Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: Opštini Opovo odobren projekat iz oblasti socijalne zaštite  (video)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja: Opštini Opovo odobren projekat iz oblasti socijalne zaštite (video)

Opštini Opovo odobren projekat iz oblasti socijalne zaštite  

BEOGRAD, 25. april 2023 – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je ugovore sa predstavnicima 146 jedinica lokalnih samouprava širom Srbije, kojim je omogućen transfer namenskih sredstava za oblast socijalne zaštite, u ukupnom iznosu od 600 miliona dinara.

„Ovaj iznos, uveren sam da će poboljšati funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, što za nas ostaje jedan od ključnih prioriteta, jer se na taj način zadovoljavaju potrebe najšireg broja naših građana,“ rekao je ministar Selaković.

On je istakao da je to novac koji se namenski transferiše gradovima i opštinama za potrebe određenih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, kao što su geronto domaćice, usluge ličnih pratilaca, personalnih asistenata.

Opština Opovo je na ovom konkursu  dobila sredstva u iznosu od 1,8 miliona dinara, a ugovor je potpisala zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.

„Moram da napomenem da su ova sredstva od izuzetne važnosti za našu sredinu zbog unapređenja socijalne zaštite u našoj lokalnoj samoupravi, a ovim sredstvima ćemo moći da izbudžetiramo projekte geronto domaćica i ličnih pratilaca“, izjavila je Simin damjanov nakon potpisivanja ugovora.

Projekat geronto domaćica i ličnih pratilaca realizuje Centar za socijalni rad Opovo.

 

Ministarstvo poljoprivrede: Danas počinje isplata subvencija po hektaru

Ministarstvo poljoprivrede: Danas počinje isplata subvencija po hektaru

Danas počinje isplata subvencija po hektaru

BEOGRAD, 25. aprila (Tanjug) – Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da se za subvencije po hektaru prijavilo 198.076 gadzinstava i da danas počinje isplata. Tanasković je u Skupštini Srbije rekla da je u 2022.godini bilo prijavljeno 240.000 gazdinstava za subvecnije po hektaru. “Mi danas počinjemo i sa isplatom subvencija po hektaru, tako da će danas prva poljoprivredna gazdinstva dobiti sredstva, što mislim da je jako značajno da 18 dana po objavljivanju javnog poziva, poljoprivrednici dobijaju sredstva na svoj račun po osnovu ove mere”, rekla je Tanasković. Ona je navela da je za meru koja se tiče mleka prodnet 1.081 zahtev, od čega 138 mlekara i 943 poljoprivredna gadinstva.
“Ovo je jako značajano zato što je to takoreći duplo više nego što su se prijavljivali u 2022. godini kada je reč o samostalnim poljoprivrednicima I veoma značajno zbog rada e-agrara I novog sistema”, istakla je Tanasković. Ministarka je ukazala da je e-agrar uspeo da radi, o čemu govori podatak da je posle samo 18 dana od dana objavljivanja poziva za subvecnije, počela isplata. Ona je dodala da se već 22.434 poljoprivrednika prijavilo za kvalitetna pirplodna grla.

SACS airvenik: Potrebni metalostrugari u Opovu

SACS airvenik: Potrebni metalostrugari u Opovu

SACS airvenik: Potrebni metalostrugari u Opovu

Opovo, 25. April 2023
Kompaniji SACS airvenik Opovo su potrebna tri metalostrugara sa iskustvom. Plata po dogovoru.
Zainteresovani kandidati se mogu javiti  lično u prostorijama firme Jasmini Radosavljev na adresi Svetozara Markovića 21 u Opovu ili na telefon 013/681-064.

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

Hortikultura: U Bašti u srcu grada

U Bašti u srcu grada

Beograd, 25. april 2023
U Beogradu  je u toku 28. međunarodni sajam hortikulture „Beoplant fair“. Iz našeg mesta na sajmu su prisutni Rasadnik cveća porodice Vujić „Florenca“ i udruženje voćara i povrtara “Lala” sa svojim proizvodima.

Bašta u srcu grada“ sinonim je za Međunarodni sajam hortikulture – Beoplantfair. Ovu najšarmantniju, najmirisniju i najšareniju manifestaciju Beogradskog sajma tradicionalno obogaćuju dve velike tematske izložbe – Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“ i Izložba baštenskih i parkovskih mašina Motoplantexpo.

Izlagači iz zemlje i inostranstva predstavljaju sve oblasti hortikulture – uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, pejzažnu arhitekturu.

Bezbednost u saobraćaju: Novim radarom u Pančevu za tri dana otkriveno 650 prekoračenja brzine

Bezbednost u saobraćaju: Novim radarom u Pančevu za tri dana otkriveno 650 prekoračenja brzine

Novim radarom u Pančevu za tri dana otkriveno 650 prekoračenja brzine

BEOGRAD, 25. aprila (Tanjug) – Saobraćajna policija u Pančevu je, za samo tri dana, uređajem “DUAL radar” koji se prvi put koristi na našim putevima, otkrili više od 650 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, pri čemu je merenje brzine vršeno isključivo u zonama pešačkih prelaza. Pored prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, radarom su dokumentovani i prekršaji nepropuštanja pešaka na obeleženom pešačkom prelazu i prekršaji nepropisnog preticanja, saopštio je danas MUP.
Navedenim uređajem je izmerena brzina kretanja motocikla „YAMAHA“, od 159 kilometara na sat, na delu puta u naselju, u zoni pešačkog prelaza, gde je ograničenje brzine 50, što je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano kao nasilnička vožnja. Protiv vozača koji je upravljao motociklom će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. MUP apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a posebno propise o ograničenju brzine kretanja i prilagode svoju brzinu kada se približavaju pešačkim prelazima, kako ne bi ugrožavali bezbednost pešaka.