Ukupno 18 zaraženih koronavirusom: VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE

11/03/2020

VLADA SRBIJE DONELA NOVE MERE

Beograd, 11. mart 2020;

U Republici Srbiji je do 20 časova 11. marta 2020. godine registrovano ukupno 18 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Do 20 časova 11. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 151 osoba koja je ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 20 časova, 11.03.2020. godine testirani su uzorci 21 osobe od kojih je 6 bilo pozitivnih i 15 negativnih na novi korona virus.

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere i precizirala pojedne postojeće, radi sprečavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19.

Doneta je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama. Pod javnim okupljanjem smatra se okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji sa više od 100 ljudi.

Kada je reč o privremenoj zabrani ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj, precizirano je da se ona odnosi isključivo na osobe koje su boravile u provinciji Hubej Narodne Republike Kine, gradu Degu i provinciji Severni Gjongsang Republike Koreje i kantonu Tićino u Švajcarskoj.

Ostaje na snazi zabrana privremenog ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Italiji i Islamskoj Republici Iran.

Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične prelaze i biće privremeno zatvorena 44 manja i povremena granična prelaza.

Kada je reč o uslužnim objektima koji se nalaze na tranzitnoj ruti kroz Srbiju i auto-putevima, doneta je odluka da njihovi zaposleni moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je instrukciju svim osnovnim i srednjim školama u zemlji u cilju prevencije širenja eventualne infekcije.

Svakoga dana u 18 časova Ministarstvo zdravlja i epidemiološke službe obaveštavaće građane o stanju korona virusa u Srbiji.

Sve odluke stupaju na snagu u četvrtak, 12. marta.

Vlada poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće Uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe, krštenja i slične manifestacije sa većim brojem ljudi, da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

Građani koji imaju simptome koje izaziva koronavirus ne treba da idu u domove zdravlja ili bolnice, već bi trebalo da se obrate dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže informacije kontaktirati brojeve telefona +381 64 8945-235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Ulica dr Subotića 5, broj telefona +381 11 2684-566 ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj građani borave.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije