Memorijalni teniski turnir u Opovu: Humanitarni karakter turnira, prijave u toku

Memorijalni teniski turnir u Opovu: Humanitarni karakter turnira, prijave u toku

Humanitarni karakter turnira, prijave u toku

OPOVO, 31. maj 2023 – Narednog vikenda (3/4. jun), na Sportsko rekreativnom centru Opovo biće održan Memorijalni tenisku turnir „100 dana bez Bobana“, u znak sećanja na našeg sugrađanina Dobroslava Petričevića.
Petričević je bio učitelj tenisa, osnivač i pokretač teniskog kluba u Brodu (Republika Srpska). Autor je više zbirki poezija, drama i romana, dobitnik nagrada za književno stvaralaštvo, ljubavnu i šaljivu poeziju, uvršten je u prvi leksikon „Najznačajnije ličnosti Republike Srpske“.
Turnir je humanitarnog karaktera, a kompletna kotizacija će biti uplaćena na račun našeg mladog sugrađanina iz Sakula Vladimira Milića, koji boluje od hronične bubrežne isuficijencije četvrtog stepena, koja je prouzrokovala anemiju i oštećenje kostiju, a u pripremnoj je fazi za transplantaciju. Pojedinačno, novčani prilozi se mogu uplatiti i na račun Eurobank direktna 250 – 1150002451550 – 60

SUBOTA, 3. jun:

9-10:00h: prijavljivanje

10:00h: otvaranje turnira

10:15h: polaganje cveća na groblju

10:45h: početak turnirskog dela, mečevi po grupama

14:00h: ručak za sve takmičare u hotelu „Stari Banat“

16:00h: nastavak turnira po grupama

NEDELJA, 4. jun

10:00h: eliminacioni mečevi

14:00h: ručak za sve takmičare u hotelu „Stari Banat“

16:00h: polufinalni mečevi

17:30h: finale

18:30h: dodela pehara i zatvaranje turnira

Učesnici se mogu prijaviti na broj telefona: 060 4414 211

Moguće je pomeranje u rasporedu satnice usled vremenskih prilika, kao i u zavisnosti od broja učesnika turnira.

 

Galerija Jovan Popović: Tri slikarske radionice u maju

Galerija Jovan Popović: Tri slikarske radionice u maju

Tri slikarske radionice u maju

ОPOVO, 30. MAJ 2023 – U okviru majskog programa opovačke kulturne ustanove, na platou ispred Galerije „Jovan Popović“ održane su tri slikarske radionice za odrasle (13/20/27. maj) Učesnici su radili tehnikom akrilik na platnu, a radionicu je vodila slikarka iz Opova Olga Nikonova.
Nove slikarske radionice biće održane 10. i 17. juna.

 

Brantner: U subotu prikupljanje pet ambalaže

Brantner: U subotu prikupljanje pet ambalaže

U subotu prikupljanje pet ambalaže

OPOVO, 31. maj 2023; U subotu, 3. juna, sprovodi se redovno prikupljanje pet ambalaže – limenke, tetrapak, papir i karton, u sva četiri naseljena mesta Opštine Opovo. Pripremite džakove sa pet ambalažom koje će terenske ekipe Brantnera pokupiti ispred vaših kuća.

 

Kreativni klub ONB Opovo: Кreativne radionice za decu u maju

Kreativni klub ONB Opovo: Кreativne radionice za decu u maju

Kreativni klub ONB Opovo: Кreativne radionice za decu u maju

 OPOVO, 27. maj 2023 – I tokom maja nastavljeno je sa praksom organizovanja kreativnih radionica za decu u okviru programa Kreativnog kluba Opštinske narodne biblioteke Opovo. Svake subote od 11 i 12 časova održavaju se radionice za mlađu i stariju grupu dece koje vode primenjene dizajnerke Jovana Ugrinov i Olga Reljić.
Ovog meseca je održana i peta radionica za potrebe snimanja emisije „Srećna Srbija“, koja se emituje na televiziji Prva.

Narodni muzej Pančevo: Otvorena izložba o Urošu Prediću

Narodni muzej Pančevo: Otvorena izložba o Urošu Prediću

Otvorena izložba o Urošu Prediću

PANČEVO, 29. maj 2023 – U pančevačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba o Urošu Prediću sa predmetima iz privatne zbirke Gorana Nikolića Neuzinskog iz Opova. Reč je o dokumentima , reprodukcijama i fotografijama od kojih su neke izložene prvi put u javnosti.

Zahvaljujući kolekcionaru Goranu Nikoliću Neuzinskom, koji godinama sarađuje sa Narodnim muzejom, publika iz Pančeva može da vidi pisma, razglednice i fotografije iz privatnog života velikog slikara Uroša Predića. Tu su i reprodukcije njegovih dela, ali i jedna zanimljiva karikatura umetnika. Vlasniku zbirke najdraži je portret jednog svinjara iz Predićevog rodnog Orlovata.

“Tekst govori o tome kako su dolazile orlovatske devojke, nabeljene, nakinđurene i tražile od njega da ih slikuje, da ih portretiše. Međutim, on je odabrao seoskog svinjara jer on predstavlja arhaičnog stanovnika Banata”, objašnjava Goran Nikolić Neuzinski.

Uroš Predić je voleo da putuje, pa u zbirci postoji veliki broj razglednica iz banja, gde se lečio, iz omiljenih italijanskih gradova, sa letovanja. Vodio je i intenzivnu korespodenciju sa kolegama umetnicima.

“Među njima ima predmeta koji nisu do sada publikovani, poput pisma Vukosavi Vuki Velimirović, jednoj vajarki s kojom je vodio prepisku”, kaže kustos Dimitrije Jovanov.

Proučavanjem zbirke može se saznati s kim se Predić družio, kakva su mu bila razmišljanja o umetnosti i savremenicima.

“To su uglavnom umetnici koji su bili njegovi prijatelji, ili su mu bili bliski, poput Stevana Todorovića, Đorđa Jovanovića, čuvenog vajara, Bosiljke Valić, koja je bila dosta mlađa, Zore Petrović”, navodi kustos Dimitrije Jovanov.

Nezaobilazan deo su i eksponati iz kojih se vidi koliko je bio vezan za svoje rodno mesto Orlovat, ali i Opovo i Pančevo.

 

Izvor: RTS