Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio Opštinu Opovu (video)

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio Opštinu Opovu (video)

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio Opštinu Opovu

OPOVO, 6. april 2023 – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović danas je posetio Opštinu Opovu gde je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za obrazovanje Žoltom Sakalašom, pokrajinskom sekretarkom za kulturu Draganom Milošević, direktorom Uprave za kapitalna ulaganja Milošem Maletićem i predstavnicima lokalne samouprave obišao osnovnu školu u Barandi, gradilište Vile Mis Helena u Opovu i nedavno završeni objekat vrtića u Sefkerinu.

Tokom obilaska osnovne škole u Barandi, Mirović je direktoru škole Draganu Andrejiću uručio ugovor za projekat rekonstrukcije škole koja je na pokrajinskom konkursu dobila sredstva u visini od 31,5 miliona dinara. Mirović je tom prilikom rekao da je ovo samo prva faza i da će se rekonstrukcija zgrade nastaviti sa novim pokrajinskim ulaganjima.

Poseta školi u Barandu; Foto/Glas Opova

Nakon Barande, predsednik pokrajinske vlade je obišao gradilište u Opovu gde se radi rekonstrukcija i adaptacija istorijsko – kulturnog objekta Vile „Mis Helena“, čija će namena ubuduće biti muzejski prostor. Vrednost ovog projekta je 65,5 miliona dinara.

Obilazak radova na vili Mis Helena u Opovu; Foto/Glas Opova

Na kraju, Mirović je obišao i završeni projekat izgradnje vrtića u Sefkerinu, a ovim kapitalnim projektom predškolska ustanova će rešiti višegodišnji problem upisa dece u vrtić, koji će uskoro biti otvoren za sefkerinske mališane.

Zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov je istakla značaj podrške Pokrajinske vlade i resornih sekretarijata bez kojih veće projekte lokana samouprava ne bi mogla sama realizovati.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što je našu opštinu posetio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i napomenula bih da on nije prvi put u našoj opštini i tom nam govori da pokrajinski organi vlasti ne prave razliku između velikih i malih opština i da su uvek spremni da pomognu ovako malim sredinama kao što je naša. Zahvaljujem se Pokrajinskoj vladi, gospodinu Miroviću i pokrajinskim sekretarijatima što prepoznaju našu malu opštinu i pomažu nam da dobijamo ovako velike projekte“, izjavila je Simin Damjanov.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da je zadovoljan što zajedno sa lokalnom samoupravom rade konkretne projekte i da je sa rukovovodiocima opštine razgovarao i o budućim projektima.

Poseta novoizgrađenom objektu vrtića u Sefkerinu;Foto/Glas Opova

 

„Nalazimo se pored novoizgrađenog objekta vrtića u Sefkerinu i devedesetoro dece će u narednom periodu biti upisano u vrtić i onda praktično nećemo imati ni jedno dete koje neće imati svoje mesto u vrtiće jer će najmlađa deca imati najbolje uslove za boravak.

Mi smo radili i ranije velike projekte, izgradili smo put Opovo – Debeljača, a bila je i prilika da porazgovaramo sa rukovođstvom opštine o budućim projektima, pre svega kada je reč o školi u Sakulama. Opštinsko rukovođstvo je pripremilo projektnu dokumentaciju, mi ćemo nastojati da u ovoj ili narednoj godini obezbedimo sredstva, ukoliko to ne učini Ministarstvo za javna ulaganja, a sa sredstvima Vlade Republike Srbije mi ćemo, verujem, obezbediti sredstva da započenemo rekonstrukciju školskog objekta u Sakulama“, poručio je Mirović.

S obzirom da Opština Opovo pripada kategoriji nerazvijenih opština, Mirović je rekao da će Pokrajinska vlada i ubuduće podržavati projektna ulaganja u našu sredinu.

Konkurs: Stvaraoci Opova

Konkurs: Stvaraoci Opova

STVARAOCI OPOVA

Opovo, 6. April 2023
Savremena galerija Jovan Popović poziva sve zainteresovane stvaraoce iz polja vizuelnih umetnosti da se prijave na konkurs za izlaganje na 29. izložbi Stvaraoci Opova koje će se održati od 22. maja do 30. juna 2023. godine.

