Završena žetva pšenice: Prinos između šest i po i sedam tona

July 16, 2021

Prinos između šest i po i sedam tona

Pančevo, 16. Jul 2021

Izvor: RTV
Žetva pšenice na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara završena je na 18200 hektara. Prema podacima Instituta “Tamiš ” prosečan prinos je između šest i po i sedam tona, a na pojedinim parcelama bilo je i 11 tona po hektaru. Paori mogu biti zadovoljni i kvalitetom zrna. Sadržaj proteina je od 13 do 16 procenata, a hektolitar se kreće od 76 do 88.

Ekstremno visoke temperature ovog meseca nisu drastično uticale na smanjenje prinosa i kvalitet zrna jer je pšenica bila na kraju zrenja.

“Žetva je protekla vrlo brzo u uslovima izuzetno visokih temperature i za ljude i za mehanizaciju. Ono što je najinteresantnije i pored dobrog roda kada izađete na parcelu i vidite otkose slame možete da vidite jednu izuzetno lepu zlatnu boju što znači da su usevi bili izuzetno zdravi”, kaže Inženjer Ratarstva Bogdan Garalejić, iz Instituta “Tamiš” Pančevo.

Žetvene ostatke, ukoliko se ne odnose za potrebe stočarstva, najbolje je zadržati na parceli i nikako ne spaljivati.

“Sada je potrebno uraditi ljušćenje strnjišta,odvajanje donjeg dela stabla od zemljišta kako bi se smanjilo isparenje, odnosno, gubitak vlage iz zemljišta i da bi se u toku avgusta meseca odradio tretman herbicidima i korovi se eliminisali sa same parcele. Nakon toga ide đubrenje i osnovna obrada zemljišta”, objasnio je Garalejić.

Ovo je idealno vreme da se urade analize zemljišta na hemijske osobine kako bi se mogle odrediti količine i vrste đubriva koje će se koristiti, poručuju iz Instituta Tamiš.

pročitajte još i

ED Pančevo: Najava radova u Sefkerinu

ED Pančevo: Najava radova u Sefkerinu

Najava radova u Sefkerinu OPOVO, 29. novembar 2022 – Zbog planiranih radova Elektrodistribucije Pančevo, u četvrtak, 1. decembra, u vremenskom intervalu od 10:30 do 12:30 časova, bez struje će biti ulice Parkovska i Oslobođenja kod parka. Elektrodistribucija Pančevo...

Vremenske prilike: Danas oblačno, ujutru ponegde -2 stepena

Vremenske prilike: Danas oblačno, ujutru ponegde -2 stepena

Danas oblačno, ujutru ponegde -2 stepena Srbija, 28. novembar 2022 U Beogradu i okolini danas umereno do potpuno oblačno, a ujutro i delom pre podne maglovito. Vetar slab, od sredine dana i umeren, istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od -1 do 2, najviša dnevna...

Autobuska stanica Opovo: Prodaja mesečnih markica za decembar

Autobuska stanica Opovo: Prodaja mesečnih markica za decembar

Prodaja mesečnih markica za decembar OPOVO, 26. decembar 2022 - Autobuska stanica Opovo obaveštava putnike da će se prodaja mesečnih karti (markica) za decembar obavljati u sledećim terminima: SP Lasta 28.11.2022.         06:00 – 20:00 časova 29.11.2022.         06:00...

najnovije

najčitanije