Sportski vikend: Košarka i fudbal u Opovu

Sportski vikend: Košarka i fudbal u Opovu

Košarka i fudbal u Opovu
OPOVO, 11. novembar 2022 – Narednog vikenda očekuje nas pre svega bogat košarkaški program ali i fudbalske utakmice Druge južnobanatske lige. Već u petak pionirke Agros Basketa igraju zaostali meč 1. kola sa ekipom Mladenovca, dok će mlađe pionirke i pionirke u nedelju gostovati u Umci gde igraju sa istoimenom ekipom. Pioniri U14 Opova 99 gostuju u Omoljici dok pioniri U15 dočekuju Vršac. Seniori Opova u 7. kolu gostuju u Novim Banovcima gde se sastaju sa domaćim Omladincom. Fudbaleri Radničkog putuju u Deliblatu i kao i u prethodnim kolima imaju imperativ pobede ako ne žele da zaostanu za ekipom Budućnosti. Opovčani dočekuju BSK Bavanište i teško je bilo šta prognozirati s obzirom na situaciju u klubu. Gosti se nalaze u sredini tabele igraju promenljivo ali Opovčani imaju šest vezanih poraza.

KOŠARKA: Regionalna liga KSB pionirke / grupa 2 / 1. kolo

Opovo, 11. novembar (petak) 19:00h; AGROS BASKET – MLADENOVAC

KOŠARKA: KSV KL U14 pioniri 2009 – D / 4. kolo

Omoljica, 12. novembar (subota) 13:30h; MLADOST – OPOVO 99

KOŠARKA: Međuregionalna liga KSV jug / 7. kolo

Novi Banovci, 12. novembar (subota) 19:00h; OMLADINAC – OPOVO 99

KOŠARKA: Regionalna liga KSB mlađe pionirke / grupa 2 / 7. kolo

Umka, 13. novembar (nedelja) 11:20h; UMKA DŽEZ – AGROS BASKET (Opovo)

KOŠARKA: Regionalna liga KSB pionirke / grupa 2 / 3. kolo

Umka, 13. novembar (nedelja) 12:40h; UMKA DŽEZ – AGROS BASKET (Opovo)

FUDBAL: Druga južnobanatska liga – zapad / 13. kolo

Deliblato, 13. novembar (nedelja) 13:00h; OMLADINAC – RADNIČKI (Baranda)

Opovo, 13. novembar (nedelja) 13:00h; OMLADINAC 1927 – BSK BAVANIŠTE

KOŠARKA: KSV RL U15 pioniri 2008 – C / 4. kolo

Opovo, 13. novembar (nedelja) 17:00h; OPOVO 99 – VRŠAC DOO

Sport i omladina: Dresovi za mlade košarkaše Opova 99

Sport i omladina: Dresovi za mlade košarkaše Opova 99

Dresovi za mlade košarkaše Opova 99

OPOVO, 11. novembar 2022 – U okviru svojih sportskih programa, lokalna samouprava je donirala  komplet sportske opreme za pionirske selekcije Košarkaškog kluba „Opovo 99“.

Tim povodom su predsednik opštine Miloš Markov i njegova zamenica Anka Simin Damjanov posetili klub i obišli trening mlađih kategorija.

Dresovi za mlade košarkaše Opova 99; Foto/Glas Opova

„Kao što sam i ranije isticao, briga i podrška za školski sport i klubove koji rade sa mlađim kategorijama uvek su nam bili prioritet kada je u pitanju sport u našoj opštini. Ovog puta spremili smo dresove za pionire Opova 99, klubu sa dugom tradicijom i kvalitetnim radom sa decom“, izjavio je Markov.

Trener Dejan Fogl je predsednika opštine upoznao sa takmičenjima Košarkaškog saveza Vojvodine u kojima se opovački klub sa dve pionirske selekcije takmiči, a Markov je na kraju sa mladim nadama opovačke košarke odigrao i nekoliko basket partija jedan na jedan.

