Program sufinansiranja verskih zajednica: Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi (video)

July 8, 2021

Radovi na rekonstrukciji krova crkve u Barandi

BARANDA, 8. jul 2021 – Radovi na renoviranju krova, oluka i građevinske limarije na crkvi u Barandi ulaze u završnu fazu i kako se očekuje biće završeni za par dana.

U pitanju je realizacija projekta preko programa lokalne samouprave na konkursu za finansiranje projekata verskih zajednica na teritoriji Opštine Opovo, kao i donacijama vernika i lokalnih privrednika.

Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov, njegov pomoćnik Nebojša Kovačević i opštinski većnik Milovan Knežević.

Protonamesnik Srpske pravoslavne crkve u Barandi Nebojša Vujinov zahvalio se lokalnoj samoupravi i svim donatorima koji su pomogli ovaj projekat čija je vrednost preko milion dinara.

„Zahvaljujući sufinansiranju lokalne samouprave, a na inicijativu crkvenog odbora, krenuli smo u radove jer je krov bio u lošem stanju, crep je propao, počelo je da kisne, tako da je bilo krajnje vreme da se krov popravi. I Bogu hvala, vreme nas je poslužilo, majstori radove privode kraju, ima tu još jedno dva dana da završe oltarski deo svetog hrama. Ujedno da se zahvalim predstavnicima lokalne samouprave koji su danas došli i lično učestvovali materijalnom pomoći, stanovnicima Barande koji su se u velikom broju odazvali jer su videli da je to jedan od većih radova na svetom hramu, a ko god danas došao u Barandu i vidi školu, crkvu, mesna zajednicu, ambulantu, centar, da bude lepo svima i da budu jedan ukras i ponos sela“, poručio je Vujinov. 

Predsednik opštine Miloš Markov ističe dobre strane novog programa i konkursa za verske zajednice, posebno renoviranja crkvenih objekata koji pored duhovog, imaju i veliki kulturno – istorijski značaj za našu sredinu.

„Lokalna samouprava je po prvi put raspisala konkurs za finansiranje projekata verskih zajednica. Ove godine smo odvojili 1,5 miliona dinara, odnosno po 300.000 dinara za četiri pravoslavne i jednu katoličku crkvu. Prve benefite novog programa već možemo da vidimo. Rimokatolička crkva je sprovela uređenje parohijskog doma, odnosno župnog dvora. Takođe, ovde u Barandi, ja moram da iskažem zadovoljstvo kada vidim današnje radove. Mi smo izdvojili 300.000 dinara, a odazvalo se i lokalno stanovništvo i privrednici, tako da su došli do svote od 1,5 miliona dinara i tim sredstvima uradili renovranje krova, odnosno nešto što će ostati u narednih 30 godina. Izuzetno sam zadovoljan ovim programom jer odlične rezultate vidimo već sada i tako ćemo nastaviti i u narednom periodu jer nisu ovde u pitanju samo verski objekti, koji su naravno od velikog značaja, ovde su u pitanju i zgrade koje imaju veliku istorijsku i kulturnu vrednost, pa se mi tako prema njima i donosimo i želimo da budu i ukras našeg mesta, osim što su naravno i duhovna svetilišta“, izjavio je Markov.

Prema rečima sveštenika Nebojše Vujinova u septembru se planira obnova crkvenog tornja, dok se naredne godine planira sečenje vlage, renoviranje spoljne fasade i krečenje.

pročitajte još i

Sefkerin: Pomoć lokalne samouprave za Živu Nestorova

Sefkerin: Pomoć lokalne samouprave za Živu Nestorova

Pomoć lokalne samouprave za Živu Nestorova SEFKERIN, 24. septembar 2022 – Pred odlazak u penziju, Živu Nestorova (65) iz Sefkerina zadesila je velika nesreća. Naime, njemu je letos izgorela kuća do temelja, tako da je ostao bez krova nad glavom. Živa je navikao na...

Opštinska uprava Opovo: Suzbijanje krpelja i smrdibuba

Opštinska uprava Opovo: Suzbijanje krpelja i smrdibuba

Suzbijanje krpelja i smrdibuba OPOVO, 23. septembar 2022 - Nekoliko godina unazad, naročito u periodu seprembar - oktobar primećen je povećan broj smrdibuba  na fasadama ali i u stambenim objektima, kada traže povoljno mesto za prezimljavanje, tako da smo bili svedoci...

najnovije

najčitanije