Program sufinansiranja verskih zajednica: Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi (video)

08/07/2021

Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi

BARANDA, 8. jul 2021 – Radovi na renoviranju krova, oluka i građevinske limarije na crkvi u Barandi ulaze u završnu fazu i kako se očekuje biće završeni za par dana.

U pitanju je realizacija projekta preko programa lokalne samouprave na konkursu za finansiranje projekata verskih zajednica na teritoriji Opštine Opovo, kao i donacijama vernika i lokalnih privrednika.

Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov, njegov pomoćnik Nebojša Kovačević i opštinski većnik Milovan Knežević.

Protonamesnik Srpske pravoslavne crkve u Barandi Nebojša Vujinov zahvalio se lokalnoj samoupravi i svim donatorima koji su pomogli ovaj projekat čija je vrednost preko milion dinara.

„Zahvaljujući sufinansiranju lokalne samouprave, a na inicijativu crkvenog odbora, krenuli smo u radove jer je krov bio u lošem stanju, crep je propao, počelo je da kisne, tako da je bilo krajnje vreme da se krov popravi. I Bogu hvala, vreme nas je poslužilo, majstori radove privode kraju, ima tu još jedno dva dana da završe oltarski deo svetog hrama. Ujedno da se zahvalim predstavnicima lokalne samouprave koji su danas došli i lično učestvovali materijalnom pomoći, stanovnicima Barande koji su se u velikom broju odazvali jer su videli da je to jedan od većih radova na svetom hramu, a ko god danas došao u Barandu i vidi školu, crkvu, mesna zajednicu, ambulantu, centar, da bude lepo svima i da budu jedan ukras i ponos sela“, poručio je Vujinov. 

Predsednik opštine Miloš Markov ističe dobre strane novog programa i konkursa za verske zajednice, posebno renoviranja crkvenih objekata koji pored duhovog, imaju i veliki kulturno – istorijski značaj za našu sredinu.

„Lokalna samouprava je po prvi put raspisala konkurs za finansiranje projekata verskih zajednica. Ove godine smo odvojili 1,5 miliona dinara, odnosno po 300.000 dinara za četiri pravoslavne i jednu katoličku crkvu. Prve benefite novog programa već možemo da vidimo. Rimokatolička crkva je sprovela uređenje parohijskog doma, odnosno župnog dvora. Takođe, ovde u Barandi, ja moram da iskažem zadovoljstvo kada vidim današnje radove. Mi smo izdvojili 300.000 dinara, a odazvalo se i lokalno stanovništvo i privrednici, tako da su došli do svote od 1,5 miliona dinara i tim sredstvima uradili renovranje krova, odnosno nešto što će ostati u narednih 30 godina. Izuzetno sam zadovoljan ovim programom jer odlične rezultate vidimo već sada i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu jer nisu ovde u pitanju samo verski objekti, koji su naravno od velikog značaja, ovde su u pitanju i zgrade koje imaju veliku istorijsku i kulturnu vrednost, pa se mi tako prema njima i donosimo i želimo da budu i ukras našeg mesta, osim što su naravno i duhovna svetilišta“, izjavio je Markov.

Prema rečima sveštenika Nebojše Vujinova u septembru se planira obnova crkvenog tornja, dok se naredne godine planira sečenje vlage, renoviranje spoljne fasade i krečenje.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Kultura: Vila Helena kao nekad (video)

Kultura: Vila Helena kao nekad (video)

Vila Helena kao nekad (video) https://youtu.be/_52CAFjFfto OPOVO, 5. decembar 2023 – Vila Mis Helena je svakako jedan od najstarijih i istorijski najznačajnijih arhitektonskih objekata u Opštini Opovo. Zgradu je podigao krajem 19. i početkom 20. veka austrougarski...

najnovije

najčitanije