Sefkerin: Obeleženi Dani Dositeja Obradovića

Sefkerin: Obeleženi Dani Dositeja Obradovića

Obeleženi Dani Dositeja Obradovića

SEFKERIN, 28. april 2023 – Prigodnim programom u  IO ,,Sveti Sava” u Sefkerinu, obeleženi su, prvi put i na ovakav način, Dani Dositeja Obradovića. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Zadužbinom „Dositej Obradović“, uputilo je svim školama u Srbiji prigodan materijal kao pomoć pri realizaciji aktivnosti. Zanimljiv školski čas održan je 28. aprila i posvećen jednom od najvažnijih prosvetitelja i učitelja našeg naroda, Dositeju, po kome i matična škola u Opovu nosi ime. Priređena je, takođe, i izložba knjiga o Dositeju koje poseduje školska biblioteka.
Učenici su se podsetili najvažnijih pojedinosti o životu i radu Dositeja Obradovića; basni, koje su čitali u mlađim razredima i Dositejeve autobiografije i jezika kojim je pisao, sa čime se upoznaju u osmom razredu, i na taj način se još bolje pripremili za polaganje završnog ispita.
Programu su prisustvovali svi učenici i zaposleni i ostaje utisak da nam treba još ovako lepih i korisnih manifestacija.

Nastavak saradnje između škola u Barandi i Kovinu

Nastavak saradnje između škola u Barandi i Kovinu

Nastavak saradnje između škola u Barandi i Kovinu

Baranda/Kovin 27. april 2023
Učiteljica i književnica Nada Kljajić iz Barande je u novembru 2022. godine, posetila OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kovinu i predstavila svoju knjigu za decu „Hajde da se igramo!“ Nakon te saradnje, ostvarena je nova 27.aprila 2023. godine, kada je odvela svoje učenike u  posetu drugovima iz Kovina, uoči njihovog Dana škole.
Đaci iz Barande su dočekani uz pesme i zagrljaje, a zatim  su novim drugovima prikazali lutkarsku predstavu (njihove učiteljice) o neopravdanoj diskriminaciji, pod nazivom „Oboji me!“  Nakon toga svi zajedno su pošli u obilazak znamenitosti Kovina. Službenica Katarina iz Turističkog centra  je povela decu u obilazak starog dela Kovina, gde su deca videla najveću maketu na svetu na otvorenom, izgrađenu daleke 1964.godine, a koja prikazuje tok reke Dunava od ulaska do izlaska iz naše zemlje. U marini reke Dunav, su zatim đaci  videli i dve drvene šajke iz doba Prvog svetskog rata.

poseta drugovima iz Kovina: Glas Opova

U Kulturnom centru đaci su zatim mogli da posete Internacionalni umetnički studio umetnika Radovana Trnavca Miće. Arheološku i Paleontološku zbirku prikupljenu sa teritorije opštine Kovina, kao i „Foto arhiv“ kolekciju fotoaparata Branimira Karanovića.
Šetnjom kroz ovaj lepi banatski grad završio se sadržajan i nezaboravan izlet za đake III-2 iz škole u Barandi. Na ovaj način ostvareni su brojni obrazovno-vaspitni ciljevi. Kroz korelativno, kooperativnu i ambijentalnu nastavu, zahvaljujući nesebičnoj podršci direktora OŠ „Zoran Petrović“ Sakule, Draganu Andrejiću i zamenici direktora Katarini Varšic, đaci su usvojili nova znanja i ostvarili nova prijateljstva.

 

N.K.

Eko-san plus: Najava tretiranja larvi komaraca

Eko-san plus: Najava tretiranja larvi komaraca

Najava tretiranja larvi komaraca

OPOVO, 29. april 2023 – Firma Eko-san plus izvršiće tokom maja više tretmana suzbijanja larvi komaraca na teritoriji Opštine Opovo. U pitanju su tretmani sa zemlje, tretiraće se priobalja reka, izlivi reka, kanali, jezera i bare na površini od 350 hektara. Tokom tretmana koristiće se preparat Larvastop Piriprox ZG 4kg/ha (preparat nije opasan za pčele)

 

Mesna zajednica Sakule: Pokloni za odlične učenike

Mesna zajednica Sakule: Pokloni za odlične učenike

Mesna zajednica Sakule: Pokloni za odlične učenike
OPOVO, 29. april 2023 – Mesna zajednica Sakule uručila je poklone za dva odlična učenika sakulske Osnovne škole „Zoran Petrović“. Po dečiji bicikl dobile su Sara Ilić i Nedić Simon, učenici četvrtog razreda. Bicikle su uručili predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin i zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.

Pored kriterijuma koji je podrazumevao dobre ocene, vrednovao se i dobar odnos sa drugim učenicima i redovno ispunjavanje školskih obaveza u čemu su Sara u Simon dobri primeri svojim drugarima u školi.

Poklon, bicikl: Foto/Glas Opova