Prosveta: Saradnja opovačkih i rumunskih prosvetara

Prosveta: Saradnja opovačkih i rumunskih prosvetara

Saradnja opovačkih i rumunskih prosvetara

OPOVO, 24. april 2023 – 22.4.2023. Grupa od 16 nastavnika, učitelja i stručnih saradnika osnovnih škola “Dositej Obradović” iz Opova i “Zoran Petrović” iz Sakula sa izdvojenim odeljenjima iz Sefkerina i Barande, otpočeli su 22. aprila saradnju sa osnovnom školom iz mesta Gilad (Scoala Gimnaziala Ghilad) u Rumuniji. Kolektiv iz Srbije srdačno su dočekali direktor škole Ovidiu Ivanča sa zaposlenima, predstavili prostorne kapacitete, opremljenost, zgrade u kojima se izvodi redovna nastava kao i balon halu predviđenu za sportske aktivnosti koja se nalazi u školskom dvorištu.

Na 6 kilometara od Gilada nalazi se Čakovo, rodno mesto srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića, a njegovu rodnu kuću, koja će uskoro biti prenamenjena u muzej, posetio je kolektiv iz Srbije. Nakon toga, usledio je obilazak Temišvara, ovogodišnje prestonice evropske kulture.

Opovački prosvetari ispred rodne kuće Dositeja Obradovića u Čakovu/Glas Opova

 

ED Pančevo: Najava isključenja struje i vode u sredu

ED Pančevo: Najava isključenja struje i vode u sredu

Najava isključenja struje i vode u sredu

OPOVO, 24. april 2023 – Zbog planiranih radova Elektrodistribucije Pančevo u sredu, 26. aprila, u vremenskom intervalu od 8:00 do 14:30 časova, bez struje će biti naselja Baranda, Opovo i Sefkerin.

Kako će bez struje biti i postrojenje za preradu vode, u istom vremenskom intervalu bez vodosnabdevanja će biti i sva četiri opštinska mesta.

Uspomene Sare Bernar na sceni Kulturnog centra Opovo

Uspomene Sare Bernar na sceni Kulturnog centra Opovo

Uspomene Sare Bernar na sceni Kulturnog centra Opovo

OPOVO, 24. april 2023 – Opovačka pozorišna publika sinoć je imala priliku da uživa u jednom ozbiljnom pozorišnom komadu uz glumačke bravure sjajne Tatjane Bošković u ulozi Sare Bernar, kao i njenog partnera na sceni Dejana Đonovića koji je igrao sekretara Žorž Pitua.

„Diva se seća svojih trijumfa i padova, koje beleži njen sekretar Žorž Pitu. Njih dvoje su potpuno različiti karakteri koje povezuje ljubav prema pozorištu. Komedija karaktera, melodrama, komad smrtnosti ili besmrtnosti“.

Adaptaciju i režiju potpisala je Staša Koprivica.

Uspomene Sare Bernar na sceni Kulturnog centra Opovo: Foto/Glas Opova

 

Fudbal: Borac i Tempo nastavljaju izjednačenu trku

Fudbal: Borac i Tempo nastavljaju izjednačenu trku

Borac i Tempo nastavljaju izjednačenu trku

SEFKERIN / SAKULE, 23. april 2023 – Sigurnim pobedama u 13. kolu Opštinske lige Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo, Borac i Tempo sa istim brojem bodova nastavljaju trku za prvo mesto koje vodi u Drugu južnobanatsku ligu zapad.

TEMPO (Sefkerin) – SLAVIA (Kovačica) 7:1 (4:0); Od prvog minuta fudbaleri Tempa su znali šta hoće, nametnuli svoju igru i ritam koji im odgovara, a koji gostujuća ekipa nije mogla da isprati. Ređali su se napadi kao na traci ne dozvolivši gostima da po nekoliko minuta izađu iz svog šesnaesterca.

