Galerija Jovan Popović: Vizionarski metabolizam Masima Frankalancija (video)

Galerija Jovan Popović: Vizionarski metabolizam Masima Frankalancija (video)

Vizionarski metabolizam Masima Frankalancija

OPOVO, 23. novembar 2022 – Otvaranje izložbe „Vizionarski metabolizam“ italijanskog autora Masima Frankalancija u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu privukao je veliku pažnju ljubitelja umetnosti, a ceo događaj je upotpunjen nastupom hora Kulturnog centra Opovo „Harmonium“ i akustičnog sastava Žika & Savulovi.

Masimo Frankalanci je vizuelni umetnik iz Italije, studirao je Umetničku školu u Firenci gde je stekao kvalifikaciju magistra umetnosti sa specijalizacijom iz arhitekture, zatim je studirao Arhitektonski fakultet u Firenci i Politehničku školu u Milanu, postavši tako diplomorani inženjer arhitekture, specijalizovan za proračune i projektovanje osvetljenja.

Vizionarski metabolizam Masima Frankalancija_1; Foto/Glas Opova

Izložbu su otvorili direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, autor izložbe Masimo Frankalanci, Stevan Ubović i dr Ivana Marcikić, osnivač predmeta projektovanje oblika na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Frankalanci se zahvalio organizatorima na toplom prijemu i svima koji su učestvovali u projektu.

„Mnogo sam iznenađen i srećan zbog gostoprimstva na koje sam naišao ovde u Opovu. Zahvaljujem se  na saradnji i pomoći svima koji su učestvovali na ovom projektu, profesorki i direktorki galerije, horu koji je nastupio i zaista sam iznenađen i srećan na ovakvom ambijentu u Opovu“, izjavio je autor izložbe.

Likovnim jezikom Masima Frankalancija dominira istraživački put usmeren ka proučavanju brutalističke arhitekture, metabolističke i konstruktivističke škole i transpozicije likova i estetkih elemenata istih. Ovo istraživanje manifestuje se u skulpturi i tehnici mekanografa na japanskom avagami papiru.

 

Razvojni fond Vojvodine: Prezentacija kreditnih proizvoda u Opovu

Razvojni fond Vojvodine: Prezentacija kreditnih proizvoda u Opovu

Prezentacija kreditnih proizvoda u Opovu
Opovo, 23. novembar 2022
U cilju informisanja poljoprivrednika i privrednika o uslovima kreditiranja Razvojni fond Vojvodine u četvrtak 24.11.2022.godine u 11 časova u  maloj sali Kulturnog centra Opovo organizovaće prezentaciju na kojoj će prisutne upoznati sa delokrugom rada Razvojnog fonda i predstaviti kreditne proizvode i linije fonda namenjene za poljoprivredna gazdinstva,  pravna lica i preduzetnike.
Tema prezentacije su kreditne linije za održavanje enеrgetske efikasnosti, kreditne linije za nabavku nove i polovne poljoprivredne mehanizacije, kupovinu poljoprivrednog zemljišta,  IPARD program, kreditne linije za razvoj turizma kao i druge.
Sve dodatne informacije vezane za prezentaciju možete dobiti u odeljenju za lokalni ekonomski razvoj u Opštinskoj upravi Opovo ili direktno pozivajući Fond  021/2156936  i  021/2156928.

 

Vojvodina: Dobitnici pokrajinskih priznanja i nagrada

Vojvodina: Dobitnici pokrajinskih priznanja i nagrada

Dobitnici pokrajinskih priznanja i nagrada

NOVI SAD, 23. novembra (Tanjug) – Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja donela je odluku o ovogodišnjim dobitnicima najviših priznanja koja se dodeljuju u AP Vojvodini u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta, ravnopravnosti polova i ljudskih i manjinskih prava.
Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede „Lazar Dunđerski” dobila je kompanija „Gebi“, proizvodno-trgovinsko društvo sa ograničenom odgovornošću iz Čantavira, a Pokrajinsko priznanje u oblasti obrazovanja „Ðorđe Natošević” dodeljeno je gimnaziji „Veljko Petrović“ iz Sombora.
Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti kulture „Ferenc Feher” je Udruženje „Banatski kulturni centar“ iz Novog Miloševa, a dobitnica Pokrajinskog priznanja u oblasti sporta „Momčilo Tapavica” atletičarka Adriana Vilagoš.
Pokrajinsko priznanje u oblasti ravnopravnosti polova „Milica Tomić” dodeljeno je Stanislavi Rokvić, osnivaču Edukativnog centra „Poletarac“ u Bačkoj Palanci.
Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić dobitnica je Pokrajinskog priznanja u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek”.
Pokrajinska priznanja, kao i Pokrajinska nagrada „Mihajlo Pupin“ operskom pevaču Željku Lučiću, biće uručeni 25. novembra na svečanosti povodom Dana prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.
Pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek” biće uručeno 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava, navedeno je u saopštenju pokrajinske vlade.

Izvor: AP Vojvodina

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za oktobar

Nacionalna služba za zapošljavanje: Isplata redovne i privremene novčane naknade za oktobar

Isplata redovne i privremene novčane naknade za oktobar
Beograd, 22. novembar 2022.
Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i privremenu novčanu naknadu za mesec oktobar 2022. godine.
Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u sredu 23. novembra, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosovo i Metohija biti isplaćena u četvrtak 24. novembra 2022. godine.