Uskrs u Opovu i Sefkerinu obeležila deca (video)

Uskrs u Opovu i Sefkerinu obeležila deca (video)

Uskrs u Opovu i Sefkerinu obeležila deca

OPOVO / SEFKERIN, 16. april 2023 – Sada već tradicionalno, Uskrs u Opovu i Sefkerinu obeležila su deca. Nakon vaskršnjih liturgija održane su dve dečije manifestacije – Lov na uskršnja jaja u Sefkerinu i Takmičenje u kucanju uskršnjim jajima u Opovu.

Prepuna porta dece u Sefkerinu iz cele opštine ali i šire okoline i ovog puta je privukla najviše pažnje. U saradnji sa pravoslavnom crkvenom opštinom, manifestaciju organizuje sefkerinsko Udruženje „Kreativa“, a za potrebe manifestacije prikupljeno je više od 1450 farbanih jaja. Zlatno jaje je pronašao Mihajlo Stanojević i on je dobio bogatu slatku nagradu koju mu je uručila predsednica Kreative Branislava Đekić.

Lov na uskršnja jaja u Sefkerinu: Foto/Glas Opova

S druge strane, u porti opovačke crkve održana je još jedna manifestacija, takmičenju u kucanju uskršnim jajima u organizaciji pravoslavne crkvene opštine i Aktiva žena Opovo. Takođe puna porta dece i roditelja, a na kraju takmičenja za pobednike su proglašeni Filip Poledica, Nikolija Todić i Filip Giošev.

Pored brojnih vernika na liturgiji je prisustvovala i zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov zajedno sa svojim saradnicima iz lokalne samouprave, koja se zahvalila svima koji su učestvovali u organizaciji ovih manifestacija i čestitala praznik svim vernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.

Uskrs u Opovu: Foto/Glas Opova

„Danas na prvi dan najvećeg hrišćanskog parznika Uskrsa, posle svete liturgije posetili smo dve dečije manifestacije koje se sada već tradicionalno održavaju u našoj opštini. Želim da se zahvalim udruženju žena „Kreativa“ iz Sefkerina, koje su fantastično organizovale manifestaciju „Lov na uskršnja jaja“, kao i Aktivu žena Opovo, koje su učestvovale u organitaciji takmičenja u kucanju uskršnjim jajima. Posebno mi je zadovoljstvo što su manifestacije bile izuzetno posećene od strane naših mališana, koji su naš prioritet pogotovo u vreme ovakvih praznika ljubavi, radosti i sreće. Koristim ovu priliku da ispred kabineta predsednika opštine čestitam najveći hrišćanski praznik Uskrs svim našim sugrađanima koji Uskrs praznuju po julijanskom kalendaru sa željom da praznik proslave u krugu svojih porodica uz hrišćanski pozdrav – Hristos voskrese“, poručila je Simin Damjanov.

Najveći hrišćanski praznik je proslavljen liturgijama u Barandi i Sakulama gde se takođe okupio veliki broj vernika.


 

Hristos Voskrese

Hristos Voskrese

Hristos Voskrese
Srbija, 16. april 2023
Pravoslavni hrišćanski vernici danas slave Vaskrsenje Hristovo, najveći i najstariji hrišćanski praznik, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Vaskrs je suština hrisćanskog učenja, a pored vernika SPC ovaj praznik danas obeležavaju i Antiohijska, Jerusalimska, Ruska, Gruzijska, Japanska i druge pravoslavne crkve.
U Srbiji je običaj da vaskršnje slavlje počne odmah posle jutarnje službe, a tada se vernici pozdravljaju rečima “Hristos Vaskrse-Vaistinu Vaskrse”.
Uskršnjim slavljem za vernike se završava najstroži Veliki post koji se najviše dana posti na vodi, a običaj je da vaskršnja jaja budu prvi mrsni zalogaji.
Za hrišćane je praznik Vaskrsenja Hristovog, praznik nad praznicima i događaj koji je pre više od dva milenijuma izmenio istoriju čovečanstva.
Vaskrsenje Isusa Hrista je temelj hrišćanstva i sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela.
Takođe, vaskrsenje znači i početak novog duhovnog života u hrišćanskom iskustvu.
Isus Hristos je, prema jevanđeljima i verovanju, raspet u petak, u subotu je ležao u grobu, a u nedelju je vaskrsao iz mrtvih i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.
“U Rimljanima 6, 4-5. apostol Pavle jasno povezuje istorijski akt Hristovog vaskrsenja sa novim životom – Kao što usta Hristos iz mrtvih, tako i mi u novom životu da hodimo. U Rimljanima 8, 11. apostol govori o Duhu Svetom koji je sila vaskrsenja Hristovog, ali i našeg novog bića. Sila vaskrsenja je pobeda nad grehom u nama”.
Prema predanju, u subotu su došli prvosveštenici i fariseji kod Pilata da traže od njega da postavi stražu ispred Hristovog groba, jer su se plašili da će neko od Hristovih učenika ukrasti njegovo telo i da će tako narod poverovati da je Isus vaskrsao, kao što je i najavljivao.
U nedelju je, prema verovanju, Hristos vaskrsao iz mrtvih, pošto je njegov grob ostao prazan i tako pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život.
Hrišćani veruju da je prva osoba koja je srela vaskrslog Isusa Hrista bila Marija Magdalena, kao i da se kasnije ukazao i svojim učenicima.
Vaskrs se uvek proslavlja u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice i posle jevrejske Pashe, na osnovu odluke koja je doneta na Nikejskom saboru 325. godine, koju i danas poštuju sve pravoslavne crkve.
Po julijanskom kalendaru Vaskrs najranije može pasti 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok po gregorijanskom kalendaru od 22. marta do 25. aprila, što čini Vaskrs pokretnim praznikom.
Vernici SPC, Vaskrs obeležavaju tri dana, a crvenim slovom u crkvenom kalendaru, su pored prvog dana, obeleženi i Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.
Vaskršnja jaja se, prema običajima, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.
Prvo ofarbano jaje se prema narodnim običajima smatra, “čuvarkućom”, odnosno zaštitnikom kuće i zdravlja, i običaj je da se čuva do narednog Vaskrsa.
Prema verovanju, Marija Magdalena je rimskom caru Tiberiju poklonila prva jaja, kada je došla u Rim sa porukom o vaskrsenju Isusa Hrista.
.