Uprava za agrarna ulaganja: Prijavljivanje za davanja po hektaru

Uprava za agrarna ulaganja: Prijavljivanje za davanja po hektaru

Prijavljivanje za davanja po hektaru

OPOVO, 8. april 2023 – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede raspisalo je Javni poziv za davanja po hektaru u iznosu od 9.000 dinara, a  poljoprivredni proizvođači će svoje zahteve moći da podnose do 31. maja.

Neće biti čekanja zatvaranja javnog poziva, već će poljoprivrednicima sredstva biti isplaćivana odmah po obradi zahteva, kako bi što pre došli do novca koji im je potreban za setvu.

Subvencija po hektaru obuhvata 6.000  dinara plus 3.000 dinara regres za gorivo.

Kako bi što veći opseg poljoprivrednika  mogao da dobije ovu vrstu podsticaja, ove godine je pomeren datum preseka stanja registrovanih gazdinstava i produžen sve do kraja trajanja javnog poziva.

Ranije je bilo propisano da za ovu vrstu subvencija mogu konkurisati poljoprivredna gazdinstva koja su bila registrovana do septembra prethodne godine

FK Radnički: Radna akcija na uređenju fudbalskog terena

FK Radnički: Radna akcija na uređenju fudbalskog terena

Radna akcija na uređenju fudbalskog terena

BARANDA; Dan uoči velikog fudbalskog derbija između Radničkog i Budućnosti, članovi Uprave kluba i fudbaleri Radničkog organizovali su radnu akciju uređenja terena.
Postavljena je mreža iza gola, čija je nabavka finansirana od strane lokalne samouprave, pokošen je i povoljan teren, zavareni su golovi koji su bili polomljeni, a radnici komunalnog preduzeća su pokupili travu i pokosili oko terena.
Kako u klubu navode, planiraju se radovi na objektu prostorija kluba, zamena krova, postavljanje oluka i saniranje fasade.

fudbaleri Radničkog organizovali su radnu akciju uređenja terena; Foto/Glas Opova

 

 

Lokalna samouprava: Podizanjem zastave obeležen Svetski dan Roma

Lokalna samouprava: Podizanjem zastave obeležen Svetski dan Roma

Podizanjem zastave obeležen Svetski dan Roma

OPOVO, 8. april 2021 – Povodom Svetskog dana Roma koji se obeležava 8. aprila, na preporuku Kancelarije za inkluziju Roma sve pokrajinske lokalne samouprave na opštinske jarbole podigle romsku zastavu. Podizanju zastave u Opovu prosustvovali su predstavnici lokalne samouprave i romske zajednice.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Česfildu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao)  i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih ima oko 20 miliona. Zbog loših uslova života, samo jedan od 100 Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, a četvrtina Roma nema ni dana škole.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih građana. Njihov prosečan životni vek je čak 25 godina manji od proseka u Srbiji.

„U okviru realizacije više evropskih projekata lokalna samouprava je u saradnji sa nevladinim sektorom značajno pomogla romskoj zajednici na teritoriji Opštine Opovo. Jedan od kapitalnih projekata je rešavanje stambenog pitanja i izgradnja naselja sa pratećom infrastrukturom u Opovu za 14 porodica“, kao i razni programi pomoći i edukacije koji se kontinuirano sprovode“, navodi se u saopštenju lokalne samouprave.

Podizanju zastave u Opovu prosustvovali su predstavnici lokalne samouprave i romske zajednice;Foto/Glas Opova

 

Uspomene Sare Bernar: Od ponedeljka u prodaji ulaznice za pozorišnu predstavu

Uspomene Sare Bernar: Od ponedeljka u prodaji ulaznice za pozorišnu predstavu

 Od ponedeljka u prodaji ulaznice za pozorišnu predstavu

OPOVO, 8. april 2023 – Od ponedeljka, 10. aprila, u prodaji su ulaznice za pozorišnu predstavu „Uspomene Sare Bernar“, koja će se održati 23. aprila (nedelja). Komad je po tekstu Džon Marela adaptirala i režirala Staša Koprivica, a uloge su poverene Tanji Bošković (Sara Bernar) i Dejanu Đonoviću (Žorž Pitu).

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu se kupiti u prostorijama opovačke biblioteke (ponedeljak 7:00 – 21:00h; utorak – petak 7:00 – 15:00h)

Šta znam o zdravlju: Izlet u Novi Sad

Šta znam o zdravlju: Izlet u Novi Sad

Izlet u Novi Sad

OPOVO, 8. april 2023 – U organizaciji Crvenog krsta, šest učenika iz Opova, Sefkerina i Barande, kao najuspešniji učesnici opštinskog takmičenja „Šta znam o zdravlju“ nagrađeni su jednodnevnim izletom u Novi Sad.
Zajedno sa saradnicima Crvenog krsta, učenici su pored upoznavanja grada, posetili Prirodnjački muzej i Novosadski dečiji kulturni centar gde su videli izložbu dece i mladih koji boluju od autizma pod nazivom „Boja duše“.
Na opštinskom takmičenju „Šta znam o zdravlju“, prvo mesto i plasman na pokrajinsko takmičenje osvojila je Dunja Vaić iz Barande, druga je bila Lara Birač iz Opova, a treća Sara Stojanović iz Barande.

najuspešniji učesnici opštinskog takmičenja „Šta znam o zdravlju“ nagrađeni su jednodnevnim izletom u Novi Sad; Foto/Glas Opova