Institut za transfuziju krvi Srbije: Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

03/02/2022

Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

BEOGRAD, 3. februara (Tanjug) – Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata i pozvao sugrađane da dobovoljno daju krv.

U saopštenju se navodi da svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana korona virusom doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi jer, kako se dodaje, među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period da bi ponovo dali krv.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sugrađane svih krvnih grupa, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, da dobrovoljno daju krv u toj zdravstvenoj ustanovi ili na nekoj od akcija na terenu, a spisak lokacija gde to mogu da učine nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Podseća se da se sutra, 4. februara, širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv raka i dodaje da će Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine obeležiti prvu nedelju februara pozivom svim zdravim sugrađanima da učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi daju svoj doprinos tom danu.

U Srbiji se godišnje u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba, navodi se u saopštenju i podseća da je pacijentima obolelim od raka krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet, precizira se i dodaje da se više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku “Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv”.

pročitajte još i

JP Mladost: Zbog radova, deo Opova u subotu bez vodosnabdevanja

JP Mladost: Zbog radova, deo Opova u subotu bez vodosnabdevanja

Zbog radova, deo Opova u subotu bez vodosnabdevanja OPOVO, 31. mart 2023 - Zbog rekonstrukcije vodovodne mreže u Šumskoj ulici u Opovu, 1. aprila (subota) od 9:00 do 15:00 časova bez vode će biti građani sledećih ulica: Slatinska (od 2. oktobra do kraja ulice), Branka...

Vremenske prilike: Promenljivo oblačno, za vikend nestabilno

Vremenske prilike: Promenljivo oblačno, za vikend nestabilno

Promenljivo oblačno, za vikend nestabilno Srbija, 31.mart. 2023. Promenljivo oblačno i toplo. Ujutro u Banatu i na istoku Srbije ponegde slaba kiša. Kasnije posle podne jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima, prvo na severu i zapadu, uveče i tokom noći i u ostalim...

JP Mladost: Zbog radova, deo Opova u petak bez vodosnabdevanja

JP Mladost: Zbog radova, deo Opova u petak bez vodosnabdevanja

 Zbog radova, deo Opova u petak bez vodosnabdevanja OPOVO, 30. mart 2023 - Zbog rekonstrukcije vodovodne mreže u Šumskoj ulici u Opovu, 31. marta (petak) od 9:00 do 15:00 časova bez vode će biti građani sledećih ulica: Slatinska (od 2. oktobra do kraja ulice), Branka...

najnovije

najčitanije