Baranda: Banatske šore na Veliki petak

Baranda: Banatske šore na Veliki petak

Banatske šore na Veliki petak

BARANDA, 14. april 2023 – I ove godine, na Veliki petak, Baranđani su igrali šore.

Tradicionalno su se u Barandi za uskršnje praznike igrale banatske šore. I to ne bilo ko. Derbi je bio istorijsko rivalstvo između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca. Naime, Baranda je krajem 17. veka, tokom Velikog bečkog rata opustela i ponovo je naseljena nakon oslobođenja Banata od Turaka u prvoj polovini 18. veka. Barandu su naselili Srbi iz Sent Đurđa (Šenđurci) i Srbi iz Kikinde (u Kikindu su došli iz Nadlake kod Temišvara) i njih zovu Kikinđani ili Kukuta. Vremenom su se izmešali ali i danas se delovi Barande zovu Šenđurci i Kukuta (Kikinđani). Ova podela kasnije se reflekotovala i u sportsko rivalstvo pa se tako godinama igrao derbi u banatskim šorama između ova dva kraja

 

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sakulama

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sakulama

Fudbal u Barandi i Sakulama

OPOVO, 14. april 2023 – Za razliku od prošlog kola, ovog vikenda nas očekuje nešto mirnija fudbalska nedelja.

„Drugoligaši“ kreću u treći krug takmičenja. Baranđani doćekuju Stari Tamiš i realno je očekivati da će im ova utakmica poslužiti za popravljanje gol razlike. S druge strane, Opovčani gostuju u Banatskom Brestovcu gde je domaćin apsolutni favorit.

U okviru Opštinske lige Sakuljani dočekuju neugodno Jedinstvo iz Dubovca, jedine ekipe od koje su izgubili u jesenjem delu prvenstva. Borac jeste favorit ali svakako mora odigrati maksimalno ozbiljno. Sefkerinci gostuju u Kovinu i zaista bi bilo iznenađenje da se ne vrate sa sva tri boda.

Druga južnobanatska liga zapad / 19. kolo

Baranda, 16. april (nedelja) 16:30h; RADNIČKI – STARI TAMIŠ (Pančevo)

Banatski Brestovac, 15. april (subota) 16:30h; BUDUĆNOST – OMLADINAC 1927 (Opovo)

Opštinska liga Pančevo – Kovin – Kovačica – Opovo / 12. kolo

Sakule, 16. april (nedelja) 16:30h; BORAC – JEDINSTVO (Dubovac)

Kovin, 15. april (subota) 16:30h; KOLONIJA – TEMPO (Sefkerin

 

Kabinet predsednika opštine: Čestitka povodom uskršnjih praznika

Kabinet predsednika opštine: Čestitka povodom uskršnjih praznika

Čestitka povodom uskršnjih praznika
OPOVO, 14. april 2023 – Povodom predstojećeg Uskrsa, predsednik opštine Miloš Markov uputio je čestitku vernicima koji ovaj praznik slave po julijanskom kalendaru.
„U ime lokalne samouprave i svoje lično ime, svim pravoslavnim vernicima čestitam predstojeći praznik nad praznicima, kojim slaveći dan Hristovog vaskrsnuća slavimo pobedu života i budimo nadu u bolje sutra. Ovaj praznik nas podseća na neprolazne vrednosti hrišćanske vere: ljubav, toleranciju, solidarnost i praštanje i zato vam želim da predstojeće praznike provedete u zdravlju, miru i radosti.“, poručio je predsednik opštine Miloš Markov.

