Procena potreba korisnika uključenih u EU projekat: Posete korisnicima na projektu „Krug podrške“

Procena potreba korisnika uključenih u EU projekat: Posete korisnicima na projektu „Krug podrške“

Posete korisnicima na projektu „Krug podrške“

OPOVO, 21. april 2023 – U okviru projekta „Krug podrške“, koji sprovodi opština Opovo u saradnji sa Centrom za sociajlni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku podršku Evropske unije u programu „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji implementira UNOPS, započele su posete selektovanim korisničkim porodicama kojima je planirana dodela kuća.

Posete se sprovode u svrhu mapiranja potreba porodica zarad pružanja mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje i aktivnu inkluziju, kako bi se korisnicima projekta pružile bolje šanse za pozicioniranje na tržištu rada, socijalna uključenost i poboljšanje uslova života. Procenom će biti obuhvaćeni svi članovi domaćinstava koja su prošla selekciju, tako da će, pored mera zapošljavanja, biti uzete u obzir i potrebe poput: podrške u redovnom školovanju, doškolovavanju, pohađanju specijalizovanih kurseva, sportskih aktivnosti i/ili sekcija, nabavka nameštaja i kućnih aparata itd.

Posete selektovanim korisničkim porodicama kojima je planirana dodela kuća: Foto/Glas Opova

Obuhvaćene ranjive socijalne grupe, prema projektnim kriterijumima, su porodice koje nemaju rešeno stambeno pitanje niti dovoljno ekonomskih mogućnosti da dođu do tog rešenja po tržišnim uslovima, a pripadaju sledećim kategorijama: romske porodice, porodice čiji je član osoba sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja i jednoroditeljske porodice (porodice sa samohranim roditeljem) sa teritorije opštine Opovo.

U narednim danima biće posećene sve odabrane porodice kako bi se analiza potreba kompletirala.

Projekat traje do 31. jula 2023.

 

 

 

Otvaranje izložbe slika Olje Nikonove u subotu

Otvaranje izložbe slika Olje Nikonove u subotu

Otvaranje izložbe slika Olje Nikonove u subotu

OPOVO, 21. april 2023 – U subotu, 22. aprila (19:00h), u Galriji „Jovan Popović u Opovu biće priređeno otvaranje izložbe „Put ka sebi“ slikarke Olje Nikonove.

Stvaralaštvo Olje Nikonove (Olga Radosavljević) sintetiše poetiku ruskog realizma i plenerizma, stilistiku impresionizma, šagalovsko poimanje boja i klasično shvaćenu kompoziciju. Njeno slikarstvo je i mekog i intenzivnog kolorita, kao i izrazito ekspresivnog crteža, gde svetlost igra veliku ulogu.

Tragajući za sopstvenom estetikom, kretala se od ranih grafika, preko pejzaža i mrtvih priroda, da bi pronašla lični umetnički jezik u portretu i slikarstvu povratka sebi.

Olja Nikonova putovala je ka sebi još od studentskih dana, stvarajući grafike intenzivnih emocija istaknutih koloritom i ekspresivnim crtežom. Na tom putovanju, inspirisana mnogim svojim prethodnicima, naslikala je bogat opus i pronašla sopstvenu estetiku svojevrsnu jednom majstoru. Eksperimentišući intenzitetom kolorita, predstavama osvetljenja i atmosfere i izgradnjom kompozicije, došla je do slikarstva povratka sebi. Prikazima bogatstva sopstvenog unutrašnjeg sveta mašte, umetnica je sebi dozvolila nesputane likovne slobode i zadovoljila sopstvene umetničke pobude.

Izložbu je podržalo Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije Srbija u srcu – Rusija u duši iz Opova.

Sportski vikend: Novi derbi između Radničkog i Budućnosti

Sportski vikend: Novi derbi između Radničkog i Budućnosti

Novi derbi između Radničkog i Budućnosti

OPOVO, 21. april 2023 – Fudbalsko kolo koje se igra ovog vikenda svakako će obeležiti novi derbi Druge južnobanatske lige zapad između Radničkog i Budućnosti. Ova dva tima odigrali su meč pre samo dve nedelje kada je Radnički pobedio i osigurao prvu poziciju pred treći krug takmičenja što mu je donelo najpovoljniji raspored.

Baranđane u naredna dva kola očekuju i dve najbitnije utakmice u kojima mogu osigurati prvo mesto u prvenstvu. Pobedom u nedelju Radnički bi napravio gotovo nedostižnu razliku od šest bodova, ali i remijem bi imao zalihu za nastavak prvenstva. Ipak, Baranđanima su tri boda iz ovog meča imperativ jer već u narednom kolu ih očekuje poslednje veliko iskušenje, gostovanje u Jabuci i utakmica sa trećeplasiranom Jugoslavijom. Eventualnim remijem sa Budućnosti i porazom u Jabuci, prvenstvo bi ponovo ušlo u neizvesno završnicu.

Budućnost u Barandi nema šta da izgubi i verovatno će u nedelju krenuti na sve ili ništa, što može biti dobro za Baranđane koji imaju odličan kontra napad preko svojih brzonogih napadača. U svakom slučaju ulog je velik i u meč se mora ući maksimalno skoncentrisano i taktički besprekorno.

Opovčani gostuju u Jabuci gde je domaćin veliki favorit, tako da je teško očekivati pozitivan rezultat.

Optštinski ligaši ne bi trebalo da ovog vikenda imaju težak zadatak. Tempo dočekuje Slaviju iz Kovačice, dok Borac gostuje istoimenom klubi iz Pločice.

FUDBAL: Pionirska liga južnog Banata – grupa sever / 11. kolo

Glogonj, 22. april (subota) 17:00h; GLOGONJ – BORAC (Sakule)

FUDBAL: Druga južnobanatska liga zapad / 20. kolo

Baranda, 23. april (nedelja) 16:30h; RADNIČKI – BUDUĆNOST (Banatski Brestovac)

Opovo, 23. april (nedelja) 16:30h; OMLADINAC 1927 (Opovo) – JUGOSLAVIJA (Jabuka)

FUDBAL: Opštinska liga Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo / 13. kolo

Sefkerin, 23. april (nedelja) 16:30h: TEMPO – SLAVIA (Kovačica)

Pločica, 23. april (nedelja) 16:30h; BORAC – BORAC (Sakule)