Fudbal: Baranđani ponovo bolji u derbiju, Opovčani napravili veliki podvig

Fudbal: Baranđani ponovo bolji u derbiju, Opovčani napravili veliki podvig

Baranđani ponovo bolji u derbiju, Opovčani napravili veliki podvig

BARANDA / OPOVO, 23. april 2023 – Pobedom u derbiju prvenstva Baranđani su napravili ogroman korak ka plasmanu u Prvu južnobanatsku ligu i samo čudo treba da se desi da to i ne ostvare. Veliki posao su u ovom kolu uradili i Opovčani koji su odigrali nerešeno sa Jugoslavijom iz Jabuke.

RADNIČKI (Baranda) – BUDUĆNOST (Banatski Brestovac) 3:0 (0:0); Drugi put u 15 dana fudbaleri Radničkog ispraćaju iz Barande svog najvećeg konkurenta za prvo mesto bez bodova. Međutim, i pored pobede od 3:0 nije to bila laka utakmica što se videlo u prvih 45 minuta. Gosti nisu imali šta da izgube, krenuli su na sve ili ništa i bili bolji tim tokom prvog poluvremena ali svoju inicijativu nisu krunisali pogotkom.

U nastavku meča druga priča. Sada je Radnički ekipa koja ima posed lopte, diktira igru i stvara dobre prilike. Mrežu Budućnosti načeo je u 55. minutu mladi Spasoja Petrov, koji iz prostora šesnaesterca šalje precizan udarac i pogađa malu mrežu. Na 2:0 povisio je Branislav Cukić u 70. minutu udarcem sa dvadesetak metara kada pogađa desni, gornji deo gola. Pet minuta kasnije, konačan rezultat je postavio Dragan Sabo, koji solo prodorom zaobilazi dva odbrambena igrača Budućnosti i šalje loptu pored nemoćnog golmana Milutinovića.

Baranđani sada imaju sedam bodova više od Budućnosti i devet bodova prednosti u odnosu na trećeplasiranu Jugoslaviju. U narednom kolu gostuju u Jabuci, ali kako sada stvari stoje put za direktan plasman u viši rang im je otvoren.

Radnički: V.Babin, D.Babin, Purić, Petrov, Dmiović (Rajšić 59’), Sabo, Dobrić, Cukić, Radojev (Baić 56’), Rakić, Vitorović

OMLADINAC 1927 (Opovo) – JUGOSLAVIJA (Jabuka) 1:1 (1:1); Jugoslavija je u Opovo došla kao veliki favorit, međutim, mlada ekipa Omladinca, koja je i u prošlom kolu odigrala solidno u Banatskom Brestovcu, nije mislila tako.

Gosti su poveli rano već na početku utakmice ali su Opovčani preko Stefana Todorovića u 15. minutu poravnali rezultat, koji se nije menjao do kraja utakmice.

Sa ovim rezultatom Opovčani mogu lakše da dišu, jer imaju četiri boda prednosti u odnosu na poslednji Stari Tamiš, a sa ovakvom igrom i zalaganjem mogu i povećati svoj bodovni saldo.

Rezultati 20. kola: Stari Tamiš – BSK Bavanište 1:3; Mladost – Mundial 0:1; Omladinac (D) – Proleter 2:1; Omladinac 1927 – Jugoslavija 1:1; Radnički – Budućnost 3:0

Tabela: 1. Radnički (50); 2. Budućnost (43); 3. Jugoslavija (41), 4. Proleter (35); 5. BSK Bavanište (30); 6. Mundial (30); 7. Omladinac (D) (20); 8. Mladost (12); 9. Omladinac 1927 (12); 10. Stari Tamiš (8)

 

Galerija Jovan Popović: Put ka sebi Olje Nikonove

Galerija Jovan Popović: Put ka sebi Olje Nikonove

Put ka sebi Olje Nikonove

OPOVO, 23. april 2023 – U Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu otvorena je prva samostalna izložba naše sugrađanke, slikarke Olje Nikonove (Olge Radosavljević).

„Put ka sebi“ je retrospektivna izložba ove umetnice na kojoj su izloženi njeni radovi tokom tri decenije profesionalnog bavljenja slikarstvom.

Kako u katalogu izložbe navodi istoričarka umetnosti Ivana Milinković, stvaralaštvo Olje Nikonove sintetiše poetiku ruskog realizma i plenerizma, stilistiku impresionizma, šagalovsko poimanje boja i klasično shvaćenu kompoziciju. Njeno slikarstvo je i mekog i intenzivnog kolorita, kao i izrazito ekspresivnog crteža, gde svetlost igra veliku ulogu.

Foto/Glas Opova

Tragajući za sopstvenom estetikom, kretala se od ranih grafika, preko pejzaža i mrtvih priroda, da bi pronašla lični umetnički jezik u portretu i slikarstvu povratka sebi.

Olja Nikonova putovala je ka sebi još od studentskih dana, stvarajući grafike intenzivnih emocija istaknutih koloritom i ekspresivnim crtežom. Na tom putovanju, inspirisana mnogim svojim prethodnicima, naslikala je bogat opus i pronašla sopstvenu estetiku svojevrsnu jednom majstoru. Eksperimentišući intenzitetom kolorita, predstavama osvetljenja i atmosfere i izgradnjom kompozicije, došla je do slikarstva povratka sebi. Prikazima bogatstva sopstvenog unutrašnjeg sveta mašte, umetnica je sebi dozvolila nesputane likovne slobode i zadovoljila sopstvene umetničke pobude.

Olga je rodom iz Rusije. Rođena je 1971. godine i odrstala je Votkinsku, gde je završila umetničku školu. Nakon toga je pohađala čuveno slikarsko učilište u Jaroslavlju, u klasi Jelene Smagine. Svoju profesionalnu karijeru započela je u Srbiji 1991. godine, i bila je učesnica pet kolektivnih izložbi, a ovo joj je prva samostalna izložba.

Izložbu je podržalo Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije Srbija u srcu – Rusija u duši iz Opova, a izložba će biti otvorena do 18. maja.