Saobraćaj: Krpljenje udarnih rupa na kolovozima

Saobraćaj: Krpljenje udarnih rupa na kolovozima

Krpljenje udarnih rupa na kolovozima

OPOVO, 19. april 2023 – U okviru programa odžavanja lokalnih saobraćajnica koje sprovodi lokalna samouprava danas su startovali radovi na krpljenju udranih rupa na kovozima u sva četiri opštinska mesta. Pored toga, biće sanirane i udarne rupe na saobraćajnici Sefkerin – Vrbovski.

Krpljenje udarnih rupa u Opovu: Foto/Glas Opova

Radove izvodi firma Štrabak – Vojvodina put Pančevo, vrednost projekta je 500.000 dinara bez pdv-a, a kako navode nadležni, radovi su ranije planirani ali su započeli tek sada sa stvaranjem optimalnih vremenskih i tehničkih uslova za njihovo izvođenje.

Besni Fok: Najava Prvomajskog uranka

Besni Fok: Najava Prvomajskog uranka

Najava Prvomajskog uranka

BESNI FOK, 19. april 2023 – U Besnom Foku se i ove godine održava veliki Prvomajski uranak sa bogatim i raznovrsnim programom.

Manifestacija počinje 30. aprila u 20:00 časova, paljenjem logorske vatre, a nastavlja se ujutru na stadionu Fudbalskog kluba „Pionir“ i na platou oko restorana gde će po pristupačnim cenama moći da se kupi roštilj, praseće i jagnjeće pečenje. Takođe, obezbeđene su klupe i stolovi tako da gosti uranka mogu i sami pripremati hranu (kuvati ili roštiljati) po želji. Ceo događaj pratiće i muzički program.

U okviru programa biće organizovane i brojne sportske aktivnosti. U 9:00 časova počinje takmičenje za najmlađe, tako da se pozivaju roditelji da dovedu svoju decu. Za mališane su obezbeđeni sokići i užina.

Za odrasle turnir u fudbalu i košarci u zavisnosti od broja prijavljenih ekipa, a skup ekipa je u 10:00 časova. Takođe, biće organizovana takmičenja u navlačenju konopca, bacanje kugle s ramena i utakmica Debeli vs Mršavi. Za pobednike obezbeđene su vredne nagrade.

Organizator poziva sve ljude dobre volje da dođu i zajedno proslave 1. maj.

 

 

Prosveta: Počele prijave za upis u srednje škole na portalu Moja srednja škola

Prosveta: Počele prijave za upis u srednje škole na portalu Moja srednja škola

Počele prijave za upis u srednje škole na portalu Moja srednja škola

Srbija 19. Aprila 2023
(Tanjug) – Na portalu “Moja srednja škola” od danas do 24. aprila roditelji i drugi zakonski zastupnici moći će da elektronskim putem prijave učenike za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, biće realizovani u srednjim školama od 12. do 21. maja, a roditelji će uvid u rezultate moći takođe da izvrše onlajn, saopšteno je iz vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, mogu se za polaganje prijemnog ispita prijaviti 21. ili 24. aprila u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit. I ove godine lista želja će moći da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 30. juna . Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, mogu je podneti u papirnom obliku u školama 29. i 30. juna.
Na samom kraju, roditelji će 3. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Upis u srednje škole će moći da se obavi kompletno elektronskim putem, a povezovanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis. Navodi se da umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete, jednim pristupom na portalu mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis deteta u srednju školu. Preliminarnim planom upisa za školsku 2023/2024. godinu previđeno je oko 4.500 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimanzija za matematiku, fiziku, geografiju, istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju, hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, bilingvalna odeljenja, kao i umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Za specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole je potrebno da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika.