OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: Dan škole i jubilej 40 godina od početka rada nove školske zgrade (video)

OŠ „Dositej Obradović“ Opovo: Dan škole i jubilej 40 godina od početka rada nove školske zgrade (video)

Dan škole i jubilej 40 godina od početka rada nove školske zgrade

OPOVO, 9. novembar 2022 – Ovogodišnji dan opovačke osnovne škole prati i jubilej izgradnje i početka rada u novoj školskoj zgradi. Tačno pre 40 godina opovački osnovci su se preselili iz stare škole koja je bila smeštena u vili Mis Helena u novi moderan objekat.
Predsednik opštine Miloš Markov prosvetu i obrazovanje ističe kao jedan od najvažnijih prioriteta podrške lokalne samouprave.
„Danas smo ovde na obeležavanju Dana škole u Opovu, a ujedno je to i jubilej 40 godina od izgradnje objekta škole, tako da danas imamo više razloga za okupljanje i jednu simboličnu proslavu. Mi kao lokalna samouprava blisko sarađujemo sa školom gde nam je obrazovanje svakako jedan od prioriteta na nivou lokalne samouprave. Pomaćemo na one načine na koje u saradnji sa predstavnicima škole definišemo kao prioritete. Zajednički, pre svega infrastrukturno, opremamo naše škole. U ovom ternutku u Sakulama se radi zamena kotla i dogradnja kotlarnice i cilj nam je da školski objekti budu što uslovniji i za decu i za prosvetne radnike. To je neka naša politika koja je bila u prethodnom periodu i tako će biti i ubuduće“, poručio je Markov.

Dan škole u Opovu 2022; Foto/Glas Opova

Povodom Dana škole i jubileja priređena je priredba u svečanoj sali gde su program izveli učenici uz podršku svojih nastavnika, a među zvanicama su bili predstavnici lokalne samouprave zajedno sa predsednikom opštine, direktori javnih ustanova i preduzeća i druge javne ličnosti iz kulturnog i društvenog života naše opštine.
U okviru priredbe nastupio je školski hor, bilo je recitala, dramskih komada, folklora, a po prvi put nastupila je i grupa nastavnika koja je odsvirala i otpevala jednu pesmu što je naišlo na veliko odobravanje učenika i gostiju.
Direktor škole Slaviša Miškov ističe značaj ove prosvetne ustanove koja više od 250 godina prosvećuje generacije Opova i naše opštine.
„Dan škole i mislim da su svi koji su bili prisutni zadovoljni i da su uživali gledajući našu decu i ovo je prilika da se opet posle nekoliko godina ovako okupljamo i uživo proslavimo Dan škole. Četrdeset godina je kako je ova zgrada useljena, veliki jubilej, iako imamo još mnogo većih jubileja kao što je 250 godina postojanja školstva i odprilike je tako u svim našim naseljenim mestima. Veoma smo srećni zbog toga i trudićemo se da unapredimo naš rad i malo se postaramo i oko toga da se malo ova školska zgrada, posle 40 godina, preuredi i renovira, i da bude još prijatnija za boravak naše dece“, izjavio je Miškov za Glas Opova.
Nekadašnaj Osnovna škola „Moše Pijade“ sada nosi naziv po najznačajnijem srpskom prosvetitelju Dositeju Obradoviću. Poslednjih tri decenije ova školska ustanova je bila matična škola sa izdvojenim odeljenjima u Sakulama, Barandi i Sefkerinu, dok od ove godine, nedavnom reorganizacijom, Opovo je matična škola sa jednim izdvojenim odeljenjem u Sefkerinu.

 

Bezbednost u saobraćaju: Postavljanje usporivača brzine (video)

Bezbednost u saobraćaju: Postavljanje usporivača brzine (video)

Postavljanje usporivača brzine 

OPOVO, 9. novembar 2022 – U okviru programa bezbednosti u saobraćaju startovali su radovi na postavljanju usporivača brzine na uličnim kolovozima.

Postavljanje i montiranje usporivača brzine, radnici Javnog preduzeća „Mladost“ započeli su od ulice Žarka Zrenjanina u Opovu, a radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.

Ispred komunalnog preduzeća Igor Vujić je najavio ovu akciju na teritoriji cele opštine.

„Iz bezbednosnih razloga, bezbednosti u saobraćaju a posebno bezbednosti dece, danas je nastavljeno postavljanje usporivača brzine. JP „Mladost“ izvodi radove, danas počinjemo sa naseljenim mestom Opovo gde ćemo postaviti dva usporivača brzine, a od sutra nastavljamo sa postavljanjem i u ostalim naseljenim mestima Opštine Opovo“, izjavio je Vujić.

Usporivači brzine ili ležeći policajci su horizontalne fizičke prepreke kojima se vozači primoravaju na kretanje manjom brzinom na pojedinim delovima putne ili ulične mreže, a povod za njihovo postavljanje je da se kroz smanjenje brzine utiče na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.