Tanasković: Vlada Srbije sutra pokreće otkup merkantilne pšenice od gazdinstava

Tanasković: Vlada Srbije sutra pokreće otkup merkantilne pšenice od gazdinstava

Vlada Srbije sutra pokreće otkup merkantilne pšenice od gazdinstava

BEOGRAD, 5.aprila (Tanjug) – Vlada Srbije sutra će pokrenuti otkup 50.000 tona merkantilne pšenice preko rebnih rezervi od fizičkih lica, a u petak biće raspisan javni poziv za davanje po hektoru u iznosu od 9.000 dinara, rekla je danas za Tanjug ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.
Otkup pšenice biće od fizičkih lica, registrovanih nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, u maksimalnom iznosu od 100 tona po gazdinstvu. Poziv za davanje po hektaru trajaće do 31. maja, a poljoprivrednicima će ova sredstva biti isplaćivana odmah po obradi zahteva i tokom samog trajanja poziva. U toku je i realizacija subvencionisanih kredita za podršku poljoprivrednicima po Pravilniku od 17.marta

 

Vremenske prilike: Slab vetar i sneg mestimično

Vremenske prilike: Slab vetar i sneg mestimično

Slab vetar i sneg mestimično

Srbija 5. april 2023
Jutros je u okolini Beograda izmereno 0°C, tokom dana se očekuje oblačno, vetrovito i hladno sa slabim snegom uz manje povećanje visine snežnog pokrivača, osim na severozapadu Vojvodine gde će biti suvo.
Posle podne i uveče postepeni prestanak padavina u svim predelima. Duvaće umeren i jak severni i severozapadni vetar, na istoku krtakotrajno i sa olujnim udarima, uveče u slabljenju. Najviša dnevna temperatura od 2 do 5 °C.
U narednih sedam dana u jutarnjim satima se očekuje lokalna pojava mrazeva (na 2 m do -2 °S, a pri tlu do -5 °S).  Dnevna temperatura biće u postepenom porastu, ali i dalje ispod proseka za prvu polovinu aprila. Tokom dana umereno do potpuno oblačno, u planinskim predelima uz provejavanje slabog snega. Slaba kiša očekuje se u petak posle podne u Banatu, a za vikend i početkom sledeće sedmice mestimično i u ostalim predelima.

 

Prosveta: Uskršnji školski raspust

Prosveta: Uskršnji školski raspust

Prosveta: Uskršnji školski raspust
OPOVO, 5. april 2023 – Prema školskom kalendaru Ministarstva prosvete  i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje AP Vojvodine za osnovce i srednjoškolce u Vojvodini prolećni raspust počinje Velikim petkom 7. aprila i traje do ponedeljka 17.aprila.
Učenici osnovnih i srednjih škola u Vojvodini na prolećni raspust odlaze 7. do 17. aprila, kada se slavi katolički i pravoslavni Uskrs. Katolički uskrs je 9. aprila, a pravoslavni 16. aprila.