Vremenske prilike: U Srbiji danas malo hladnije sa kišom, na planinama sneg

Vremenske prilike: U Srbiji danas malo hladnije sa kišom, na planinama sneg

U Srbiji danas malo hladnije sa kišom, na planinama sneg

Srbija, 14. april 2023
U Srbiji će danas, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, biti promenljivo i malo hladnije s kišom i pljuskovima sa grmljavinom, na visokim planinama i sa snegom. Padavine se pre podne očekuju u svim krajevima, dok će posle podne, uz sunčane intervale, biti lokalnog karaktera.
Ujutro košava, a tokom dana vetar u skretanju na jugozapadni, u Vojvodini slabog do umerenog intenziteta, u ostalim krajevima povremeno jak. Najniža temperatura od 6 do 12 stepeni Celzijusa, najviša od 12 na severozapadu do 19 stepeni na jugoistoku Srbije.
U Beogradu danas promenljivo i malo hladnije s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Padavine se ujutro i pre podne očekuju u svim delovima grada, dok će posle podne, uz sunčane intervale, biti lokalnog karaktera. Košava će ujutro oslabiti, a tokom dana će duvati slab i umeren južni i jugozapadni vetar, samo u zoni pljuska pojačan.
Najniža temperatura oko 12, najviša oko 14 stepeni Celzijusa. Sutra u Srbiji promenljivo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz ređu pojavu kratkotrajne kiše ili lokalnog pljuska. Od nedelje do četvrtka nestabilno sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, na visokim planinama i sa snegom. Nakon toga se očekuje stabilizacija vremena. Maksimalna temperatura u većini mesta od 16 do 19 stepeni Celzijusa.

 

Danas je Veliki petak, dan Hristovog stradanja

Danas je Veliki petak, dan Hristovog stradanja

Danas je Veliki petak, dan Hristovog stradanja

Srbija, 14. april 2023
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Hristovo stradanje, Veliki petak, dan kada je Isus osuđen i razapet na Golgoti, žrtvujući se za sve ljude i spasenje sveta. Pravoslavni tog dana strogo poste, provodeći ga samo na suvom hlebu i vodi, a mnogi tog dana i “jednoniče” – ceo dan ništa ne jedu, niti piju već tek uveče uzmu malo hleba i vode. U većini krajeva Srbije na Veliki petak se farbaju jaja. Veliki petak je za hrišćane najtužniji dan kada se sećaju događaja koji su prethodili Hristovom raspeću. To je dan kada su Rimljani osudili na smrt Isusa Hrista, na nagovor jevrejskih sveštenika i fariseja. U znak tuge i žalosti, na Veliki petak ne smeju zvoniti crkvena zvona, počev od bdenija na Veliki četvrtak, već se na bogosluženja poziva drvenim klepetalima.
Na Veliki petak nema liturgije već se ujutru čitaju “Carski časovi”. Carskim časovima se na jutrenju podseća na vođenja Hrista na sud ka Pontiju Pilatu, vreme osude, vreme krsnih stradanja i raspeća na brdu Golgota, a zatim i skidanja tela Hristovog sa krsta večernjom službom na kojoj se iznosi Plaštanica. U svim pravoslavnim hramovima popodne se iznosi Plaštanica, koja simbolizuje platno u koje je Isus umotan nakon skidanja sa krsta i na njoj je prikazano Hristovo polaganje u grob. Plaštanica se stavlja na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob.
Nakon večernje službe se u nastavku služi jutrenje Velike subote sa Statijama (opelo Isusu Hristu), nakon čega oko hrama ide litija sa Plaštanicom. Statije su pesme u kojima se opisuje žalost i patnja Presvete Bogorodice zbog raspeća i smrti njenog sina Isusa Hrista, ali i patnje koje najavljuju njegovo slavno vaskrsenje. Farbanje jaja za Uskrs spada u najstarije hrišćanske običaje i simbolizuje dan kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje. Stigla je i do cara Tiberija kome je na poklon donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: “Hristos vaskrse” i sva jaja u korpi su postala crvena. Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao “čuvarkuća”, zaštitnik porodice. Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao, jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Uskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja. Veliki petak je dan žalosti, ali i uvod i priprema za najveći hrišćanski praznik Uskrs.