Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

Koronavirus: Povećava se broj novozaraženih

OPOVO, 18. jul 2022 – Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu kod 226 osoba test je bio pozitivan na koronavirus.

U Pančevu je bilo 111 pozitivnih, u Vršcu 50, Kovinu 28, Beloj Crkvi 14, Opovu 9, Kovačici 8, Alibunaru 6, dok u Plandištu nije bilo pozitivnih.

Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe

Opštinska uprava Opovo: Paketi za novorođene bebe

Paketi za novorođene bebe

OPOVO, 18. jul 2022 – U drugoj julskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila jedan paket. Prinova je junska, a beba je iz Sakula.

Paket su uručili predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i opštinski većnik Goran Divljački.

JUN: Nikola Savić (Sakule).

Ptice Potamišja: Dva zanimljiva nalaza u Sakulama i Opovu

Ptice Potamišja: Dva zanimljiva nalaza u Sakulama i Opovu

Dva zanimljiva nalaza u Sakulama i Opovu

OPOVO, 18. jul 2022 – Bogatstvo biodiverziteta Potamišja je neosporno i ne prestaje da nas iznenađuje tokom cele godine. I ovog meseca ornitolozi su imali dva zanimljiva nalaza. U Sakulama su posmatrani ždralovi (Grus grus), a u Opovu orao ribar (Pandion haliaetus).

Ove dve vrste nisu retkost u našem delu Potamišja, ali je veoma neobično i što su prisutne u julu.

Foto: ČedaVučković-Glas Opova

Pančevački prirodnjak Boris Okanović fotografisao je par ždralova 15. jula na ribnjaku u Sakulama. Ždralovi se ne gnezde u Srbiji (poslednje gnežđenje je zabeleženo početkom 20. veka) i u našoj zemlji su prisutni tokom prolećne i jesenje migracije, dok manji broj ostaje na zimovanju. Naš kraj je jedna od migratornih stanica gde se ždralovi zadržavaju i do sada, van tog perioda, posmatrani su jedino tokom aprila. Povremeno ždralovi su u Srbiji zabeleženi i tokom reproduktivnog perioda ali nikada nije potvrđeno gnežđenje. Zbog toga je i ovaj nalaz vrlo zanimljiv, mada, verovatno se radi o pticama koje lutaju.

Dva dana kasnije, 17. jula, na lokalitetu Venčov vinograd u Opovu, naš fotoreporter Čeda Vučković, fotografisao je orla ribara. I ova vrsta je za Srbiju specifična tokom prolećne i jesenje migracije kada preleće našu zemlju. Povremeno se viđa i tokom cele godine ali to je retkost, tako da je i ovaj julski nalaz neobičan i zanimljiv za ornitologe.

Isto mesto, drugo vreme: Put Opovo – Debeljača

Isto mesto, drugo vreme: Put Opovo – Debeljača

Put Opovo – Debeljača

OPOVO, 18. jul 2022 – Zemljani poljski put između Opova – Debeljača uglavnom je služio lokalnim ratarima za odlazak na njive, a samo ono koji su žurili i nisu hteli da idu zaobilazno preko Sakula do Kovačice i Debeljače koristili su ga za putnička vozila. Leti prašina, zimi blato.

Foto: Glas Opova

Projekat izgradnje asfaltirane saobraćajnice iz 2011. godine je već na početku obustavljen ali je obnovljen 2018. i nakon četiri godine završen, tako da je to sada jedna moderna saobraćajnica koja najkraćim putem povezuje dve opštine.

Foto: Glas Opova
Vremenske prilike: RHMZ najavljuje visoke temperature od srede

Vremenske prilike: RHMZ najavljuje visoke temperature od srede

RHMZ najavljuje visoke temperature od srede

BEOGRAD, 18. jula (Tanjug) – Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je da će od srede, 20. jula, u Srbiji biti veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom iznad 34 stepena Celzijusa.

Krajem ove i početkom sledeće sedmice lokalno se očekuje i do 40 stepeni Celzijusa, objavljeno je jutros na sajtu RHMZ-a.