Dom zdravlja Opovo: Praksa logopeda realna potreba naše sredine

08/02/2022

Praksa logopeda realna potreba naše sredine

OPOVO, 8. februar 2022 – U našoj opštini, već sedam godina, u Domu zdravlja, radi logoped. U svom svakodnevnom radu, susreće se sa velikim brojem dece, različite dobi i različitih govorno-jezičkih poteškoća. Logoped prati čitav niz aspekata detetovog razvoja: govorno-jezički, socio-emocionalni i psihomotorni, koji se međusobno prepliću, i ako I jedan od ovih, podjednako bitnih faza izostane, dolazi do usporavanja ili kašnjenja u razvoju. Savetodavnim radom, od najranijeg uzrasta deteta, logoped obučava roditelje za stimulativna delovanja u kućnim uslovima.

Neizostavno je reći da je govorno-jezička patologija u enormnom porastu poslednjih godina, pa tako predlažemo roditeljima da ne odlažu obraćanje stručnjaku i ne pribegavaju izgovorima: “Mali je još i ima vremena”.

Savet roditeljima je da ako imaju bilo kakvu nedoumicu, vezanu za razvoj deteta, obrate se našem logopedu. Roditelj ima pravo da ne zna nešto, ali ima pravo da se konsultuje sa stručnjakom, poručila je defektolog – master logoped u Domu zdravlja Opovo, Vesna Petrovski.

Raspored rada logopeda: ponedeljak i četvrtak – Opovo, utorak- Baranda, sreda- Sefkerin, petak – Sakule. Kontakt telefon za zakazivanje 062/8803117

U opovačkoj zdravstvenoj ustanovi služba logopeda je počela da radi početkom 2015. godina ali je nažalost zbog pandemije koronavirusa kao i porodiljskog odsustva doktorke, jedan duži period nije radila.

O ličnim iskustvima i značaju rada logopeda u našoj sredini razgovarali smo i sa našim sugrađaninom Borisom Maletićem, roditeljom deteta koje koristi usluge defektologa – logopeda, a bio je i jedan od inicijatora da se ova služba što pre ponovo uspostavi.

„Prema mojim saznanjima veće ili manje probleme sa govorom u našoj opštini ima par stotina dece, tako da je potreba za ovom vrstom specijaliste neophodna. Vesna Petrovski je dobar stručnjak i drago mi je što se problemi sistemski rešavaju jer se sada puno toga može ispraviti već u predškolskom uzrastu“, kaže Maletić.

Rad ove specijalističke službe u Domu zdravlja Opovo finansira lokalna samouprava, a Maletić ističe više benefita činjenice da Opovo ima defektologa – logopeda. „Veoma je važno što u našoj sredini imamo defektologa – logopeda, pre svega zbog dece kojima je pomoć potrebna i to u što ranijem uzrastu, a nije zanemarljiva ni ušteda vremena i sredstava odlazaka na preglede u Beograd ili Pančevo, kao i plaćanja pregleda u privatnim ordinacijama. Navešću vam i primer Borče, koja ima 100.000 stanovnika i jednog logopeda i naše opštine koja ima logopeda na 10.000 stanovnika“, rekao je Maletić i uputio savet svim roditeljima da više komuniciraju sa decom i da bez predrasuda, na vreme odvedu dete kod specijaliste ako se za to ukaže potreba.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije