Ministarstvo unutrašnjih poslova: Apel i dodatna opreznost pri paljenju otvorenog plamena

Ministarstvo unutrašnjih poslova: Apel i dodatna opreznost pri paljenju otvorenog plamena

Apel i dodatna opreznost pri paljenju otvorenog plamena

Beograd, 30. april 2023
Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Spasojević apelovao je danas na građane, koji se odluče da praznik rada – Prvi maj proslave u nekim od izletišta u Srbiji, da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom budu oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara.

„Ako naši sugrađani ipak imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo“, istakao je Spasojević.

On je podsetio da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Spasojević je istakao da će pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.

Podsetio je da je izuzetno važno da se građani odgovorno ponašaju jer se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost po živote i zdravlje naših građana, a nanosi i velike materijalne štete.

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima, do 23 °C

Vremenske prilike: Danas promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima, do 23 °C

Danas promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima, do 23 °C

BEOGRAD, 30. aprila (Tanjug) – U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a najmanja verovatnoća te pojave očekuje se na jugu Banata i u donjem Podunavlju. Vetar će biti slab i umeren severozapadni, na planinama povremeno i jak. Najniža temperatura od 5 do 10 °C, a najviša dnevna od 19 do 23 °C. U Beogradu se očekuje promenljivo oblačno, tokom dana u pojedinim delovima grada uz mogućnost kratkotrajne kiše ili pljuska, saopštio je RHMZ. Vetar slab do umeren severozapadni.

Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna oko 20 °C. Prema prognozi za narednih sedam dana, u ponedeljak će biti pretežno sunčano i toplo, u košavskom području u drugom delu dana uz umeren, a tokom noći i jak, jugoistočni i istočni vetar. Krajem dana i tokom noći na jugozapadu zemlje postepeno naoblačenje sa kišom. Do kraja tog perioda očekuje se promenljivo i nestabilno vreme, u utorak sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uglavnom u zapadnoj polovini zemlje, dok se od srede padavine očekuju i u ostalim predelima. U košavskom području u utorak i sredu duvaće umeren i jak jugoistočni i istočni vetar, koji će na jugu Banata, i to posebno u utorak, imati i udare olujne jačine.