 

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Slave Srbija i Svet

Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Slave Srbija i Svet

Slave Srbija i Svet
Srbija, 11. Novembar 2022
Srbija i svet danas obeležavaju 11. novembar, Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u sećanje na 11. novembar 1918. godine, kada je potpisano primirje kojim je okončan Veliki rat.
Srbija je bila prva napadnuta u Velikom ratu, ostvarila je i prve pobede na Ceru i Kolubari, poslednja je završila ratne operacije, a procentualo je i najveći stradalnik tog rata – veliku pobedu platila je gubitkom između 1,1 i 1,3 miliona ljudi, odnosno gotovo trećine stanovništva ili 60 odsto muške populacije.
Četvorogodišji rat, do tada najveći u istoriji, okončan je u 11 sati, 11. novembra 1918. godine, kada su sile Antante – Rusija, Francuska i Velika Britanija potpisale primirje sa centralnim silama – Nemačkom i Austrougarskom, na teritoriji današnje Francuske, na liniji ratovanja, u posebnom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša, u šumi u blizini Kompjenja.
Time je dogovoreno primirje na zapadnom frontu – prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica.
Srpska vojska je učestvovala na južnom frontu, gde je postigla najveći prodor koji je jedna od sila saveznica postigla – proboj Solunskog fronta.
Simbol ovog praznika u Srbiji je Natalijina ramonda, poznata i kao “cvet feniks”, jer se i srpska vojska posle svih stradanja i gubitaka, prelaska preko Albanije, Solunskog fronta, “podigla iz pepela” i odnela pobedu.
Nazvana po kraljici Nataliji Obrenović, koja sa motivom albanske spomenice simbolizuje stradanja srpskog naroda i sva iskušenja kroz koja je prošao tokom tog rata.
Natalijina ramonda raste na istoku Srbije, ali i na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište slavne bitke u Velikom ratu.
Albanska spomenica, za vernost otadžbini je državno vojno i civilno odlikovanje dodeljeno svim pripadnicima srpske vojske koji su se u zimu 1915. i 1916. godine povlačili preko nepristupačnih predela Albanije, do Grčke, Krfa, gde su se uz pomoć saveznika oporavili, povratili snagu i krenuli u proboj Solunskog fronta, 1918. godine.
Prema odredbama Zakona o državnim i drugim praznicima, u Srbiji se Dan primirja kao državni praznik 11. novembra, od 2012. godine obeležava neradno.
Ovaj dan obeležava se i u svetu, pa je tako u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Francuskoj, 11. novembar dan sećanja na veterane iz Prvog, ali i Drugog svetskog rata.
Velika Britanija ga obeležava od prve godišnjice, 11. novembra 1919. godine, a simbol praznika u toj zemlji je crveni cvet maka.
Prvi svetski rat je formalno završen Versajskim mirom 28. juna 1919. godine.

Vremenske prilike: Danas hladnije, na planinama moguć sneg

Vremenske prilike: Danas hladnije, na planinama moguć sneg

Danas hladnije, na planinama moguć sneg

Srbija, 11. novembar
U Srbiji će danas biti umereno oblačno i hladnije. U centralnim i južnim delovima biće mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, a na visokim planinama i sa kratkotrajnim snegom. Duvaće slab i umeren, na istoku Srbije i u planinskim predelima povremeno jak severozapadni vetar. Najniža temperatura od 4 do 10 stepeni, a najviša od 11 do 16 stepeni. U Beogradu će danas nakon oblačnog jutra u toku dana biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i malo hladnije. Vetar slab i umeren, severozapadni.

Najniža temperatura od 7 do 9 stepeni, a najviša oko 14 stepeni. Sutra ujutro ponegde kratkotrajna magla.

U toku dana promenljivo oblačno, u brdsko-planinskim predelima još ponegde s kratkotrajnom kišom, a na visokim planinama iznad 1500 metar i sa kratkotrajnim snegom. U nedelju i ponedeljak se po kotlinama, nizijama i dolinama reka jutarnja očekuje magla i niska oblačnost. U utorak se očekuje malo do umereno oblačno i suvo, u košavskom području uz umeren i jak jugoistočni vetar. Od srede naoblačenje i zahlađenje s kišom, na planinama sa snegom.