Završena žetva pšenice: Prinos između šest i po i sedam tona

16/07/2021

Prinos između šest i po i sedam tona

Pančevo, 16. Jul 2021

Izvor: RTV
Žetva pšenice na području Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara završena je na 18200 hektara. Prema podacima Instituta “Tamiš ” prosečan prinos je između šest i po i sedam tona, a na pojedinim parcelama bilo je i 11 tona po hektaru. Paori mogu biti zadovoljni i kvalitetom zrna. Sadržaj proteina je od 13 do 16 procenata, a hektolitar se kreće od 76 do 88.

Ekstremno visoke temperature ovog meseca nisu drastično uticale na smanjenje prinosa i kvalitet zrna jer je pšenica bila na kraju zrenja.

“Žetva je protekla vrlo brzo u uslovima izuzetno visokih temperature i za ljude i za mehanizaciju. Ono što je najinteresantnije i pored dobrog roda kada izađete na parcelu i vidite otkose slame možete da vidite jednu izuzetno lepu zlatnu boju što znači da su usevi bili izuzetno zdravi”, kaže Inženjer Ratarstva Bogdan Garalejić, iz Instituta “Tamiš” Pančevo.

Žetvene ostatke, ukoliko se ne odnose za potrebe stočarstva, najbolje je zadržati na parceli i nikako ne spaljivati.

“Sada je potrebno uraditi ljušćenje strnjišta,odvajanje donjeg dela stabla od zemljišta kako bi se smanjilo isparenje, odnosno, gubitak vlage iz zemljišta i da bi se u toku avgusta meseca odradio tretman herbicidima i korovi se eliminisali sa same parcele. Nakon toga ide đubrenje i osnovna obrada zemljišta”, objasnio je Garalejić.

Ovo je idealno vreme da se urade analize zemljišta na hemijske osobine kako bi se mogle odrediti količine i vrste đubriva koje će se koristiti, poručuju iz Instituta Tamiš.

pročitajte još i

Autobuska stanica Opovo: Prodaja markica za april 2023.

Autobuska stanica Opovo: Prodaja markica za april 2023.

Prodaja markica za april OPOVO, 29. mart 2023 - Autobuska stanica Opovo obaveštava putnike da će se prodaja mesečnih karti (markica) za april obavljati u sledećim terminima: SP Lasta: 29.03.2023.         06:00 – 20:00 časova 30.03.2023.         06:00 – 20:00 časova...

Vremenske prilike: Ujutro mraz, tokom dana naoblačenje

Vremenske prilike: Ujutro mraz, tokom dana naoblačenje

Ujutro mraz, tokom dana naoblač Ujutro mraz, tokom dana naoblačenje Srbija, 29. marta 2023 U Srbiji ujutro u većem delu zemlje pretežno vedro i hladno uz mraz, samo se na severozapadu očekuje umereno naoblačenje, koje će se tokom dana proširiti na ostale krajeve....

najnovije

najčitanije