Banatski slatki dan u Opovu: Na štandovima poslastice, na platou pesma i igra (video)

25/07/2021

Na štandovima poslastice, na platou pesma i igra

OPOVO, 24. jul 2021 – U okviru kulturnog leta 2021, na platou ispred galerije „Jovan Popović“ u organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo i Aktiva žena opštine Opovo održana je manifestacija „Banatski slatki dan“.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Miloš Markov, direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić i predsednica Aktiva žena opštine Opovo Zorica Ugrinov, dok je glumica Tatjana Reljin imala recital svojih pesama.

Predsednik opštine je izrazio zadovoljstvo odzivom izlagača i posetilaca, sa željom da manifestacija postane tradicionalna.

„Uspeli smo po prvi put da realizujemo jednu ovakvu manifestaciju, zadovoljni smo odzivom i kako manifestacija protiče, sve je u nekom banatskom tradicionalnom stilu, specijaliteti, proizvodi i muzika. To nam je i bila želja, a želja nam je naravno da nastavimo i narednih godina i da manifestacija bude sveobuhvatnija i kvalitetnija“, rekao je Markov.

Na štandovima veliki izbor banatskih poslastica, pita i kolača, ali bilo je slanih proizvoda, kao i sokova, vina i piva iz domaće radinosti.

„S obzirom da se manifestacija zove „Banatski slatki dan“ mi smo se naravno potrudile da to budu baš banatske poslatice, ne samo kolači nego između ostalog i rezanci s makom, rezanci s orasima, neprikosnovena kraljica banatske slatke kuhinje štrudla s makom, vanilice, kolač na tuč, grancle, vanilice, zaboravljene kolače kao što su šapice i damen kapric, mađarica, lenja pita sa jabukama, sa višnjama, sa bundevom, naravno tu je i slano, imamo pogačice sa čvarcima i kifle i sve ono što se odvajkada pravilo u Banatu“, poručila je Zorica Ugrinov.

Pored izlagača iz Opova, na manifestaciji su učestvovala udruženja žena i proizvođači iz Sefkerina, Barande, Pančeva, Kovačice i Kačareva.


PROČITAJTE JOŠ: Rok za foto konkurs produžen do 1. avgusta


U okviru kulturnog programa, učestvovala su kulturno – umetnička društva „Sveti Nikola“ iz Sakula i „SM Čigra“ iz Opova, koja su izvela splet igara iz Banata i Šumadije, dok su za dobru muziku i štimung bili zaduženi Opovački tamburaši.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Poziv učesnicima ratova za prijavu u udruženje

Poziv učesnicima ratova za prijavu u udruženje

OPOVO,14. jun 2024 Udruženje boraca ratova 91 – 99 „Banat“ iz Opova poziva sve učesnike ratova da podnesu zahtev za konačni status u opštini Opovo gde je od dokumentacije potrebna lična karta i vojna knjižica. Sticanjem ovog statusa dobijaju se određene beneficije,...

Poziv za učešće na Festivalu mentalnog zdravlja 2024.

Poziv za učešće na Festivalu mentalnog zdravlja 2024.

PANČEVO, 10. jun 2024 - Zavod za javno zdravlje Pančevo i Udruženje „Pneuma“ Kreativni kolektiv pozivaju zainteresovane ustanove, nevladine organizacije, udruženja i pojedince da se pridruže u kreiranju programa i organizovanju događaja u okviru Festivala mentalnog...

najnovije

najčitanije