Mesara Bečei: Uvek sveže meso

Mesara Bečei: Uvek sveže meso

Uvek sveže meso

Mesara “Bečei” ima u ponudi domaće juneće i svinjsko meso, domaće sveže kobasice…
Od  suhomesnatog asortimana  izdvajamo domaće salame, bele kobasice, krvavice, švarglu, paštete, bareni gronik sa paprikom i još mnogo toga.
Naša deviza je da ostajemo verni domaćem prozvodu vrhunskog kvaliteta bez aditiva.
Cene su pristupačne i kod nas je kupac uvek na prvom mestu.

Nalazimo se u ulici Borisa Kidriča br. 93
Radno vreme od ponedeljka do subote od 7 do 19 I nedelja od 7 do 11

Prijatno uz proizvode mesare” Bečei” iz Debeljače
POSETITE NAS, vaša mesara “BEČEI”

Naša deviza je da ostajemo verni domaćem prozvodu vrhunskog kvaliteta bez aditiva

 

Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava

Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava

Najavljena izgradnja vetroelektrane kod Pančeva, snabdevaće 200.000 domaćinstava

Pančevo 22. April 2023
Izvor/Biznis.rs/
Kompanije CWP Europe i PowerChina Resources potpisale su u petak ugovor kojim je utvrđeno da će kineski partner postati vlasnik 51 odsto udela u projektu izgradnje vetroelektrane „Vetrozelena“ kod Pančeva. Kako je rečeno po potpisivanju ugovora, očekuje se da će izgradnja „Vetrozelene“ početi pre kraja ove godine, dok se završetak i puštanje u rad očekuje u 2025. godini.

Kako je novinarima izjavio izvršni direktor CWP Europe Dimitar Enčev (Dimitar Enchev), buduća vetroelektrana imaće 48 vetrogeneratora najnovije generacije, sa planiranom instalisanom snagom od 300 megavata.

Nadamo se da će izgradnja početi pre kraja ove godine, i da će biti završena i puštena u rad tokom 2025. Kada bude završena, očekujemo da će „Vetrozelena“ čistom i priuštivom energijom moći da snabdeva 200.000 domaćinstava u Srbiji, i da će doprineti da se emisija CO2 u vašoj zemlji smanji za 820.000 tona godišnje“, rekao je Enčev.

Dodao je da još ne može da obelodani vrednost investicije, pošto još nije finalizovan građevinski ugovor za vetroelektranu, ali da ona odgovara vrednosti investicije u vetroelektranu po megavatu u Evropi.

„Ono što možemo reći je da će ta investicija biti među najvećim stranim direktnim investicijama u Srbiji“, rekao je Enčev.

Naglasio je da će, dokle god je CWP Europe deo projekta, osigurati da se gradnja obavlja po najvišim međunarodnim standardima, kao i da je odabran kineski partner u projektu koji deli takav pristup.

„Odabrali smo jednu od najsposobnijih kompanija kada je reč o izgradnji energetske infrastrukture“, naglasio je Enčev.

Ugovor su, u prisustvu pomoćnice ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije u ministarstvu rudarstva i energetike Jovane Joksimović, savetnika za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kaija i predsednika kompanije PowerChina International Ji Xiaoyonga potpisali Enčev i He Shiiou, izvršni potpredsednik u PowerChina Resources.

Uoči potpisivanja, video porukom se obratila i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, koja je poručila da su Srbija i Kina zemlje prijatelji i strateški partneri, kao i da kineske kompanije daju izuzetan doprinos kada je u pitanju ne samo izgradnja putne, već i energetske infrastrukture u Srbiji.

„Drago mi je što vidim da su kineske kompanije prisutne i u drugim oblastima energetike, a pre svega u vezi proizvodnje zelene energije. Ono što ćemo kroz izmene Zakona o obnovljivim izvorima energije uspeti da postignemo je dalje unapređenje zakonodavnog okvira, tako da novi kapaciteti za proizvodnju zelene energije mogu da se integrišu u naš sistem na održiv način, i da u svakom momentu imamo sigurno snabdevanje građana iz privrede, uz podsticanje ulaganja u zelenu tranziciju“, istakla je Đedović.

Ocenila je da je projekat „Vetrozelena“ velika i značajna investicija u Srbiji u obnovljive izvore energije, koja će svojom realizacijom gotovo udvostručiti naše kapacitete za proizvodnju struje iz vetra.

„Ovakvi projekti menjaju energetsku mapu Srbije i utiču na ostvarivanje ciljeva koji se tiču zaštite životne sredine i smanjenja zagađenosti“, zaključila je ministarka Đedović u video poruci.

Savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine u Srbiji Liu Kai ocenio je da i Kina i Srbija daju veliki značaj razvoju „nove energetike“, i da postoje sve veći potencijali za saradnju dve zemlje u ovoj oblasti, a da je danas potpisan sporazum prvi važan korak u tom pravcu.

Predsednik kompanije PowerChina International Ji Xiaoyong podsetio je da je ta kompanija u Srbiji već uključena u izuzetno važne infrastrukturne projekte, poput izgradnje obilaznice i metroa u Beogradu.

„Danas potpisan ugovor je još jedan uspešan projekat u okviru inicijative Pojas i put, a izgradnja vetroelektrane ‘Vetrozelena’ je u skladu sa strateškim ciljem smanjenja emisija ugljenika, stimulisanja energetske transformacije i obezbeđenja održive i priuštive energije za građane Srbije“, istakao je Ji Xiaoyong.

Granit 2023″: Prikaz nove opreme i veština Vojske Srbije

Granit 2023″: Prikaz nove opreme i veština Vojske Srbije

Prikaz nove opreme i veština Vojske Srbije

Beograd, 22. April 2023
Izvor /RTS/
Vojska Srbije prikazuje na aerodromu u Batajnici novu opremu i veštine svojih pripadnika. Kapije aerodroma otvorene su za građane od 9.00 do 15.00 časova.
Ovaj prikaz upriličen je povodom Dana Vojske Srbije, koji se obeležava 23. aprila u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.
Više od 5.000 pripadnika Vojske učestvuje u prikazu, tokom kojega će moći da se vidi više od 2.300 oruđa i oružja – svega čime vojska raspolaže, najavio je ranije ministar odbrane Miloš Vučević i dodao da će na aerodromu biti i poseban deo u kojem će izlagati predstavnici grupacije odbrambene industrije Srbije.
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.
“Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom”, naveo je Mojsilović u razgovoru za RTS.
Danas će biti prikazan i novi raketni sistem malog dometa “mistral” koji Srbija još nije videla.
Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00. a za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Radio-televiziji Srbije.
Na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je obaveštenje o prevozu za posetioce prikaza.

 

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/bs
Danas se obeležava Dan planete

Danas se obeležava Dan planete

Danas se obeležava Dan planete

LONDON, 22. aprila (Tanjug) – Aktivisti za borbu protiv klimatskih promena okupili su se ispred zgrade britanskog parlamenta povodom Dana planete koji se obeležava danas, kako bi apelovali da se sprovedu akcije protiv globalnog zagrevanja, dok se volonteri širom sveta pripremaju da zasade drveće i očiste smeće, kako bi obeležili 54. godišnjicu očuvanja prirode. U nedeljama uoči obeležavanja Dana planete zabeležene su ekstremne temperature, od kojih su neke bile rekordne, kao na Tajlandu, dok je Indiju zahvatio jak toplotni talas, gde je umrlo najmanje 13 osoba od toplotnog udara na javnoj ceremoniji prošlog vikenda. Prosečne globalne temperature bi mogle da budu rekordne u 2023. i 2024. godini, upozorili su klimatski aktivisti, preneo je Rojters.
“Uticaji promene klime su tu”, rekla je izvršna direktorka britanskog Grinpisa Ariba Hamid. Ona je rekla da sada, kada ode u rodni grad Delhi, oseća se “kao da je stavila glavu u rernu” i da je toplotni talas u Londonu 2022. godine izgledao kao “distopijski film”. Klimatski aktivisti okupili su se u Londonu kako bi izveli četvorodnevnu akciju, a oko 30.000 ljudi se prijavilo da će učestvovati u porodično-prijateljskim skupovima, praveći promenu u strategiji, jer su u prethodnim akcijama blokirali puteve, bacali farbe i razbijali prozore. Vlade nisu ispunile obećanja iz Pariskog sporazuma iz 2015. godine o ograničavanju zagrevanja klime izbacivanjem fosilnih goriva, usred kriza, među kojima je bila pandemija kovida, ruski napad na Ukrajinu, nestašica hrane i zategnuti odnosi između Kine i SAD, dva najveća emitera štetnih gasova, dodaje britanska novinska agencija.
U izveštaju Međuvladinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija (IPCC), navodi se da je planeta na putu da se zagreje preko 1,5 stepeni u odnosu na pre-industrijsko vreme, što bi moglo da dovede do još opasnijih posledica, između 2030. i 2035. godine. “Vrlo brzo se smanjuju šanse da se obezbedi održiva budućnost za sve. Izbori i akcije koje se budu implementirale ove decenije, imaće uticaj sada, ali i narednih nekoliko hiljada godina”, poručio je IPCC.