Stižu rode u Potamišje: I SEFKERINSKI „PRVOJE“ PORANIO

02/03/2020

I SEFKERINSKI „PRVOJE“ PORANIO

Sefkerin, 2. februar 2020;

Već tokom poslednje dekade februara bele rode su počele da se se pojavljuju širom regiona i Evrope. U neposrednoj okolini Pančeva prva roda je zabeležena već 8. februara. Prvog dana marta na svoje staro gnezdo sleteo je i sefkerinski „Prvoje“ da uredi „dom“ i sačeka svoju partnerku. Ovu lepu vest javila nam je naša čitateljka Irina Jevtić, koja kaže da je „Prvoje“ i prethodnih godina uvek bio prvi u Sefkerinu.

Čeda Vučković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da su za ovako rani dolazak ptica „krivac“ klimatske promene.

„Prethodne dve nedelje dobijali smo vesti o pojavljivanju belih roda u celom regionu što je izuzetno rano, mada nas to ne treba puno začuditi jer je cela zima bila u znaku ranog proleća. Poslednjih godina sve češće se neke mediteranske vrste gnezde u Srbiji što je egzaktan pokazatelj da se klima ubrzano menja i da, pre svega uzroke klimatskih promena, moramo shvatiti ozbiljno. Što se tiče sefkerinskog „Prvoja“ zanimljivo je da smo prošlog petka na osnovu građanske inicijative i u saradnji sa lokalnom samoupravom i komunalnim preduzećem imali zakazano postavljanje metalne platforme za gnezdo upravo na električnom stubu gde se smestio Prvoje jer je to gnezdo prethodne godine izazivalo kratke spojeve. Akcija je otkazana zbog kiše i pomerena za ovu nedelje ali kako stvari stoje, akciju ćemo prolongirati za pozno leto kada potomstvo Prvoja izleti iz gnezda“, izjavio je za Glas Opova Vučković.

Tokom poslednjih desetak dana slične akcije su sprovedene u Barandi i Opovu, a lokalna samouprava je finansirala izradu više komada veštačkih platformi za gnezda, koje će kada se budu stvorili uslovi postaviti na električne stubove.

Inače, najveći deo populacije belih roda (Ciconia ciconia), koja je inače strogo zaštićena vrsta, gnezdi se u Vojvodini, a dominira populacija u Potamišju, odnosno selima i mestima duž reke Tamiš. Za nas je zanimljivo da se u Opštini Opovo (Sakule, Baranda, Opovo, Sefkerin) u zavisnoti od sezone i uslova, gnezdi između 80 i 90 parova belih roda. Najviše aktivnih gnezda ima Sakule (35 – 40) i nalazi se na drugom mestu u Srbiji, odmah iza rekordera sela Taraš kod Zrenjanina koja ima preko 40 aktivnih gnezda belih roda.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Danas počeo mini raspust

Danas počeo mini raspust

VOJVODINA, 28. Mart 2024 Školarci iz Vojvodine od danas do srede, 3. aprila uživaće u slobodnom vremenu tokom prolećnog raspusta. Ostali đaci idu na ovu pauzu od ponedeljka, 29. aprila, na kojoj će biti sve do 7. maja kada se vraćaju u školske klupe. Tada se praznuje...

najnovije

najčitanije