Institut za transfuziju krvi Srbije: Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

03/02/2022

Sutra dan borbe protiv raka, apel dobrovoljnim davaocima krvi

BEOGRAD, 3. februara (Tanjug) – Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je danas da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata i pozvao sugrađane da dobovoljno daju krv.

U saopštenju se navodi da svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana korona virusom doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi jer, kako se dodaje, među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period da bi ponovo dali krv.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sugrađane svih krvnih grupa, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, da dobrovoljno daju krv u toj zdravstvenoj ustanovi ili na nekoj od akcija na terenu, a spisak lokacija gde to mogu da učine nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs.

PROČITAJTE JOŠ:





Podseća se da se sutra, 4. februara, širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv raka i dodaje da će Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine obeležiti prvu nedelju februara pozivom svim zdravim sugrađanima da učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi daju svoj doprinos tom danu.

U Srbiji se godišnje u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba, navodi se u saopštenju i podseća da je pacijentima obolelim od raka krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet, precizira se i dodaje da se više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku “Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv”.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije