Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Manifestacija održana pod kišobranima

SAKULE, 1. april 2023 – Nakon 27 godina morao je doći i taj kišni dan. Nažalost, ovu manifestaciju koju je skoro tri decenije pratilo lepo vreme, ove godine vreme nije poslužilo.

Kiša koja je ceo dan padala uslovila je odustajanje velikog broja izlagača i takmičara, a ujedno i drastično smanjila posetu.

I pored kiše održana je smotra kolekcija ovaca, takmičenje u kuvanju čobanca, kulturno – umetnički program se odvijao na pokrivenoj bini, prodajni bazar u parku, dok je izložba ženskih udruženja, koja se održavala u sali sakulskog doma kulture, upravo zbog toga privukla i možda najveću pažnju redovnog programa.

Ovčarski dan Sakule 2023: Foto/Glas Opova

Garavi Sokak u Sakulama; Foto/Glas Opova

Srba Stanojev, predsednik Udruženja stočara „Ovčar“, koje je i organizator manifestacije „Ovčarski dan“ kaže da se ekstenzivno ovčarstvo i uzgajanje rase cigaje povlači pred drugim poljoprivrednim granama.

„Na današnjoj smotri ovaca izlaže 18 vlasnika sa 150 grla i zbog ovog vremena to je malo ali kad je idelano vreme bude i 300 grla u različtim kategorijama. Moguće je da je tendencija pada ovčarstva jer više nem onih zaljubljenika i pravih čobana koji su to čuvali. Mi koji se bavimo i ratarstvom teško to pratimo, a oni koji gaje ovce uglavnom drže one koje mogu da se gaje u kućnom ambijentu, a to su bele tovne rase. U Banatu je uglavnom zastupljena cigaja i to je pašarska ovca koja se osam meseci izvodi na pašu, a ostalo vreme u staji. Cigaje ima sve manje jer nema genetske obnove ali pravi zaljubljenici u ovčasrtvo još uvek drže ovu rasu. Dobar primer je Stupar u Opovu koji ima 300 grla ovaca rase cigaja, dok se u Sakulama sada uglavnom drže ovce rase „il de frans, „vitemberg“ i „bergam“. Nekada je u Sakulama bilo 2000 ovaca, a sada se taj broj prepolovio“, izjavio je Stanojev.

Na takmičenju u kuvanju čobanca, od 54 prijavljene ekipe u takmičarski ring je izašlo 32. U kategoriji belog čobanca pobedio je Maka Jozef iz Banatske Tople, a u kategoriji crvenog čobanskog paprikaša Čaba Selmeši iz Mihajlova.

Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov ističe važnost ove manifestacije kao velike agro turističke atrakcije.

„Mi kao lokialna samouprava podržavamao manifestaciju „Ovčarski dan“ i trudićemo se da i u budućnosti tako nastavimo. Za našu lokalnu samoupravu su jako važne ovakve manifestacije, posebno što smo mi mala sredina, a pre svega za promovisanje agroturizma“, poručila je Simin Damjanov.

Ružan kišni dan popravili su muzičari iz grupe „Garavi sokak“, koji su i pored kiše uz najuporinije, ali izuzetno vesele posetioce, održali dobar koncert. Kiša je padala, muzičari su svirali, publika je igrala i pevala, svakako dovoljno za dobru zabavu.

 

Ponedeljak u Opovu: Unos podataka za obnovu gazdinstva u elektronskom registru

Ponedeljak u Opovu: Unos podataka za obnovu gazdinstva u elektronskom registru

Unos podataka za obnovu gazdinstva u elektronskom registru

OPOVO, 1. april 2023 – Institut Tamiš poziva vlasnike poljoprivrednih gazdinstava da dođu u ponedeljak, 3. aprila, u prostorije Kulturnog info centra od 8 do 15 časova gde će se  vršiti asistencija i pomoć pri unosu podataka za obnovu gazdinstva u elektronskom registru u okviru sistema eAgrar.

Potrebno je poneti:

  1. setvenu strukturu za ovu godinu,
  2. mobilni telefon,
  3. potrebno je znati i e-mail adresu i pin kod koji ste kreirali za ConsentID aplikaciju pri dobijanju eID broja.

 

Škola fudbala “Spartanac”: Počinje Fer plej Liga, naši Spartanci izlaze na teren

Škola fudbala “Spartanac”: Počinje Fer plej Liga, naši Spartanci izlaze na teren

Počinje Fer plej Liga, naši Spartanci izlaze na teren

Opovo, 1. april 2023
Fer Plej liga je najveće i najmasovnije takmičenje u Srbiji koje se održava u Beogradu za decu od 6 do 13 godina na otvorenim terenima sa veštačkom travom u SC Rakovica, SC Gladijator, SC Ada, SC BASK, gde učestvuje preko 240 klubova i škola fudbala iz cele Srbije.
Fer Plej Liga je zamišljena tako da deca igraju- uživaju u  fudbalu bez rezultatskog značaja, da pokazuju i razvijaju svoje fudbalske veštine bez pritiska.
Naši najveći klubovi su učesnici Fer Plej Lige kao što su Crvena Zvezda, Partizan, Čukarički, Voždovac, Rad I mnogi drugi
Škola fudbala “Spartanac” Opovo učestvuje sa igračima od 2010. do 2017. godišta, sa 8 selekcija i 9 prijavljenih ekipa.

Uglavnom će deca starije grupe(2010, 2011 i 2012) svoje utakmice igrati subotom, a mlađe grupe (od 2013. do 2017. godišta) igraju nedeljom. Već sutra u nedelju 02.aprila.2023 godine počinje Fer Plej Liga za decu od 2010. do 2015. godišta, a sledeće nedelje kreće liga i za naše najmlađe (2016. i 2017. godište). Prolećni deo Fer Plej lige će trajati 7 – 8 vikenda, zavisi od broja ekipa u grupi..
Deca naše škole fudbala su vredno trenirala preko zime, spremni smo za početak lige. Očekujemo lepo druženje, gde će se deca kroz putovanje i odigravanje utakmice još bolje upoznavati – socijalizovati, družiti. Odlazak na utakmice iskoristićemo za druženje, planiramo da posetimo razne znamenitosti u Beogradu.
Mi radimo sa decom u tri baze Opovo (Sefkerin, Baranda), Čenta i Sakule(Farkaždin, Idvor), većina dece se i ne poznaju a ovo će biti dobra prilika za druženje.
Ligu ćemo igrati u novim dresovima, koje su deca izabrala, koji prelepo izgledaju.
Broj dece – članova  naše škole fudbala Spartanac je 120.
Zahvalni smo deci i roditeljima..

ŠF Spartanac