Institut za javno zdravlje Srbije: Toplotni talas do 28. jula

Institut za javno zdravlje Srbije: Toplotni talas do 28. jula

Toplotni talas do 28. jula

BEOGRAD, 19. jula (Tanujg) – Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” upozorio je danas da u narednih 10 dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na području Južnobačkog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga, sa maksimalnim dnevnim temperaturama koje će biti u domenu opasne pojave.

Prognozirane maksimalne dnevne temperature će u peridu od 21. do 23. jula biti u kategoriji veoma opasne pojave u Južnobačkom okrugu, 22. i 23. jula na teritoriji Mačvanskog okruga, a 23. jula na području Južnobanatskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga.

Takođe, 27. jula očekuju se i maksimalne dnevne temperature na teritoriji Južnobačkog i Severnobačkog okruga, a 27. i 28. jula na području Južnobanatskog i Pomoravskog okruga.

U domenu opasne pojave, maksimalne dnevne temperature od 21. do 24. jula, kao i od 26. do 28. jula, biće na području severne i severozapadne, kao i u delovima severoistočne i centralne Srbije, navodi se na sajtu.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature i najavio da će u poslednjoj dekadi jula na području Srbije biti veoma toplo.

Maksimalna temperatura u sredu će se kretati od 32 do 35 stepeni, u četvrtak i petak od 34 do 37, a u subotu, koja će biti najtopliji dan, lokalno i do 40 stepeni.

Od nedelje do utorka očekuje se manji pad temperature na vrednosti od 33 do 35 stepeni, a zatim ponovo toplije.

IT bezbednost: CERT upozorio na novu fišing kampanju,moguće zloupotrebe

IT bezbednost: CERT upozorio na novu fišing kampanju,moguće zloupotrebe

CERT upozorio na novu fišing kampanju,moguće zloupotrebe

BEOGRAD, 19. jula (Tanjug) – Nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima upozorio je danas sve korisnike da je u toku nova fišing kampanja koja je usmerena na korisnike poštanskih usluga.

Kako se navodi u saopštenju, korisnicima se šalje lažna e-pošta sa obaveštenjem o neuspešnom pokušaju isporuke pošiljke.

Poruka stiže sa različitih adresa sa naslovom “Ažurirajte adresu za isporuku” sa zahtevom da se unesu podaci i klikne na jedan od dva linka koji se šalju – “Dogovorite isporuku na ovu adresu” i “Ažurirajte adresu za dostavu”.

Oba linka vode na fišing stranicu koja lažira logo Pošte Srbije i od korisnika se zahteva da unesu podatke, navodi se u saopštenju i ukazuje da svi podaci koje korisnik unese na lažnu formu mogu biti zloupotrebljeni.

Iz istorije našeg kraja: Kako je osuđen baranđanski Čaruga

Iz istorije našeg kraja: Kako je osuđen baranđanski Čaruga

Kako je osuđen baranđanski Čaruga

Opovo, 19. jul 2022;

Svetislav Markov iz Barande (rodom iz Opova) imao ovaj nadimak kao čuveni slavonski razbojnik Jovo Stanisavljević Čaruga, a bio je i razbojnik. Za razliku od slavnijeg imenjaka, nije stekao veliku slavu, a još manje je bio Robin Hud. Svetislav je zbog  svojih razbojništava bio poznat u južnom Banatu, bio je preke naravi, a do 26. godine nekoliko puta osuđivan. Konačno, na desetogodišnju tešku robiju sa gubitkom časnih prava osuđen je 9. oktobra 1931. godine zbog otimanja 110 dinara, a o tome su tokom suđenja u Pančevu izveštavali beogradski dnevni listovi Vreme i Politika.

ZA 110 DINARA 10 GODINA ROBIJE I 3 GODINE PRISILNOG RADA (Vreme)

Na optuženičkoj klupi sedeo je danas pre podne Svetislav Markov iz Barande. Optuženi Markov, iako mu je svega 26 godina do sada je već nekoliko puta bio osuđivan.

Danas je po peti put izveden pred sud. Opet je odgovarao za razbojništvo, koje je izvršio samo dva meseca po dolasku sa robije.

