Krvavi april u Pančevu: Predstavljena nova knjiga Jozefa Franka (video)

Krvavi april u Pančevu: Predstavljena nova knjiga Jozefa Franka (video)

Predstavljena nova knjiga Jozefa Franka

OPOVO, 12. april 2023 – Objavljivanjem nove knjige Jozefa Franka, naša sredina je nakon Andreasa Majera dobila još jednog vrsnog hroničara regionalnih istorijskih zbivanja. „Krvavi april u Pančevu“ je izuzetno značajna istorijska studija koja sa više strana rasvetljava ovaj događaj koji je, nažalost, poslednjih decenija bio predmet i raznih manipulativnih tumačenja.

Na izuzetno posećenoj promociji srpskog izdanja u opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ o knjizi i radu Jozefa Franka govorili su naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije dr Zoran Janjetović i prevodilac knjige Bojana Cvetanović iz Istorijskog arhiva Pančevo, koji je i izdavač knjige.

Aprila 1941. nemački Vermaht i Vafen-SS uz pomoć lokalnih Nemaca obesili su i streljali u Pančevu 36 nevinih civila. Dugo vremena ovaj zločin nije bio poznat u međunarodnoj javnosti, a široj javnosti u Nemačkoj je predstavljen tek takozvanom izložbom Vermahta 1995. godine.

Frankova studija možda nema potku popularne istorijske proze ali zato je Frank sa detektivskom preciznošću istražio pozadinu ovog zločina, analizirajući i ocenjujući suštinska dokumenta u nemačkim i srpskim arhivima, kao i materijale u drugim institutima. Na promociji je posebno bila zanimljiva njegova vizuelna prezentacija fotografija i snimaka koje su načinili Nemci tokom samog događaja.

Kao razlog zašto ga je ova tema motivisala i na kraju rezultirala pisanjem knjige Frank navodi izložbu u Nemačkoj iz 2009. godine gde je jedan od vodećih nemačkih istoričara tvrdio da je u Pančevu streljano „samo“ 18 ljudi.

Frank je ovu knjigu dugo radio zbog poteškoća u pronalaženju dokumenata, posebno u srpskim arhivima, a kako navodi, imao je dva cilja, da se javnost upozna sa dokumentima i da se obelodani ko je odgovoran za zločin.

Promocija knjige u Opovu: Foto/Glas Opova

Jozef Frank je potomak sakulskih Nemaca proteranih nakon Drugog svetskog rata. Mada je rođen u Nemačkoj gde je proveo veći deo života, odlučio je da se naseli u Sakulama, mestu njegovih predaka. Autor je dve knjige na nemačkom jeziku koje obrađuje teme banatske vojne granice, a 2009. godine objavio je knjigu „Sakule“, istorijske studije na srpskom jeziku u izdanju Banatskog foruma. „Krvavi april u Pančevu“ je objavljen na nemačkom jeziku 2021. godine, a početkom ove godine je izašlo i srpsko izdanje.

 

Kreativa: Poziv na manifestaciju „Lov na uskršnja jaja“

Kreativa: Poziv na manifestaciju „Lov na uskršnja jaja“

Poziv na manifestaciju „Lov na uskršnja jaja“

SEFKERIN, 12, april 2023 – U organizaciji sefkerinskog udruženja „Kreativa“, 16. aprila na Vaskrs održaće se manifestacija „Lov na uskršnja jaja“.
Lov na jaja će početi u 11 časova nakon liturgije u porti pravoslavne crkve u Sefkerinu.
Iz Kreative poručuju da će im, kao i do sada, biti potrebne donacije u farbanim – ukrašenim uskršnjim jajima, koja se mogu doneti u petak i subotu (14. i 15. aprila) u Svetosavski dom od 17:00 do 20:00 časova.
„Dečice ponesite korpice za jaja i dođite da se zabavimo i družimo“, poručuju iz Kreative.

 

Opštinska uprave Opovo: U prostorijama opštinske uprave pomoć oko elektronskog registra

Opštinska uprave Opovo: U prostorijama opštinske uprave pomoć oko elektronskog registra

U prostorijama opštinske uprave pomoć oko elektronskog registra

Opovo, 12. april 2023
Obaveštavaju se vlasnici poljoprivrednih gazdinstava da u prostorijama Opštinske uprave Opovo mogu dobiti pomoć oko prijave, provere i promene podataka u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstavau eRPG, obnove poljoprivrednog gazdinstva, podnošenja zahteva za aktuelne podsticaje, podnošenje zahteva o statusu poljoprivrednog gazdinstva, kao i pomoć kod prve registaracije.

Potrebno je poneti:

  1. setvenu strukturu za ovu godinu,
  2. mobilni telefon,
  3. potrebno je znati i e-mail adresu i pin kod koji ste kreirali za ConsentID aplikaciju pri dobijanju eID broja.

Podsećamo još jednom vlasnike poljoprivrednih gazdinstva na raspisivanje javnih poziva za dodelu subvencija:

  1. Mleko 1. kvartal od 3. do 15. aprila
  2. Davanje po hektaru od 3. aprila do 15. maja
  3. Genetika od 15. aprila do 15. maja
  4. Pčele od 1. do 20. maja
  5. Krave za uzgoj teladi od 10. aprila do 10. maja
  6. Tov od 20. aprila do 10. maja

 

Odeljenje za poljoprivredu