srazmerno broju glasova koje su dobile izborne liste.

Kandidate za članove nacionalnog saveta može da predloži najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora.

Kako navode iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, reč je o značajnom društvenom događaju ne samo za nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, poverena “javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima”.

Ključne državne institucije i ustanove na čelu s Republičkom izbornom komisijom učinile su sve korake koji su neophodni da izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina budu održani po najvišim demokratskim standardima. Na taj način Srbija je ponovo potvrdila da je država posvećena ostvarivanju manjinskih prava i prosperitetu nacionalnih manjina, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva sve građane sa pravom glasa da izađu na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi novi sazivi imali potreban demokratski legitimitet i bili pravo predstavničko telo nacionalnih manjina u Republici Srbiji.