Opšti uslovi konkursa:

 1. Pravo učešća na konkursu imaju svi stvaraoci, koji su rođeni ili žive na teritoriji opštine Opovo.
 2. Konkurs je otvoren do 28. aprila 2023.
 3. Prihvataju se konkursni predlozi iz različitih oblasti vizuelnih umetnosti: slikarstvo, grafika, fotografija, skulptura, instalacije, objekti, video radovi, animacija, multimedija, prošireni mediji.
 4. Izlagač maksimalno može prijaviti tri rada.
 5. Galerija obezbeđuje prostor, podršku u tehničkoj realizaciji postavke, prateći štampani materijal (katalog i plakat) i promociju u medijima i na društvenim mrežama.
 6. Predlagači su obavezni da obezbede transport svojih radova.
 7. Radovi koji se prijavljuju moraju biti opremljeni za izlaganje.
 8. Galerija ne finansira produkciju rada niti opremanje rada za izlaganje. U specifičnim slučajevima, Galerija može obezbediti opremu za izlaganje rada.
 9. Izabrane radove treba dostaviti u Galeriju u periodu od 3. do 9. maja. Radovi koji ne budu pristigli u tom periodu, neće biti uvršteni u postavku.
 10. Glavni kriterijumi za odabir radova će biti: kvalitet rada u vizuelnom i estetskom aspektu, kvalitet u tehničkom aspektu izvođenja, stepen originalnosti i osobenost umetničkog izraza.

Prijava na konkurs Stvaraoci Opova 2023.

 1. Prijava treba da sadrži:
  – Lične podatke podnosioca predloga (ime i prezime, kontakt podaci – e-pošta, broj telefona)
  – Kratku biografiju (do 200 reči)
  – Nazive radova, godinu nastanka, materijal / tehniku, dimenzije
  – Fotografije radova ili drugi odgovarajući materijal neophodan za sagledavanje konkursnog predloga (do dve fotografije po radu u JPEG i TIF formatu, u rezoluciji 300 dpi, duža stranica 18 cm. Materijal slati preko Wetransfera ili lično doneti u Galeriju na CD-u ili usb-u)

prijave slati na mejl: kulturnicentaropovo@gmail.com

Galerija Jovan Popović zadržava pravo na naknadne izmene plana i programa

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu: Produženi rokovi za četiri konkursa

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu: Produženi rokovi za četiri konkursa

Produženi rokovi za četiri konkursa

NOVI SAD, 6. april 2023
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izmenio je rokove za četiri raspisana konkursa, objavljeno je na sajtu ovog Sekretarijata. Tako će konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru biti otvoren do utroška sredstava, a najkasnije do 21. aprila, a do tog datuma biće otvoren i konkurs za sufinansiranje nabavke novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo košnica i kontejnera u Vojvodini. Zainteresovani za učešće na konkursu za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima, mogu da se prijave do 24. aprila. Izmenjen je i rok za prijavljivanje na konkurs za sufinansiranje investicija za podizanje konkurentnosti u pčelarstvu, pa će zainteresovani moći da konkurišu do 21. aprila.

MUP: Apel svim građanima da budu strpljivi u saobraćaju i da poštuju propise

MUP: Apel svim građanima da budu strpljivi u saobraćaju i da poštuju propise

Apel  svim građanima da budu strpljivi u saobraćaju i da poštuju propise
Beograd 06.april 2023, Zbog povećane frekvencije saobraćaja koja se očekuje na svim putnim pravcima u Srbiji usled predstojećeg verskog praznika Uskrsa koji se obeležava po gregorijanskom kalendaru i početka prolećnog raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola, pripadnici saobraćajne policije preduzimaće pojačane mere u cilju omogućavanja nesmetanog i bezbednog odvijanja saobraćaja.
Načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Slaviša Lakićević izjavio je da će kontrola saobraćaja biti usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prekoračenja brzine, nepropisnog preticanja, nekorišćenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prevoženja dece u vozilima.
„Apelujemo na sve građane da budu strpljivi u saobraćaju, da poštuju propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja zato što se tokom praznika dešava veći broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama, a najčešći uzrok je vožnja pod dejstvom alkohola“, poručio je načelnik saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.