Igrao se deveti minut kada je posle jednog ponovljenog centaršuta lopta stigla u šesnaesterac do Nikole Arsića koji sprovodi loptu u nebranjeni deo gola gostiju za 1:0. U 16.minutu već je bilo 2:0 a strelac je Zvonko Jakovljević. Svojim drugim golom Jakovljević izbija na čelo liste strelaca Opštinske lige i povećava na 3:0 u 30. minutu. Lepo je Radomirović prošao po desnoj strani i onda nesebično proigrao Uroša Mladenovića koji rutinski završava akciju za 4:0 u 44. minutu. To je bio ujedno i rezultat prvog poluvremena.

U 65. minutu je dosuđen penal za Tempo, a sa bele tačke siguran je bio Mladenović za 5:0. Ubrzo je trener domaćih Petrović izvršio nekoliko izmena kako bi pružio šansu igračima sa klupe koji su je u potpunosti iskoristili. Prvo su gosti iz jedinog šuta na gol postigli počasni pogodak i smanjili na 5:1 da bi na odličan pas Lazara Jovanovića, Krueziju Evruz postigao i šesti pogodak za domaćina. Tačku na ovu utakmicu stavio je Lazar Jovanović solo prodorom i lepom završnicom u 90. minutu za konačnih 7:1.

Tempo: Kozlovački, Cvetković (Jovanović 53’), Uzelac, Anastasijević, Arsić (Janković 70’), Stanisavljević, Plavšić, Radomirović (Jovanov 68’), Jakovljević, Bursać (Dačić 53’), Mladenović(Krueziju 65’).

BORAC (Pločica) – BORAC (Sakule) 0:3 (0:1); Rutinska pobeda Borca tako da se Sakuljani iz Pločice vraćaju sa sva tri boda i zbog bolje gol razlike zadržavaju lidersku poziciju na tabeli.

Prvi pogodak je u 38. minutu postigao Srđan Marjanski što je bio rezultat prvog poluvremena. Vođstvo je povisio Slobodan Novković na početku drugog poluvremena u 48. minutu, a u 77. minutu rezervista Darko Šarac trećim pogotkom za Sakuljane postavlja konačan rezultat.

Borac: Šiđanin, Pejanović, Grčak, N.Marijanski, Selaković, Novković, Puškaš, S.Marijanski, Petrović, Stupar, Kostić, u igru su ušli Šarac, I.Tornjanski i Mirkov.

Rezultati 13, kola: Tempo – Slavia 7:1; Vojvodina – Pobeda 5:1; Borac (P) – Borac (S) 0:3; Jedinstvo – Voja Gačić 2:1; Kolonija – slobodan tim

Tabela: 1. Borac (S) (28); 2. Tempo (28); 3. Voja Gačić (22); 4. Kolonija (19); 5. Slavia (18); 6. Vojvodina (16); 7. Jedinstvo (15); 8. Borac (P) (6); 9. Pobeda (0)

 

Stočarstvo: Prijava za subvencije za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi do 22. maja

Stočarstvo: Prijava za subvencije za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi do 22. maja

Ministarstvo poljoprivrede: Prijava za subvencije za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi do 22. maja

BEOGRAD, 24. aprila (Tanjug) – Zainteresovani poljoprivrednici mogu do 22. maja da podnose zahteve za dobijanje podsticaja za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi, a zahtevi se, kako je objavila Uprava za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, podnose preko platforme eAgrar, odnosno portala ePodsticaji za grla predata klanici ili izvezena, odnosno upućena na teritoriju Kosova i Metohije od 1. jula prošle godine. Uputstvo za podnošenje zahteva za subvencije, kao i tekst javnog poziva mogu se naći na sajtu Uprave za agrarna plaćanja. Zahtev se podnosi posebno za svaku vrstu tovnih grla, s tim da se za istu vrstu tovnih grla podnosi jedan zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje. Iz Uprave podsećaju poljoprivredne proizvođače da krajnji rok za prijavu u sistem eRPG ne postoji, te da prijava i obnova statusa gazdinstva može da se uradi sve do trenutka podnošenja zahteva za željenu subvenciju.