Inače, Svetislav je poznat i čuven u celom Južnom Banatu kao novi „banatski Čaruga“. Ovaj nadimak Svetislav je sam sebi nedenuo.

Suđenje je počelo tačno u devet časova. Prvo je državni tužilac g. dr. Radosavljević pročitao optužnicu, kojom ga optužuje zbog toga što je 31 maja ove godine, na putu između Opave i Barande, na silu i pod pretnjom da će ga ubiti, oduzeo Iliji Radulovu novčanik sa 110 dinara. Tom prilikom Svetislav je Radulovu zapretio rečima: „Pare daj ili život. Ja sam hajduk i naslednik Čaruge. Znaš li sad ko sam ja?“

Posle toga dobio je reč optuženi Svetislav, koji, bez pitanja, očigledno dobro upućen u sve sudske formalnosti, počinje svoje pričanje.

– Zovem se Svetislav Markov. Razumeo sam optužnicu, ali se ne osećam krivim. Sve što je navedeno u optužnici netačno je. Ljudi me znaju ko sam i da sam često već bio na robiji pa me iz lične mržnje optužuju, znajući da se mene lako može nabediti i da će im sud poverovati.

Zatim opširno razlaže kako je toga dana došao u Opovo, njegovo rodno mesto, jer je tog dana slavila crkva u Opovu. Za Iliju Radulova kaže da ga ranije nije poznavao. Upoznao ga je u jednoj kafani u Opovu. Zatim ga je pozvao kod sebe u goste. Priznaje da ga je tukao, ali kaže da je to činio samo zbog toga što nije hteo da ide sa njim, da ga ugosti.

Oštećeni Radulov, međutim, sasvim drukčije prikazuje stvar.

Posle pola sata pretsednik g. Jelić saopštio je presudu, kojom se optuženi Svetislav Markov osuđuje na deset godina robije i trajnim gubitkom časnih prava. Osim toga ima se, prema presudi, po izdržanoj kazni uputiti na prisilan rad od tri godine i, najzad zabranjuje mu se još za dalje dve godine posećivanje kafane.    

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Piletina u sosu od spanaća

Recepti po preporuci kuhinje hotela “Stari Banat”: Piletina u sosu od spanaća

Piletina u sosu od spanaća

Priprema:

Pileći file iseći na kockice, pa propržiti na maslacu da bude oko 80% pečen.
Praziluk iseći na sitno i propržiti na preostalom maslacu pa dodati prethodno skuvani pirinač.
Spanać propržiti na ulju, pa dodati pavlaku, mocarelu, beli luk i parmezan nastaviti sa kuvanjem oko 2min, začiniti. Servirati prvo pirinač  ,na njega postaviti piletinu, pa preliti pripremljenim sosom, služiti  toplo.

Namirnice

Pileći file 250g
maslac 40g
Pirinač 100g
Praziluk 50g

Za sos
Spanać 100g
Neutralna pavlaka 2dl
Kisele pavlake 30g
Mocarela 30g
Parmezan 20g
Beli luk 5g

So
biber
Začin c

Upis u srednje skole: Još sutra na portalu Moja srednja škola

Upis u srednje skole: Još sutra na portalu Moja srednja škola

Još sutra na portalu Moja srednja škola

BEOGRAD, 19. jula (Tanjug) – Upis u srednje škole, posle prvog i drugog upisnog kruga, traje još sutra putem portala Moja srednja škola.
Nakon prvog upisnog kruga, po prve tri želje raspoređeno je 86 odsto učenika, dok je po prvoj želji oko 65 odsto.
U drugom upisnom krugu bilo je 635 učenika i oko 16.000 slobodnih mesta.
Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je ranije za Tanjug da je za sve one koji nisu uspeli da izađu na završni ispit u junskom roku, ostavljena mogućnost da 17, 18. i 19. avgusta polažu ili deo testa koji nisu polagali ili sva tri testa.
Završni ispit ili takozvana mala matura održana je 27, 28. i 29. juna, a oko 64.000 svršenih osmaka polagalo je test iz srpskog, matematike i kombinovani test (istorija, geografija, biologija, fizika, hemija).